ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

«Αναγνωρίστε την γενοκτονία των ποντίων» φώναξαν οι πρωταθλητές του Euro 2004.


Ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο Ζήσης Βρύζας, ο Βασίλης Τσάρτας, ο Τραϊανός Δέλλας, ο Βασίλης Λάκης, ο Αντώνης Νικοπολίδης και τα υπόλοιπα παιδιά της εθνικής Ελλάδος που κατέκτησε το Euro στην Πορτογαλία το 2004 βρέθηκαν χθες και πάλι στο γήπεδο, υπό τις οδηγίες του Γιάννη Τοπαλίδη για έναν ιερό σκοπό. 

Αγωνίστηκαν, στο φιλικό που διοργανώθηκε στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων πριν από 93 χρόνια. 

Το φιλικό δόθηκε ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του 2004 και την ομάδα των ποντίων παλαιμάχων ποδοσφαιριστών.

Η ομάδα των ποντίων παλαιμάχων μάλιστα, φορούσε την αθλητική εμφάνιση που φορούσαν οι αθλητές του Κολεγίου της Μερτζιφούντας στην Αμάσεια του Πόντου, με το γράμμα Π στο μπροστινό τους μέρος, οι οποίοι το 1921 κρεμάστηκαν από τους Τούρκους και αποτέλεσαν και αυτοί ένα κομμάτι των τριακοσίων πενήντα τριών χιλιάδων θυμάτων που υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν από τον τουρκικό στρατό στην διάρκεια της γενοκτονίας των ποντίων.

Η εθνική ομάδα του 2004 κέρδισε με 5-0 την ομάδα των ποντίων παλαιμάχων. Τα γκολ πέτυχαν οι Παπαδόπουλος (2 γκολ), Τσάρτας, Λάκης, Βρύζας.

«Είναι τιμή μας που προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε πολλά πράγματα για την γενοκτονία των ποντίων» δήλωσε ο αρχηγός της τότε εθνικής ομάδας και MVP του EURO 2004 Θόδωρος Ζαγοράκης, ενώ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα αλλά του ζητήθηκε να αγωνιστεί στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης και με την ομάδα των ποντίων, είπε: «Δεν πρέπει να ξεχνούμε τι έγινε. Πρέπει και οι γείτονες μας να το παραδεχθούν και να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες».

Τέλος, ο Μιχάλης Καψής που έχει χαθεί το τελευταίο διάστημα από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, είπε: «Δεν ασχολούμαι πλέον με το ποδόσφαιρο. Ασχολούμαι με την οικογένεια μου. Ελπίζω η ενέργεια μας αυτή να φέρει αποτέλεσμα. Τα τραγικά εκείνα χρόνια, χάθηκαν χιλιάδες Έλληνες. Πρέπει να αναγνωριστεί η τραγική εκείνη μέρα για να την θυμούνται όλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: