ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

Άγιος Αμβρόσιος(Τσελάϊα),Πατριάρχης Γεωργίας+16 Μαρτίου 1927

Ὁ Ἅγιος Ἀμβρόσιος (Τσελάϊα) γεννήθηκε τὸ ἔτος 1861 στὸ χωριὸ Μαρτβίλι τῆς ἐπαρχίας Σαμαγκρέλο τῆς Γεωργίας. Σπούδασε στὸ ἐκκλησιαστικὸ σεμινάριο τῆς Τυφλίδος καὶ στὴν ἐκκλησιαστικὴ ἀκαδημία τοῦ Καζάν. 
Μόνασε στὴ μονὴ τοῦ Σελίσκι καὶ τὸ 1906 ἔγινε ἡγούμενος τῆς μονῆς τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Βαπτιστοῦ. Στὶς 14 Ὀκτωβρίου 1921 ἐξελέγη Καθολικὸς Πατριάρχης Γεωργίας καὶ ποίμανε τὸ ποίμνιό του θεοφιλῶς.Στις 7 Φεβρουαρίου 1922 ο Αγ. Αμβρόσιος απέστειλε υπόμνημα προς τη Διάσκεψη της Γένοβας , στο οποίο περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε η Γεωργία μετά την εισβολή του Κόκκινου Στρατού. Το υπόμνημα αυτό περιείχε μια διαμαρτυρία εκ μέρους του λαού της Γεωργίας, ο οποίος στερούνταν των δικαιωμάτων του, κατά της σοβιετικής κατοχής και ζητούσε την παρέμβαση της πολιτισμένης ανθρωπότητας ενάντια στις βιαιοπραγίες του καθεστώτος των Μπολσεβίκων.
Τον Φεβρουάριο του 1923 , ο Αμβρόσιος και όλα τα μέλη της Πατριαρχικής Συνόδου συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Τον Μάρτιο του 1924 οι σοβιετικές αρχές οργάνωσαν μια ταπεινωτική  ανοιχτή δίκη. Όλοι οι ιερείς που συνελήφθησαν μαζί με τον πατριάρχη, έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς τον Αμβρόσιο, ο οποίος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις του.  


Τα τελευταία του λόγια σχετικά με τη διαδικασία ήταν: «Η ψυχή μου ανήκει στον Θεό, η καρδιά μου είναι η χώρα μου και το σώμα μου να το κάνουν ό,τι θέλουν οι δήμιοι.Τελικά δεν καταδικάστηκε σε θάνατο όπως αναμενόνταν αλλά σε 8ετή κάθειρξη.Απελευθερώθηκε το 1926 και εκοιμήθη στην Τιφλίδα στις 16/29 Μαρτίου 1927

Δεν υπάρχουν σχόλια: