ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Αυτό είναι το παραδοσιακό χωρίο της Κέρκυρας που γεννήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας


Αυτό είναι το παραδοσιακό χωρίο της Κέρκυρας που γεννήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας (το σπίτι διατηρείται μέχρι και σήμερα)
Τα Επισκοπιανά, έχουν να καυχιούνται ότι είναι ο τόπος γέννησης του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου το σπίτι διατηρείται μέχρι και σήμερα σε καλή κατάσταση στο χωριό.
Το 1819 μάλιστα φιλοξενήθηκαν σε αυτό το σπίτι οι ήρωες της ελληνικής επανάστασης Τζαβέλας και Κολοκοτρώνης, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του τελευταίου.


Τα Επισκοπιανά ονομάζονται και Ψυχοπιανά. Ο λόγος είναι πως ο Καποδίστριας αποκαλούσε τους χωριανούς «Ψυχοπιανίτες μου» δηλαδή άνθρωποι της ψυχής μου. Τα Επισκοπιανά είναι ένα ήσυχο χωριό, 200 περίπου κατοίκων, χτισμένο σε έναν λόφο πάνω από τα το τουριστικό θέρετρο Μωραϊτικα, στο νότιο μέρος του νησιού.
Στενοί δρόμοι, όμορφα χρωματιστά σπιτάκια το ένα δίπλα στο άλλο, μικρές πλατείες, πολύ πράσινο και όμορφη θέα στη θάλασσα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα στα Επισκοπιανά. Για την ονομασία των Επισκοπιανών υπάρχουν δύο εκδοχές.
Η πρώτη λέει, ότι ονομάστηκε έτσι από τη φυσική αμυντική, στρατηγική του θέση (επί σκοπών) Η δεύτερη ότι, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Βυζαντίου, ήταν ένα από τα χωριά που είχε έδρα ο Επισκεπτήτης (Διοικητής). Σε έγγραφα της Ενετικής διοίκησης για τα Επισκοπιανά αναφέρεται: «Το χωριό ετούτο είναι του Αγίου Γεωργίου των Βενετών. Είναι περβελεγιάδο», δηλαδή προνομιούχο.
Σε όλα τα χρόνια της Ενετοκρατίας, άλλωστε, το χωριό προστατευόταν από ισχυρή φρουρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: