ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΑΓΙΟΙ του λεσβιακού στερεώματος!

Λέσβος χορεύει ὁμοῦ συνευφημοῦσα

τοὺς ἐν αὐτῇ λάμψαντας φίλους Κυρίου.
Ἤνεγκε Λέσβος ὁμήγυριν Χριστῷ Θεοειδῆ ἐτάρων.
Image may contain: 1 person, indoor

 Οι Άγιοι της Λέσβου, με επικεφαλής την Κυρία Θεοτόκο, την Αγία Σιών, μαζί ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου, οι Αγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη, Θεόδωρος ο Βυζάντιος, Ιγνάτιος ο Αγαλλιανός, Θεοκτίστη η Μηθυμναία κ.α. φρουρούν και σκέπουν την πανέμορφη μεγαλόνησο του βορειοανατολικού Αιγαίου -το τρίτο νησί στην Ελλάδα, έβδομο στην Μεσόγειο- την Λέσβο των δύο μητροπόλεων Μυτιλήνης, Ερεσσού, Πλωμαρίου και Μηθύμνης, την Λέσβο των αρχαίων και συγχρόνων σοφών και ποιητών Πιττακού του Μυτιληναίου, Αρίωνος, Αλκαίου, Σαπφούς, Θεοφράστου του Ερεσσίου, Θεοφάνους του Ιστορικού, Βενιαμίν του Λεσβίου, Ιγνατίου Ουγγροβλαχίας, Δημητρίου και Γεωργίου Βερναρδάκη, Στράτη Μυριβήλη, Ηλία Βενέζη, Αργύρη Εφταλιώτη, Θεοφίλου Χατζημιχαήλ, του Μητροπολίτου Μηθύμνης Ιακώβου Μαλλιαρού, του Μητροπολίτου Χίου Χρυσοστόμου Γιαλούρη, του Αρχιμανδρίτου Φωτίου Λαυριώτου, Γρηγορίου Παπαμιχαήλ, Ιωάννου Φουντούλη, Ευστρατίου Ελευθεριάδου, Ασημάκη Πανσελήνου, Αντωνίου Πρωτοπάτση, Γεωργίου Βαλέτα, Οδυσσέως Ελύτη, Μίλτη Παρασκευαϊδη κ.π.α..

Αναφέρουμε, φίλες και φίλοι, τα ονόματα των γνωστών Αγίων της Λέσβου, γνωρίζοντες ότι πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αγνώστων Αγίων, οι οποίοι είτε με το τίμιο αίμα τους, είτε με τους ασκητικούς ιδρώτες και τα ευκατάνυκτα δάκρυά τους επότισαν το ευλογημένο χώμα της λεσβιακής γης:
Πέντε Νεάνιδες Μάρτυρες
Μαρτύρησαν τον Α´ αιώνα και η μνήμη τους εορτάζεται 5 Απριλίου.
Άγιος Αλέξανδρος Επίσκοπος Μηθύμνης
Μετέσχε της Α´ Οικουμενικής Συνόδου το 325. Η μνήμη του εορτάζεται 30 Νοεμβρίου.
Άγιος Ανδρέας Κρήτης ο Υμνογράφος
Άλαλος μέχρι την ηλικία των επτά ετών, οπότε μίλησε για πρώτη φορά, μόλις μετέλαβε Σώματος και Αίματος Χριστού! Εκ των μεγαλυτέρων υμνογράφων και ρητόρων της Ορθοδοξίας, με κορωνίδα του έργου του τον Μεγάλο Κανόνα. Μετέσχε της Στ´ Οικουμενικής Συνόδου το 680. Κατήγετο από την Δαμασκό. Ταξιδεύοντας από την Κωνσταντινούπολη προς την Κρήτην, ησθένησεν εντός του πλοίου και εκοιμήθη στην Ερεσσόν όπου και ετάφη το 740. Η μνήμη του εορτάζεται 4 Ιουλίου.

Άγιος Γεώργιος Μυτιλήνης ο Σημειοφόρος
Γεννήθηκε στην Μικράν Ασία το 776. Ως μοναχός ασκήθηκε στην Μυτιλήνη. Ένεκα της πανθομολογουμένης αγιότητός του κλήρος και λαός εζήτησε και έγινε Επίσκοπος Μυτιλήνης σε ηλικία 28 μόλις ετών. Σημειοφόρος καλείται από τα πολυποίκιλα σημεία,τα θαύματά του δηλαδή. Εκοιμήθη το 821 και η μνήμη του εορτάζεται 7 Απριλίου.
Οι Άγιοι Αδελφοί Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης, Συμεών ο Νέος Στυλίτης και Δαβίδ ο μοναχός
Πέντε από τα επτά παιδιά του Ανδριανού και της Κωνσταντώς που κατοικούσαν στην Μυτιλήνην ασπάσθηκαν τον Μοναχισμόν. Εξ αυτών οι τρεις αναφερθέντες Άγιοι Αδελφοί εορτάζονται την 1η Φεβρουαρίου, ενώ ο Άγιος Συμεών και την 1η Σεπτεμβρίου με τον ομώνυμό του Συμεών Στυλίτη. Εκοιμήθησαν μεταξύ των ετών 843 και 846.
Άγιος Αγάθων ο Εφέσιος
Την εποχή της Εικονομαχίας έφθασε στην Λέσβον από την Παλαιστίνην, έχοντας μαζί του την αρχαία βυζαντινήν εικόνα της Παναγίας, με επιγραφή «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» που σήμερα βρίσκεται στον φερώνυμο ναό της Αγιάσου, που είναι παραφθορά των λέξεων Αγία Σιών. Εκοιμήθη στις 2 Φεβρουαρίου του 830.
Αγία Θεοκτίστη η Μηθυμναία
Μεγάλη ασκήτρια του 885, η μνήμη της οποίας τιμάται 9 Νοεμβρίου.
Αγία Θωμαϊς η Λεσβία
Θαυματουργός αγία -γεννηθείσα μεταξύ των ετών 910-913- σύζυγος δυστρόπου ανδρός. Εκοιμήθη περί το 950. Η μνήμη της τιμάται 3 Ιανουαρίου.
Άγιος Θεοφάνης ΣιγριανήςΘεωρείται ο κτήτωρ της Μονής Υψηλού στην Λέσβον. Έζησε και δοκιμάσθηκε στα χρόνια της εικονομαχίας. Εκοιμήθη το 1000. Η μνήμη του εορτάζεται 12 Μαρτίου.
Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Άσσου
Γεννήθηκε σε παλαιόν οικισμό του κόλπου της Γέρας. Υποτακτικός του Γέροντος Αγάθωνος. Διέπρεψε ως Επίσκοπος Άσσου. Επιστρέφοντας στην γενέτειρά του, δεν τον ανεγνώρισε ούτε η μητέρα του, όπως τον Άγιον Ιωάννη τον Καλυβίτη. Ίδρυσε μονή προς τιμήν της Κυρίας Θεοτόκου και κοιμήθηκε το 1150. Η μνήμη του εορτάζεται την Α´ Κυριακή μετά την 10η Νοεμβρίου.
Αγία Ευπρέπεια
Παραδίδεται ότι μαρτύρησε στην Μυτιλήνη.
Οσία Ολυμπία και Οσία Ευφροσύνη
Η Οσία Ολυμπία γεννήθηκε στην Πελοπόννησο το 1200. Σε ηλικία δέκα ετών έμεινε ορφανή μητρός και πατρός και στάλθηκε στην μονή της Θερμής για να την προστατεύση η θεία της ηγουμένη Δωροθέα. Δέκα εννέα ετών εκάρη μοναχή και στα είκοσι πέντε της εξελέγη ηγουμένη. Στις 11 Μαϊου 1235 οι πειραταί εισέβαλαν στην Μονή και κατακρεούργησαν όσες από τις τριάντα μοναχές δεν πρόλαβαν να φύγουν. Η ηγουμένη Ολυμπία υπέστη φρικτά μαρτύρια. Την έκαψαν σε όλο το σώμα και διεπέρασαν πυρακτωμένη σιδηρόβεργα από τα αυτιά της, καρφώνοντάς την σε ξύλινη πόρτα με είκοσι "τσιγγάνικα καρφιά", όπως επί λέξει μου ανέφερε σε μακρά συνέντευξιν η ερίτιμος κ. Βασιλική Ράλλη. Η Οσία Ολυμπία είναι προκάτοχος του Αγίου Ραφαήλ στο ίδιο μοναστήρι, 220 περίπου χρόνια.
Η Οσία Ευφροσύνη που ήτο ηλικιωμένη, την κρέμασαν και την έκαψαν.
Άγιος Θεωνάς Θεσσαλονίκης ο Λέσβιος
Κατήγετο από το Πλωμάρι. Εμόνασε στο Άγιον Όρος και στη Ναύπακτον. Εξελέγη Επίσκοπος Θεσσαλονίκης. Έκτισε την περίφημη Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, όπου ευρίσκεται αποθησαυρισμένο το ιερό Σκήνωμά του. Εορτάζεται 4 Απριλίου.
Άγιος Ιγνάτιος Μηθύμνης ο Αγαλλιανός
Γεννήθηκε το 1492 στην Καλλονή. Έγγαμος έγινε Ιερεύς, όμως από επιδημία εκοιμήθη η πρεσβυτέρα και τα παιδιά του, εκτός από ένα το οποίον έγινε μοναχός και ονομάσθηκε Μεθόδιος. Σε δύο πατρικά κτήματα πλησίον της Καλλονής επεσκεύασε την Μονή Μυρσινιωτίσσης και ίδρυσε την Μονή των Ταξιαρχών, πασίγνωστη ως του Λειμώνος. Το 1531 εξελέγη Μητροπολίτης Μηθύμνης και ίδρυσε την περιώνυμη Λειμωνιάδα Σχολή, για να διατηρήση την παιδεία, την γλώσσα και την ιστορία του Γένους. Εκοιμήθη την 14ην Οκτωβρίου, οπότε εορτάζεται μεγαλοπρεπώς η μνήμη του.
Άγιοι Μεγαλομάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν Αυτοίς
Ο Άγιος Ραφαήλ γεννήθηκε στην Ιθάκην. Ασπάσθηκε τον Μοναχισμό στις Σέρρες. Ως Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Θρόνου μετέβη στην Γαλλίαν -εκ προσώπου του- όπου γνωρίσθηκε με τον Θεσσαλονικέα φοιτητή Νικόλαο, τον μέλλοντα διάκονο και συμμάρτυρά του. Μετέβησαν στην ελεύθερη ακόμη Λέσβο και μόνασαν στην Μονή των Καρεών, του Αγίου Ραφαήλ ηγουμενεύοντος, του δε Αγίου Νικολάου διακονούντος. Την Μ. Παρασκευή του 1463 -λόγω στασιασμού κατοίκων της περιοχής- μετέβησαν οι κατακτηταί στο μοναστήρι και θανάτωσαν κατ’ αρχήν τον ενδεκάμηνο Ραφαήλ, παιδί του Προεστού της Θερμής, μικρόν αδελφό της Αγίας Ειρήνης και αναδεκτό του Αγ. Ραφαήλ του οποίου έλαβε και το όνομα. Ύστερα ακρωτηρίασαν, βασάνισαν και εν τέλει έκαψαν σε πιθάρι την δωδεκάχρονη κόρη του Προεστού Ειρήνη, την εξαδέλφη της Ελένη, ενώ η σύζυγός του Μαρία πέθανε από καρδιακή προσβολή, μη αντέχοντας την φρίκη των παιδιών και της ανιψιάς της… Ακολούθως ακρωτηρίασαν και αποκεφάλισαν τον διδάσκαλο της Θερμής Θεόδωρο και τον ίδιο τον Προεστό Βασίλειο. Την Λαμπροτρίτη 9 Απριλίου 1463 βασάνισαν ανηλεώς τον ηγούμενο Ραφαήλ, κρεμάζοντάς τον ανάποδα σε δένδρο και πριονίζοντάς τον στο στόμα, γι’ αυτό η σιαγών του ευρέθη σε απόσταση από τα λοιπά ιερά λείψανα. Ο διάκονος Νικόλαος δεμένος και βασανιζόμενος και αυτός δεν άντεξε να βλέπη τα μεγάλα μαρτύρια του αγαπημένου Γέροντός του και εξέπνευσε.
Μετά παρέλευση πεντακοσίων ετών (!) το 1959, στο ελαιόκτημα του Αγγέλου και της Βασιλικής Ράλλη όπου βρισκόταν ερειπωμένο να·ί·δριο, κατόπιν ιερών οραμάτων και ενυπνίων κατοίκων της περιοχής -τα οποία αμέσως επιβεβαίωνε η σκαπάνη- βρέθηκαν τα τίμια λείψανα όλων. Η μνήμη των τελείται πανηγυρικώς την Τρίτη της Διακαινησίμου εβδομάδος.
Άγιος Δούκας ο Ράπτης
Μυτιληνιός, εργαζόταν ως ράπτης της αριστοκρατίας στην Κωνσταντινούπολιν. Η ζωή του εν πολλοίς θυμίζει τον Πάγκαλον Ιωσήφ. Μαρτύρησε στις 4 Απριλίου 1564.
Άγιος Παρθένιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Εξελέγη Μητροπολίτης Χίου και εν συνεχεία Οικουμενικός Πατριάρχης. Μαρτύρησε δι’ απαγχονισμού 24 Μαρτίου 1657.
Άγιος Γεώργιος Πασγιάνος
Ράπτης στο επάγγελμα, γεννήθηκε στην Πλαγιά πλησίον του Πλωμαρίου και μαρτύρησε 14 Φεβρουαρίου 1693.
Άγιος Γεώργιος (Ζώρζης) ο Ίβηρ
Κατήγετο από την Ιβηρία και έγινε υπηρέτης ετεροθρήσκου, αλλαξοπιστήσας συν τω χρόνω και αυτός. Εβδομηκοντούτης μετενόησε και ομολόγησε την επιστροφή του. Βασανίσθηκε και απαγχονίσθηκε στην περιοχή Παρμάκ-Καπού της Μυτιλήνης. Η μνήμη του εορτάζεται 2 Ιανουαρίου
Άγιος Νικόλαος ο Μυτιληναίος
Μαρτύρησε το 1771. Η μνήμη του τιμάται 16 Ιανουαρίου.
Άγιος Θεόδωρος Χατζής ο Μυτιληναίος
Γεννήθηκε στους Πύργους Θερμής, όπου εξαναγκασθείς εξώμοσε. Μετανοήσας κατέφυγε στο Άγιον Όρος, εξομολογήθηκε, ενισχύθηκε και επέστρεψε στην Λέσβον, όπου ομολόγησε Χριστόν. Καθ΄οδόν προς την αγχόνην ο Άγιος εζήτησε να του δώσουν το σχοινί το οποίο θα τον έστελνε στον Κύριο. Το ασπάσθηκε και το πέρασε μόνος στον λαιμό του, δείχνοντας την ακλόνητη θέλησή του να πεθάνη για την αγάπη του Χριστού. Η μνήμη του τιμάται 30 Ιανουαρίου.
Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος
Γεννήθηκε το 1774 έχοντας κλήση στην ζωγραφική, γι αυτό μαθήτευσε σε διάσημο ζωγράφο της ακολουθίας του Σουλτάνου, όπου πιεσθείς αλλαξοπίστησε. Συντόμως εις εαυτόν ελθών εδραπέτευσε πλησίον του Αγ. Μακαρίου Νοταρά στον Βροντάδο της Χίου. Μετενόησεν, ενισχύθηκε στην πατρώα πίστη και μετέβη στην Μυτιλήνην όπου στις αρχές εδήλωσε ότι είναι Χριστιανός. Βασανίσθηκε και απηγχονίσθη την 17η Φεβρουαρίου 1795. Ενταφιάσθηκε στον αύλειο χώρο της Παναγίας Χρυσομμαλούσης. Κατά την Ανακομιδήν ευρέθη το Σκήνωμά του ακέραιο. Φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αθανασίου Μυτιλήνης. Ο νέος στην ηλικίαν Άγιος Θεόδωρος, σχετίζεται με το μεγάλο θαύμα απαλλαγής των κατοίκων της Μυτιλήνης από την φοβερή ασθένεια της πανώλους.
Άγιος Λουκάς ο Ανδριανουπολίτης
Γεννήθηκε στην Ανδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης και έμεινε ορφανός πατρός σε ηλικία έξι ετών. Τον προστάτευσε έμπορος. Δεκατριάχρονος διαπληκτίσθηκε με αλλοπίστους συνομιλήκους του. Συνελήφθη και για να σωθή η ζωή του αλλαξοπίστησε. Δραπέτευσε στην Σμύρνην, όπου εξομολογήθηκε και μετέβη στην αγιορειτική Σκήτη της Αγίας Άννης, όπου και απολεφάσισε να μαρτυρήση στην Μυτιλήνη, όπως και ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος, για να απαλλαγή από το άγος του αρνησιχρίστου. Εκάρη μοναχός και μετέβη στο χωριό Πάμφιλα της Λέσβου, απ’ όπου όδευσε στην Μυτιλήνην, όπου και ομολόγησε τον Χριστό, για να ακολουθήση ο απαγχονισμός του στις 23 Μαρτίου 1802.
Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης
Γεννήθηκε στην Χίο το 1785, άριστος ξυλογλύπτης! Βρέθηκε στην Καβάλα με συνομηλίκους του, με τους οποίους έκλεψαν κατακαλόκαιρο καρπούζια. Για να αποφύγη την τιμωρίαν, από φόβο αλλαξοπίστησε. Επέστρεψε στην Χίον, εξηγώντας τα της πορείας του. Ο πατέρας του τον φυγάδευσε στις Κυδωνίες (το Αϊβαλί). Ετοιμάσθηκε για γάμο αλλά τον πρόλαβε το μαρτύριο. Τον κατέδωσαν και αποκεφαλίσθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1807. Μετά το 1922 μετεφέρθη από τους Κυδωνιείς πρόσφυγες στην Μυτιλήνη.
Άγιος Δημήτριος ο εκ Λαρίσης
Μαρτύρησε στα Μυστεγνά της Λέσβου το 1809.
Οι Άγιοι Αναστάσιος Πανέρας και Δημήτριος Μπεγιάζης
Ο Άγιος Αναστάσιος κατήγετο από τον Ασώματο, και ο Άγιος Δημήτριος από την Αγιάσον. Έπλεκαν πανέρια και ταξίδευαν να τα διαθέσουν. Συνελήφθησαν στον Κασαμπά της Μικράς Ασίας και μαρτύρησαν το 1816, σε ηλικία είκοσι ετών ο Αναστάσιος και δεκαοκτώ ο Δημήτριος. Η μνήμη τους εορτάζεται την 11ην Αυγούστου.
Άγιος Κωνσταντίνος ο εξ Αγαρηνών
Γεννήθηκε στην Στύψη από μη χριστιανούς γονείς. Ήτο εκπάγλου καλλονής. Μια ηλικιωμένη από φθόνο τον δηλητηρίασε στα δεκαπέντε και έμεινε κατάκοιτος και τυφλός. Μια χριστιανή τον ένιψε με αγίασμα και θεραπεύθηκε απολύτως! Μετέβη στην Σμύρνη και αργότερα στο Άγιον Όρος, όπου βαπτίσθηκε στην σκήτη των Καυσοκαλυβίων, όπου προσκυνώντας λείψανα νεομαρτύρων, ετρώθη η καρδιά του από θείον έρωτα, σκεπτόμενος να θυσιασθή για τον Χριστό. Μεταβαίνοντας στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας για να βαπτίση τα αδέλφια του, συνελήφθη στο Αϊβαλί όπου ομολόγησε την πίστη του εις Χριστόν. Βασανίσθηκε και επειδή δεν μπορούσαν να τον μεταπείσουν, τον έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου βασανιζόμενος απαγχονίσθηκε στις 2 Ιουνίου 1819.
Άγιος Ευθύμιος επίσκοπος Ζήλων
Ο Ιερομάρτυς γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1876 στα Παράκοιλα της Λέσβου. Λεγόταν Ευστράτιος Αγρίτης ή Αγριτέλλης. Σε ηλικίαν εννέα ετών εφοίτησε στην Λειμωνιάδα Σχολή και εν συνεχεία στην Χάλκη. Διετέλεσε Ιεροκήρυξ στην Λέσβο. Το 1911 χειροτονήθηκε στην Κωνσταντινούπολή Επίσκοπος Ζήλων. Εγκαταστάθηκε στην Αμισό (Σαμψούντα), ξεκινώντας την επιμόρφωση των εκατό πενήντα χιλιάδων της περιοχής. Αναμίχθηκε και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το 1921 δεν υπήκουσε στην απόφαση να εγκαταλείψη τον Πόντο, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Αμάσεια. Καταδικασθείς εις θάνατον κλίσθηκε στις φυλακές, όπου υπέκυψε κατόπιν φρικιαστικών βασανιστηρίων. Η μνήμη του εορτάζεται την Κυριακή προ της 14ης Σεπτεμβρίου.
EMMANOYHΛ MEΛINOΣ θεολόγος συγγραφεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια: