ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ο κληρονόμος του πύρινου προφήτη(Προφήτης Ελισσαίος)

Ἠλίαν ἵπποι, τὸν δὲ διπλοῦν Ἠλίαν, εἰς οὐρανοὺς ἀνῆγον ὡς ἵπποι Νόες.
Πότμον Ἐλισσαῖος δεκάτῃ λάχεν ἠδὲ τετάρτῃ.
ο προφήτης Ελισσαιέ
 Ο Ελισσαίος ή Ελισσαιέ που σημαίνει «Ο Θεός είναι σωτηρία», ήτο Βιβλικό πρόσωπον, είς εκ των προφητών. 
Γιός του μεγαλοκτηματίου Σαφάτ, από το χωριό Αελμούθ ή Αβελμεολά, γεννήθηκε στα Γάλγαλα όπου είχε κατασκηνώσει ο Ισραήλ, όταν διεπέρασε τον Ιορδάνη. Εκεί ο Ιησούς του Ναυή έστησε θυσιαστήριο από δώδεκα λίθους τους οποίους πήρε από τον ποταμό, σε ανάμνηση της θαυμαστής διαβάσεως.
 Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει στον Συναξαριστή του πως όταν γεννήθηκε ο προφήτης Ελισσαίος, η χρυσή δαμάλα που προσκυνούσαν εκεί, βόησε με τόση δύναμη, που ακούσθηκε στα Ιεροσόλυμα!.. Οι πάντες ανατρίχιασαν στην κραυγήν αυτή και ο αρχιερεύς κοιτάζοντας τις δύο μικρές πέτρες που κρέμονταν στο στέρνο του -από τις οποίες η μία ονομαζόταν Δήλωση και η άλλη Αλήθεια- σηκώθηκε όρθιος σε στάση προσευχής, κοίταξε ψηλά και φώναξε επίσημα : «Αυτή την στιγμή προφήτης μέγας γεννάται, ο οποίος θα συντρίψη και θα κρημνίση τα γλυπτά και χωνευτά είδωλα»! Ο κόσμος ακούγοντάς τον υποκλίθηκε με δέος και προσευχήθηκε θερμά.
ο προφήτης Ελισσαιέ
Ο Ελισσαίος από μικρό παιδί αγαπούσε την γη και την καλλιεργούσε. H φύση ολόκληρη τον συντρόφευε στις προσευχές και στον ασκητικόν αγώνα του.
 Ο προφήτης Ηλίας βρισκόταν απομονωμένος σε σπηλιά, στις υψηλές πλαγιές του όρους Χωρήβ και διψούσε η κουρασμένη ψυχή του να επικοινωνήση με τον Θεόν.
 O Θεός του μίλησε: «Τί θέλεις, εδώ, Ηλιού;». 
Ο προφήτης απήντησε συγκλονισμένος: «Κύριε, σε λαχταρά η ψυχή μου. Δεν βλέπεις τί γίνεται γύρω; Ο λαός σου εγκατέλειψε την Διαθήκη Σου, γκρέμισε τα θυσιαστήριά Σου, έσφαξαν σαν τα αρνιά με το μαχαίρι τους προφήτες Σου και έμεινα μόνος. Ζητούν και την ζωή μου ακόμη να πάρουν…». 
Ο Θεός απήντησε: «Πήγαινε πίσω στον δρόμο προς την έρημο της Δαμασκού και θα φθάσης εκεί και θα χρίσης τον Ελισσαιέ, υιό Σαφάτ, προφήτη, διότι αυτός θα συνεχίση το έργο σου». 
Ο προφήτης Ηλίας κίνησε να εκτελέση την εντολή του Θεού. Βρήκε τον Ελισσαιέ να οργώνη, τον πλησίασε και τον προσεκάλεσε. Ο Ελισσαίος αμέσως πήγε και αποχαιρέτησε τον πατέρα του, έσφαξε όλα τα βόδια του και αφού τα έψησε τα προσέφερε στους πτωχούς του λαού. Απερίσπαστος πλέον ακολούθησε τον προφήτην Ηλία, παρακολουθώντας κάθε λόγο και πράξη του με προσοχή. Σκοπός του να βιώση βαθειά την ζωή του, για να μπορέση να βαδίση στον ίδιο δρόμο (Γ΄Bασιλ. ιθ΄7-21).
Όταν έφθασε η ώρα να αναχωρήση για τους ουρανούς ο προφήτης Ηλίας, βρισκόταν στην πόλη Bαιθήλ. Φωτισμένοι άνθρωποι πλησίασαν τον Ελισσαίο και συγκινημένοι του είπαν:
«Η φωνή του Θεού μας λέγει ότι σήμερα θα πάρη με σύννεφο τον Ηλιού· το γνωρίζεις;». 
Ο Ελισσαίος απήντησε ότι το αισθανόταν. Ακολούθησε τον διδάσκαλό του στην Ιεριχώ και από εκεί στον Ιορδάνη. Εκεί, παρόντων πενήντα προφητών, ο Ηλιού πήρε ανά χείρας την μηλωτή -ένδυμα από δέρμα προβάτου- την άπλωσε και κτύπησε με αυτή τα ιορδάνεια ρείθρα. Τα νερά αμέσως ακινητοποιήθηκαν, χωρίσθηκαν στα δύο, άνοιξαν δρόμο και πέρασαν και οι δύο στην απέναντι όχθη! 
Τότε ο Ηλιού του είπε: «Θα αναληφθώ στους ουρανούς· εκεί δεν μπορείς να με ακολουθήσης, μπορείς όμως να μου ζητήσης ό,τι θέλεις».
Αποτέλεσμα εικόνας για profetul elisei
 Ο Ελισσαίος αισθάνθηκε ρίγη να τον διαπερνούν, βούρκωσε και είπε στον διδάσκαλό του: «Την χάρη που έλαβες εσύ από τον Θεόν, θέλω να την αφήσης διπλή σε μένα». Ο Ηλίας του αποκρίθηκε: «Αν δης την ανάληψή μου στους ουρανούς, θα αποκτήσης διπλή την χάρη». Έτσι προχωρούσαν, κουβεντιάζοντας, στην ακροποταμιά. Ξάφνου θόρυβος μέγας, βοή... Ένα πύρινο άρμα άρπαξε τον προφήτην Ηλία και τον ανέβασε ψηλά στον ουρανόν! Εκστατικός, ο Ελισσαίος, ύψωσε τα χέρια μέ δέος και φώναξε : «Πάτερ, πάτερ, άρμα Ισραήλ και ιππεύς αυτού...». 
Ο προφήτης Ηλίας -ανυψούμενος- του πέταξε την μηλωτή του και αυτή τον εκάλυψεν. Αυτοστιγμεί αισθάνθηκε θεία δύναμη να καταλαμβάνη το είναι του! Πήρε με ευλάβεια το πολύτιμο δώρο του διδασκάλου του και με αυτό κτύπησε τα νάματα του Ιορδάνου, όπως είχε κάνει εκείνος πριν, ζητώντας από τον Θεό την δύναμη του Ηλιού. Αμέσως άνοιξαν τα νερά και πέρασε! Οι προφήται που παρακολουθούσαν ενεοί τα συγκλονιστικά γεγονότα, είπαν: «Όντως το πνεύμα του Ηλιού αναπαύθηκε στον Ελισσαίο»! Τον πλησίασαν, έσκυψαν ευλαβικά και τον προσεκύνησαν (Δ΄ Βασ. Β΄1-25).
Ο προφήτης Ελισσαίος υπήρξε πρόσωπο ευεργετικό για τον Ισραήλ και γενικότερα. Θεράπευσε τον Νεεμάν, στενότατο συνεργάτη του βασιλέως της Συρίας, από την λέπρα. Ο άρχων της Συρίας πήγε στην ταπεινήν οικία του προφήτου, κατάφορτος από δώρα. 
Οι πράξεις του Ελισσαιέ, ο προφήτης
Ο Ελισσαίος έστειλε τον ασθενή στον Ιορδάνη να πλυθή επτά φορες. Κάνοντάς το, είδε την λέπρα -σαν λέπια ψαριού- να πέφτη από πάνω του. Το σώμα του έγινε υγιές! Ένδακρυς επέστρεψε στον προφήτη, προσφέροντας όλα τα δώρα και ομολογώντας την πίστη του στον Θεόν. Ο προφήτης αρνήθηκε τα δώρα, γνωρίζοντας ότι η ευγνωμοσύνη οφείλεται στον Θεό και με την πράξη του δοξάσθηκε το Όνομά Του. Όμως ο υπηρέτης του Ελισσαίου Γιεζί, θαμπώθηκε από τα δώρα, έτρεξε, πρόλαβε τον Νεεμάν και του ζήτησε χρήματα και στολές, λέγοντας ψέμματα ότι τα ζητούσε ο κύριός του... Ο Νεεμάν ολοπρόθυμος έδωσε διπλάσια από όσα του ζήτησε. Εκείνος τα έλαβε και τα κράτησε για τον έαυτό του. Όταν επέστρεψε, είπε ψέμματα στον Ελισσαίο κι εκείνος τον επέπληξε με δριμύτητα, για την αισχρή πράξη του, την οποίαν εγνώριζε, αφού το θεόπνευστο πνεύμα του είχε παρακολουθήσει την αμαρτία του υπηρέτη, τον οποίο για να τιμωρήση παραδειγματικά, του έδωσε την λέπρα που αφήρεσε από τον Νεεμάν! Αμέσως ο Γιεζί αισθάνθηκε τρομερό κλονισμό και με φρίκη είδε όλο το σώμα του να καταλαμβάνεται από την φρικτήν ασθένεια (5 1-27).
Αποτέλεσμα εικόνας για profetul elisei
 Kάποτε τον πλησίασε μια γυναίκα που πριν λίγο είχε χάσει τον άνδρα της και του είπε: «Ο άνδρας μου απέθανε και συ γνωρίζεις ότι σεβόταν τον Θεόν. Όμως, ένας άσπλαχνος δανειστής του ήλθε κι επειδή δεν έχουμε να τον πληρώσουμε, ζητάει να πάρη τους γιους μου δούλους». Ο Ελισσαίος με κατανόηση της είπε: 
«Τί μπορώ να κάνω; Πες μου, τι έχεις στο σπίτι σου»; «Μόνο ένα αγγείο λάδι». Τότε ο Ελισσαίος της είπε να δανειστή από τους γείτονες όσα μπορεί περισσότερα άδεια αγγεία. Έπειτα, να κλείσει την πόρτα του σπιτιού και μαζί με τους γιους της να γεμίσουν τα αγγεία αυτά από το δικό τους αγγείο με λάδι. Έτσι κι έγινε. Δανείσθηκε πολλά άδεια αγγεία, τα γέμισε με λάδι από το δικό της και στο τέλος βρέθηκε και αυτό γεμάτο! Πώλησε την μεγάλη ποσότητα λαδιού, πλήρωσε το χρέος κι έμειναν αρκετά χρήματα γι' αυτήν και τα παιδιά της!.. Έκανε και άλλα θαύματα, ο Ελισσαίος, που αναφέρονται στα βιβλία των Βασιλειών· λ.χ. καθάρισε τα ύδατα της Ιεριχούς(2 19-25), ανέστησε το νεκρό παιδί της Σωμανίτιδος (4 8-37), πολλαπλασίασε άρτους (4 42-44) κ.α.. Ο προφήτης αναφέρεται και στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (δ΄27). Κορυφαία είναι η προφητεία του για την παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Aπεβίωσε κι ενταφιάσθηκεν επί βασιλέως Iωάς, στην Σεβαστούπολη της Σαμαρείας. Στον έβδομο χρόνο του Θεοδοσίου του Mικρού, το 415, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια και κατετέθησαν στην Μονή Παύλου του Λεπρού.
EMMANOYHΛ MEΛINOΣ θεολόγος συγγραφεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια: