ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Σύναξις των Αγίων Δαβίδ,Γαβριήλ,Παύλου και Σίου των Ὁσιομαρτύρων ἐκ Γεωργίας

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα
  Ο άγιος νεομάρτυρας Σίος κατήγετο από το χωριό Vedzisi της περιοχής Kartli της Γεωργίας.
  Κατήγετο από ευγενή και πλούσια οικογένεια, οι γονείς του ονομάζονταν Papuna και Tamar και απόκτησαν οκτώ τέκνα, πέντε γίους και τρείς θυγατέρες. Μετά τον θάνατο των γονέων τους ξέσπασε διαμάχη για την διανομή ενός ακινήτου εκ της κληρονομούμενης περιουσίας τους. Ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια σε κάποια διχογνωμία σκότωσε τον νεώτερο. Όταν πληροφορήθηκε τα διαδραματιζόμενα αποφάσισε με θλίψη να αποσυρθεί από τη ματαιότητα του κόσμου. Εξομολογήθηκε αυτή την απόφασή του στον πνευματικό του, αυτός τον συμβούλευσε να πάει στο μοναστήρι του αγίου Davit στη έρημο Gareji και να γίνει εκεί μοναχός. 
 Την περίοδο εκείνη ηγούμενος στη μονή ήταν π. Ονούφριος (Machutadze), αυτός με χαρά τον δέχθηκε να εγκαταβιώσει στο μοναστήρι, ενδύθηκε την στολή του αρχαρίου μοναχού και του παραχώρησαν το κελί της διαμονής του.
 Ο Σίος με ταπείνωση και αγάπη προς τους άλλους συνασκητάς του άρχισε το πνευματικό αγώνα, είχε πρόοδο κατά Θεόν, ώστε ο ηγούμενος να του αναθέτει την διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων της μονής. 
 Περί 1696 ο ηγούμενος ενώ έλειπε για υποθέσεις της μονής και είχε αναθέσει την ευθύνης της μονής στον ιερομόναχο Σίο, μετά το δείπνο και την βραδινή προσευχή οι μοναχοί κατευθύνθηκαν στα κελιά τους να ξεκουραστούν, τότε μία ομάδα Ισλαμιστών από το Νταγκεστάν επιτέθηκαν εναντίον του μοναστηριού, το λεηλάτησαν, συνέλαβαν τον ιερομόναχο Σίο και τους μοναχούς Δαβίδ, Γαβριήλ και Παύλο και τους σκότωσαν. 
 Κάποιοι από τους μοναχούς προσπάθησαν να ξεφύγουν, αλλά και οι άπιστοί τους κατάσφαξαν με σπαθιά. Τα κελιά του μοναστηριού πλημμύρισαν από τα αίματα των μαρτύρων, έκαψαν τις εκκλησίες, ότι πολύτιμο είχε το μοναστήρι το κατέκλεψαν, τις εικόνες τις τεμάχισαν με τις αξίνες, ενώ τα άμφια τα τεμάχισαν και μετά τα έριξαν στο πηγάδι της μονής.
Όταν μαθεύτηκε το τραγικό γεγονός με την ευλογία του Καθολικού Πατριάρχη της Γεωργίας και με εντολή του βασιλιά Erekle Ι περιμάζεψαν τα λείψανα των μαρτύρων και τα έθαψαν στην αυλή της μονής.
Η μνήμη τους τιμάται στις 1/14 Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: