ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Τα Λευκά Μνημεία του Βλαδίμηρ και του Σουζντάλ

Το Βλαδίμηρ έχει μια ιστορία μιας χιλιετηρίδας. Ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα του Κιέβου Βλαδίμηρο, στην ψηλή όχθη του ποταμού Κλιασμά στα τέλη του 10ου αι. Στην αρχή του 12ου αι. η πόλη περιτειχίσθηκε από τον πρίγκιπα Βλαδίμηρο τον Μονομάχο και στα μέσα του 12ου αι. έγινε η πρωτεύουσα του πριγκιπάτου του Βλαδίμηρ - Σούζνταλ και της Βόρειο-ανατολικής Ρωσίας.

Τα μνημεία του 12ου αι. από λευκή πέτρα - η Χρυσή Πύλη, ο καθεδρικός, η βασιλική και οι μοναστηριακές εκκλησίες δίνουν ιδιαίτερα αξία σ αυτή την πόλη που αποτελεί την γέφυρα μεταξύ του Κιέβου και της μελλοντικής πρωτεύουσας της Ρωσίας, της Μόσχας. Ο νεότερος αδερφός του Αντρέι Μπογκολιούμποφ Βσέβολοντ πρόσθεσε με τα έργα του μεγαλείο στην πόλη: έκτισε το Κρεμλίνο με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου, το μοναστήρι της Γεννήσεως με τον καθεδρικό από λευκή πέτρα, το μοναστήρι της Πριγκίπισσας και το ιερότερο των μνημείων του πριγκιπάτου - τον καθεδρικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η πρώτη αναφορά στο Σούζνταλ γίνεται σε ένα χρονικό του 1024 σε σχέση με την εξέγερση των αγροτών. Στην αλλαγή του 12ου αι. ένα οχυρό (κρεμλίνο) χτίστηκε στην όχθη του ποταμού Καμένκα. Ο ποταμός προστάτευε την πόλη από τα δυτικά και από τα ανατολικά ανοίχθηκε μια βαθιά τάφρος. Τα ανατολικά αναχώματα με τα ξύλινα τείχη και τους πύργους κατασκευάστηκαν επίσης για προστασία. Μέρος της οχύρωσης σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της πόλης.
Ο παλιός καθεδρικός της Κοιμήσεως κατασκευάστηκε μέσα στο οχυρό από μαστόρους του πρίγκιπα του Κιέβου Βλαδίμηρου του Μονομάχου στα τέλη του 11ου αρχές του 12ου αι. Την ίδια εποχή ιδρύθηκε στα δυτικά του οχυρού το πρώτο μοναστήρι της πόλης, το μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου. Στα ανατολικά της πόλης άρχισε να επεκτείνεται ο οικισμός (ποσάντ) όπου κατοικούσαν οι μαστόροι και οι έμποροι. Ο οικισμός επίσης οχυρώθηκε. Όλα τα κύρια μέρη της παλιάς πόλης (το οχυρό, ο οικισμός και τα μοναστήρια) είναι πολύ καλά διατηρημένα. Το Σούζνταλ είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις στην Ρωσία που κατάφεραν να διατηρήσουν τον παλιό χαρακτήρα τους.

The Church of Boris and Gleb in Kideksha (1152)

The Suzdal Kremlin with the Cathedral of the Nativity (1222-25, built into the 16th century)

The Monastery of Saint Euthymius in Suzdal (mostly 16th century)


The Assumption Cathedral in Vladimir(1158-60, 1185-89)
The Church of the Intercession on the Nerlin Bogolyubovo (1165)
The Golden Gate in Vladimir (1158-64, with later modifications)
The Cathedral of Saint Demetrius in Vladimir (1194-97)

The castle of Andrew the Pious in Bogolyubovo(1158-65, with later modifications)

Saviour Cathedral in Pereslavl-Zalessky (1152)


Cathedral of Saint George in Yuriev-Polsky (1230-34, with later modifications)
Cathedrals of the Knyaginin Convent in Vladimir

Intercession Convent in Suzdal (turn of the 15th and 16th centuries)

Δεν υπάρχουν σχόλια: