ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Μακεδονικό μοιρολόι


 Μακεδονικός επιτραπέζιος σκοπός (μοιρολόι) από την περιοχή της Έδεσσας και της Αλμωπίας (Καρατζόβας) του νομού Πέλλας.


  Πολλοί και πλούσιοι οι επιτραπέζιοι σκοποί και τα τραγούδια (πριν απαγορευτεί το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα) στην ευρύτερη περιοχή, με εξαιρετικές και πανέμορφες μελωδίες. 
Οι καθιστικοί σκοποί, συνήθως παιζόταν στην αρχή του γλεντιού καθώς και σε ειδικές περιστάσεις, όπως στο προβόδισμα της νύφης ή και του γαμπρού από το πατρικό σπίτι για τα στέφανα. Ειδικά το προβόδισμα της νύφης από το πατρικό της σπίτι, σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελούσε ένα τελετουργικό χαρμολύπης.   Ήταν μια χαρούμενη ημέρα, μεν, αυτή του γάμου, μα ο ξεχωρισμός από τους γονείς της, τα αδέρφια και τις φίλες της ήταν πραγματικός και υπαρκτός για την κοπέλα που παντρευόταν. 
Ειδικά αν πήγαινε σε άλλο χωριό ή μακρινό μέρος, ήταν πραγματικά ξενιτεμός. Έτσι, κατά τη διάρκεια του στολισμού και του ξεπροβοδίσματος, κυριαρχούσαν τα καθιστικά, συγκινητικά τραγούδια της ξενιτιάς και οι οργανικοί θρήνοι, όπως ο παρών. 
Κλαρίνο παίζει ένας μέγας σολίστας της Μακεδονίας, ο Γιαννάκης Ζλατάνης από την Πλατάνη Έδεσσας. Φωτογραφίες από τα χωριά Γαρέφι, Πρόμαχοι και Αριδαία της περιοχής της Αλμωπίας. Αντλήθηκαν από τις εξής διευθύνσεις: https://www.facebook.com/paradosiakos... http://promahi-nea.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: