ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Πέτρος Ξεκούκης: «Είναι ευλογία να θυμάσαι τις ρίζες σου και να νιώθεις πίστη στον Θεό»

Από την Τάνια Χαροκόπου

Ο ηθοποιός Πέτρος Ξεκούκης μιλάει για όσα τον ανησυχούν, για τη νέα γενιά και για τους θεσμούς που πλήττει η κρίση. «Πρέπει να κρατήσουμε την Ιστορία μας, την ταυτότητά μας και να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ελληνες» τονίζει

Πολλές φορές από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε ακούμε τη γνωστή φράση: «Πάει με τον σταυρό στο χέρι, τον καλό τον πατάνε…» Ή ακόμα: «Με τον σταυρό στο χέρι δεν θα πάει μπροστά...» Φράσεις κλισέ που όλοι τις έχουμε ακούσει κατά καιρούς, αλλά αντιπροσωπεύουν ελάχιστους συνανθρώπους μας.
 
 Λίγοι και σπάνιοι είναι αυτοί που δεν σκέφτονται πονηρά, που δεν χρησιμοποιούν την εξυπνάδα τους για να πετύχουν, δεν εκμεταλλεύονται καταστάσεις, δεν πατούν επί πτωμάτων, δεν παλεύουν για να βολευτούν. Λίγοι βαδίζουν σύμφωνα με τον λόγο του Θεού, στον δρόμο που τους δίδαξε η ηθική, και, παρόλο που επέλεξαν τα δύσβατα μονοπάτια, επιμένουν να εργάζονται με ενδιαφέρον και φροντίδα για τον συνάνθρωπό τους. Επιλέγουν να μοιράζονται οφέλη αλλά και προβληματισμούς και να δίνουν το χέρι σε όποιον καταλάβουν πως το έχει ανάγκη. Λίγοι. Πολύ λίγοι. Είναι πια σπάνιοι οι άνθρωποι που πορεύονται στη ζωή με τον σταυρό στο χέρι. Αυτοί που θεωρούν την ειλικρίνεια, την τιμιότητα και τον σεβασμό αφετηρία μιας αληθινής σχέσης με τον συνάνθρωπό τους. Και δεν τους ενδιαφέρει αν θα πάνε μπροστά με τον σταυρό στο χέρι. Αν θα πάνε ψηλά. Δεν είναι γι' αυτούς σκοπός τα υλικά αγαθά, ο πλούτος, η κοινωνική θέση, η δόξα. Η συνείδησή τους, οι σωστές επιλογές τους, τα ηθικά πιστεύω τους είναι πάνω από κάθε άλλο υλικό αγαθό.

Εναν τέτοιο άνθρωπο γνώρισα τις προάλλες. Εναν από τους λίγους.
Τον Πέτρο Ξεκούκη. Ως όνομα, ως ηθοποιό, ως αξία, τον ήξερα χρόνια. Εχει κάνει τεράστια καριέρα στο θέατρο και στον ελληνικό κινηματογράφο, συνήθως σε κωμικούς ρόλους. Μια αξέχαστη φυσιογνωμία, ένας καρατερίστας με τον οποίο όλοι οι σκηνοθέτες θέλουν να δουλέψουν. Και όχι μόνο για το ταλέντο του ή για την ικανότητά του να μαθαίνει γρήγορα τον ρόλο του, αλλά για τις αξίες που υποστηρίζει, για το ήθος του, την προσήλωση στην οικογένειά του και, το σπουδαιότερο, τη βαθιά πίστη του στον Θεό.

Ο Πέτρος Ξεκούκης έχει διαγράψει λαμπρή καριέρα άνω των τριών δεκαετιών. Κατάγεται από φτωχή οικογένεια και έμαθε από τον πατέρα του και από πολύ μικρός ότι όλα στη ζωή εξαρτώνται από την αγάπη. Η αγάπη είναι αυτή που γεννά την πίστη, την ελπίδα, την υπομονή. Και όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει και ο Θεός. Πιστεύει πολύ στον Θεό και θεωρεί τον εαυτό του ευλογημένο, καθώς έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δεμένη οικογένεια με τρία παιδιά, να έχει κάθε σεζόν δουλειά.
 Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι θέλημα Θεού κάθε εμπόδιο και με τη δική του φιλοσοφία μετατρέπει τα εμπόδια σε ευλογία. «Ακουμπάω την ελπίδα μου στον Θεό και Εκείνος ανταποκρίνεται πάντα και με βοηθάει» λέει χαμογελώντας. Και συνεχίζει: «Ο Θεός για εμάς που πιστεύουμε είναι αστείρευτη πηγή ανεφοδιασμού, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός».
Εκτός όμως από το γεγονός ότι είναι πιστός χριστιανός, αγαπάει και την πατρίδα μας. Το Αιγαίο και η Μακεδονία είναι γι' αυτόν οι πνεύμονες του Ελληνα. «Πρέπει να κρατήσουμε την Ιστορία μας, που είναι και η ταυτότητά μας, να αγαπάμε την πατρίδα μας, να αφοσιωνόμαστε στην έννοιά της και να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ελληνες» λέει. Με τέτοιες αξίες πορεύεται ο Πέτρος Ξεκούκης. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με βαθιά πίστη.

Οι γονείς του, άνθρωποι θρησκευόμενοι, τον δίδαξαν από μικρό να πηγαίνει στην εκκλησία, να διαβάζει την Αγία Γραφή, να ψέλνει παρακλήσεις. Το βράδυ που κάθονταν όλοι μαζί για το δείπνο ο πατέρας του τούς εξηγούσε με κατανοητά λόγια διάφορα πνευματικά θέματα.

«ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΩ, ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΜΟΥ»
 
  Τα θεμέλια για την πίστη μπήκαν στην ψυχή του Πέτρου από πολύ νωρίς. Το πνεύμα της διδασκαλίας του Χριστού άρχισε να εφαρμόζεται από τον Πέτρο στην πράξη από τα παιδικά του κιόλας χρόνια. Η αδελφή του έχει ακολουθήσει τον δρόμο του μοναχισμού και έχει αφοσιωθεί στο Μοναστήρι του Αγίου Ιεροθέου στα Μέγαρα. Είναι Ηγουμένη. Ο Πέτρος την επισκέπτεται συχνά, προσεύχεται μαζί της και προσπαθεί να «κλέψει» λίγη από τη γαλήνη της ψυχής της. 
«Μου αρέσει πολύ το μοναστήρι. Εχει μια πνευματική ηρεμία... Παίρνεις δύναμη μένοντας λίγο κοντά στις μοναχές. Φεύγεις με την αίσθηση πως υπάρχει πάντα κάτι θετικό κάθε μέρα. Οταν θέλω να ηρεμήσω, όταν νιώθω συνειδησιακές δονήσεις, όταν θέλω να “μαλακώσει” κάποια αμφιβολία, πηγαίνω στο μοναστήρι της αδελφής μου. Είναι ένα μοναστήρι 900 χρόνων, όπου νιώθεις την ευλάβεια και το δέος να σε πλημμυρίζουν. Ολοι εκεί έχουν έναν τρόπο συμπεριφοράς, ανάλογα με το πνεύμα διδασκαλίας του Χριστού. Ακόμα και όταν έχω να διαβάσω θεατρικά κείμενα. Εκεί νιώθω μια καταπληκτική δημιουργική δύναμη».

«Οι βασικές αρχές μου που προσπαθώ να εμφυτεύσω στα παιδιά μου είναι η ελληνικότητα και η Ορθοδοξία μας»
Ο Πέτρος είναι ένας άνθρωπος ισορροπημένος, λογικός, με θετικό χαρακτήρα και ορθολογική σκέψη. Είναι αυθόρμητος, ενθουσιώδης, παρορμητικός. Και πολύ δοτικός. Με την ηρεμία που τον χαρακτηρίζει βοηθάει όποιον του το ζητήσει, διοχετεύει γνώσεις και πεποιθήσεις, καλλιεργεί τη δεκτικότητα και την ευαισθησία. Μα, πάνω απ' όλα, γίνεται παράδειγμα προς μίμηση με την τιμιότητά του και την καλοσύνη του.
Οι καθημερινές συναναστροφές και διεκπεραιώσεις του γίνονται πράγματι «με τον σταυρό στο χέρι» και η καθημερινότητά του, οι επιτυχίες του αποδεικνύουν πως, ναι, μπορεί ένας άνθρωπος να προχωράει με τιμιότητα και σωφροσύνη, αρκεί να το θέλει. Να επιδιώκει τη σωστή απολαβή κάθε αναζήτησής του και να μη θέλει ποτέ να επικρατήσει σε βάρος κάτι άλλου ή κάποιου άλλου.

ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ

«Αυτή η συμπεριφορά δεν χρειάζεται προσπάθεια», μας λέει, «πίστη σε αξίες και ιδανικά χρειάζεται. Και πίστη που να είναι καλά ριζωμένη μέσα σου. Μπορεί να είναι δύσκολος δρόμος και τραχύς, αλλά έχεις όπλο την Παντοδυναμία του Χριστού». Δεν έχει εγωισμό, θέλει και επιδιώκει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και δεν κάνει ποτέ κάτι που δεν θα ήθελε να του κάνουν. Λέει πάντα, με την ταπεινότητα που τον διακρίνει, πως έχει την απάντηση του Θεού στην προσευχή του. Και αυτό το έχει περάσει και στα παιδιά του. Τα προτρέπει να προσεύχονται και να περιμένουν την απάντηση του Χριστού.

«Πολλοί φίλοι, ηθοποιοί και καλλιτέχνες γενικότερα, κάνουν τα πάντα για να πετύχουν το όνειρό τους. Τον σκοπό τους. Ενώ μια απλή προσευχή θα είχε λύσει κάθε αναζήτησή τους. Δεν έχουν όμως υπομονή. Βιάζονται. Θέλουν αυτό που θέλουν αμέσως. Να μη βιάζεστε να πραγματοποιηθεί αυτό που θέλετε… Το ρολόι του Θεού είναι διαφορετικό από το δικό μας. Η απάντηση θα έρθει κατά τον χρόνο αλλά και τον τρόπο που μας συμφέρουν και μας ωφελούν, και πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως ο Θεός δεν ξεχνά και θα απαντήσει οπωσδήποτε». 
Μας μιλάει διατυπώνοντας τις σκέψεις του με ωραία και απλά λόγια. Δεν καυχιέται ποτέ για την τεράστια πορεία του, δεν επιζητεί επαίνους και η σεμνή σιωπή του όσον αφορά το ταλέντο του μας κάνει εντύπωση και σίγουρα αποτελεί εξαίρεση. Οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις μας απεικονίζουν την πραγματική αξία του Πέτρου Ξεκούκη. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και κοσμητικά επίθετα. Απλά και σεμνά.
-Πέτρο, μας έχει καταπλήξει η ηρεμία σου, η πραότητά σου. Πώς το διαχειρίζεσαι;
-Κοίταξε… Ο Θεός μού έδωσε τη δύναμη να καταπολεμάω το «εγώ», αυτό το θηρίο που φωλιάζει μέσα μας. Αυτό το αποτέλεσμα με ηρεμεί. Με συγκρατεί.

-Διαθέτεις μεγάλο ταλέντο. Είσαι ικανοποιημένος από την απόδοσή σου;
-Καθένας μας διαθέτει πλούσια χαρίσματα. Χαρίσματα από τον Δημιουργό μας. Τώρα, αν τα εκμεταλλευόμαστε σωστά, θα μας ικανοποιήσουν. Θέλει πολλή δουλειά για να γίνεις αποτελεσματικός. Προσπαθώ κάθε ημέρα για το καλύτερο αποτέλεσμα, προσεύχομαι και παίρνω δύναμη και παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή αυτούς που διαθέτουν ανώτερα και καλύτερα χαρίσματα από μένα, για να διδαχθώ. Είναι μεγάλη εμπειρία να συνεργάζεσαι με σπουδαίους ηθοποιούς. Είναι πάντα «μάθημα».

-Είσαι σωστός άνθρωπος και βαδίζεις «με τον σταυρό στο χέρι». Σου το αναγνωρίζουν οι συνεργάτες σου;
-Μεγάλη κουβέντα το «σωστός άνθρωπος». Κάνω λάθη, έχω τις αδυναμίες μου, τις ελλείψεις μου. Μπορεί και χωρίς να το θέλω να αδικήσω κάποιον. Είμαι όμως πάντα πρόθυμος να ζητήσω συγγνώμη. Ξέρεις, όταν έχω απέναντί μου έναν άνθρωπο, βλέπω μόνο την ψυχή του και προσπαθώ να την πλησιάσω. Αδιαφορώ για όλα τα άλλα. Ισως αυτό βγάζει προς τα έξω την εικόνα του «σωστού ανθρώπου». Θέλει μεγάλη προσπάθεια και αγώνα για να είσαι σωστός απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους.

-Ποιες είναι οι βασικές αρχές στη ζωή σου;
-Οι βασικές αρχές μου, τις οποίες προσπαθώ να εμφυτεύσω και στα παιδιά μου, είναι η ελληνικότητά μας και η Ορθοδοξία μας. Και, πιστέψτε με, δεν είμαι οπισθοδρομικός. Είναι ευλογία να θυμάσαι τις ρίζες σου και να νιώθεις ευλάβεια και πίστη στον Θεό. Το θεωρώ αυτονόητο.

-Τι σε στενοχωρεί;
-Με στενοχωρούν τα σύγχρονα προβλήματα που έχουν οι νέοι. Και με στενοχωρούν γιατί οφείλονται στην κρίση που διέρχεται η οικογένεια. Ο κλονισμός του γάμου, η χαλάρωση του θεσμού της οικογένειας οδηγούν τους νέους σε ακραίες καταστάσεις. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

Απέναντί μου είχα έναν άνθρωπο που δεν μασάει τα λόγια του, που τα έχει βρει με τον εαυτό του, που κοιτάζει πραγματικά μέσα του. Εχει πυξίδα και οδηγό την πίστη του στον Θεό και ζητεί τη βοήθειά Του σε ό,τι πρόκειται να κάνει. Εναν φωτεινό άνθρωπο με αληθινό λόγο, έναν άνθρωπο που είναι πάντα ο εαυτός του. Δεν είναι τυχαίο που ο Πέτρος Ξεκούκης είναι τόσο αποδεκτός από όλους και τόσο αγαπητός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: