ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Ο Όσιος Ιωαννίκιος ο Νέος και η εύρεση των λειψάνων του

Αποτέλεσμα εικόνας για sfantul ioanichie cel nou de la muscel
Ο Όσιος Ιωαννίκιος ο Νέος γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς στα μέρη του Μουσκέλ της Ρουμανίας.Από νέος αρνήθηκε τα εγκόσμια και αποτραβήχθηκε στην Μονή Τσετατσούια.Για πενήντα χρόνια ο Όσιος Ιωαννίκιος ασκήτεψε μέσα σε μία σπηλιά στο όρος Νέγκρου Βόντα.Οι ασκητικές του προσπάθειες,οι προσευχές του για όλον τον κόσμο,οι νηστείες του,τα δάκρυα του,έμειναν καλυμένα με μυστήριο.Μόνο μια φορά την εβδομάδα κάποιος μοναχός του έφερνε ψωμί και νερό.Επίσης ο ηγούμενος του μοναστηριού του έφερνε πολύ συχνα τα Άχραντα Μυστήρια για να κοινωνήσει.
Ο Όσιος Ιωαννίκιος ο Νέος ήταν ο πνευματικός καθοδηγητής του μεγάλου ηγεμόνα Μιχαήλ του Γενναίου αλλά και του ηγεμόνα του Ματέι Μπασαραμπ.
Ο μοναχός Ιωαννίκιος προγνωρίζοντας το έτος της κοίμησής (1638)το χάραξε πάνω στον τοίχο της σπηλιάς.
Σχετική εικόνα
Το 1944 ο π.Ποιμήν Μπαρμπιέρου,ηγούμενος της σκήτης Τσετατσούια-Νέγκρου Βόντα,όπως τότε ονομάζονταν,κατέβηκε από μία τρύπα προς την σπηλία,κοντα σ'έναν απότομο τοίχο ύψους 14 μέτρων,ενώ από πίσω του υπήρχε ένας γκρεμός  100 μέτρα βάθος.Μπαίνοντας στο σπήλαιο μαζί με τον μοναχό Ισίδωρο,βρήκε πάνω σε μία πέτρα ξαπλωμένο το λείψανο του Οσίου Ιωαννικίου.Πάνω σε μία πέτρα βρήκε χαραγμένο,με κυριλλικά γράμματα το όνομα Ιωαννίκιος μοναχός,1638.

Τα λείψανα του Οσίου έμειναν σ'ένα παρεκκλήσιο της Μονής Τσετατσούια από το 1944 εως το 1948.Την χρονιά εκείνη τα έθαψαν κοντά στην πόρτα της εκκλησίας.
Το 1996 ο πρωτοσύγκελος ελαβε άδεια από τον τοπικό ιεράρχη για να φτιαχτεί ένα νέο κοιμητήριο όταν και ξαναβρήκαν τα λείψανα του Οσίου.
Σήμερα τα λείψανα του βρίσκονται στην Μονή Τσετατσούια.Αγιοκατατάχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρουμανίας το 2009.Η μνήμη του τιμάται στις 26 Ιουλίου

3 σχόλια:

GEORGES είπε...

Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ!! ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!!

Ανώνυμος είπε...

Άκρως Ενδιαφέρον.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

...και εξαιρετικούς ανθρώπους