ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Αγία Σοφία του Σλούτσκ.Η προστάτιδα των Ορθοδόξων από τους Ουνίτες με το άφθαρτο λείψανο

 
Ήταν η τελευταία απόγονος της πριγκιπικής οικογένειας του Σλουτσκ και Κόπιλ,οι οποίοι με την σειρά τους ήταν απόγονοι του μεγάλου πρίγκηπα Άλχερντ από την οικογένεια Ρούρικ.Από εκεί καταγόνταν και οι μεγάλοι πρίγκηπες του Κιέβου και  κάποιοι κυβερνήτες του Νόβγκοροντ.
 Η Αγία Σοφία γεννήθηκε στις 1 Μαίου 1585.Την ίδια χρονιά πέθανε η μητέρα της,ενώ έναν χρόνο αργότερα στις 6 Μαίου πέθανε και ο πατέρας της.Έτσι η μικρή και ορφανή Σοφία μεγάλωσε κοντά σε διάφορους συγγενείς της οι οποίοι μονίμως σφετερίζονταν την περιουσία της και βρισκόνταν σε διαμάχες.

 


Όταν η Σοφία έφτασε στην κατάλληλη ηλικία ο Ιάνουζ Ράντζιβιλ πρίγκηπα του Νέσβιζ,στις 20 Ιουλίου 1600 ζήτησε την ευλογία του πάπα για να παντρευτεί την πριγκίπισσα Σοφία του Σλουτσκ(το 1596 ο μεγάλος δούκας της Λιθουανίας είχε αποφασίσει την ένωση με την Ρώμη).Ο Σοφία όμως ήταν αποφασισμένη να παραμείνει ορθόδοξη και τα παιδιά της να τα βαπτίσει ορθόδοξα.
Ο γάμος έγινε σε μία από της εκκλησίες της Βρέστης.Μετά τον γάμο η ζωή της δεν άλλαξε.Οι λύπες ήταν πολλές.Η διαμάχη της οικογένειας του συζύγου της με τους Τσιοντκίεβιτς και η λαιμαργία τους την έκαναν να υποφέρει.Κοντα σε αυτά είχε προστεθεί και η ένωση με τον πάπα.
 Η Σοφία ήταν πολύ πιστή και η μόνη της παρηγοριά από πολύ μικρή ηλικία ήταν οι προσευχές.
 Η Σοφία ήταν η προστάτιδα των ορθοδόξων χριστιανών και προσπαθούσε να τους προστατεύει από την μανία των ουνιτών.Είχε μεγάλη επιρροή στους ντόπιους ορθοδόξους χριστιανούς και τους στήριζε τόσο πνευματικά όσο και υλικά.

Картинка 14 из 36 


Αν και ο σύζυγός της ήταν καθολικός,εκείνη κατάφερε να τον πείσει να υπογράψει ένα διάταγμα δια του οποίου οι ορθόδοξοι δεν θα ήταν υποχρεωμένοι να γίνουν ουνίτες.Επίσης φρόντιζε τις εκκλησίες,τα μοναστήρια και τον κλήρο,έκανε πολλές δωρεές και έχτιζε νέες εκκλησίες.

 


Χάρη στον ζήλο της και την ευλάβειά της το Σλούτσκ είχε γίνει το πιο σημαντικό πνευματικό κέντρο της Λευκορωσίας,ένα φρούριο της Ορθοδοξίας.

 


 Η Αγία Σοφία εκοιμήθη στις 19 Μαρτίου 1612 αμέσως μετά την γέννηση του πρώτου της παιδιού.Ήταν μόλις 27 ετών.
Το σώμα της βρέθηκε άφθαρτο και τοποθετήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος στο Μίνσκ όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα τελώντας αναρίθμητα θαύματα.Η αγιοκατάταξή της έγινε το 1983

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε εκ καρδίας γι αυτήν την ανάρτηση.
Ας έχουμε τις πρεσβείες της Αγίας Σοφίας, να αντέξουμε στις μέρες που θα έρθουν...

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

ΑΜΗΝ!!!