ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

150 χρόνια από την θαυμαστή αγιογράφηση της Παναγίας της Προδρομίτισσας.

Στη Ρουμανική Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου του Αγίου Όρους υπάρχει μια θαυματουργός εικόνα της Παναγίας.Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την θαυμαστή αγιογράφηση αυτής της εικόνας. Είναι μια εκ των σπανίων εικόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, διότι ζωγραφίστηκε χωρίς ανθρώπινο χέρι. Το θαύμα αυτό της αχειροποιήτου αγιογραφίας αυτής της εικόνας έγινε με τον εξής τρόπο:
     Κατά το έτος 1863 οι κτίτορες της Σκήτης, οι πατέρες Νήφων και Νεκτάριος επιθύμησαν να αποκτήσουν μια ωραία εικόνα της Παναγίας, όπως όλα τα αγιορείτικα μοναστήρια.Έψαχναν να βρουν έναν αγιογράφο για να αγιογραφήσει την εικόνα κατά την εκκλησιαστική παράδοση:Διάβάζοντας τον Ακάθιστο Ύμνο,με νηστεία τρώγοντας μια φορά την ημέρα μέχρι το τέλος της εργασίας και χαλιναγώγηση των παθών.
Βρήκαν στο Ιάσιο της Ρουμανίας έναν ευσεβή αγιογράφο ονομαζόμενο Ιορδάκην Νικολάου και τον παρακάλεσαν να ζωγραφίσει  την εικόνα που ποθούσαν. Ο αγιογράφος συμφώνησε και με πολύ ευλάβεια άρχισε να εργάζεται.
      Στην αρχή ζωγράφισε τα άμφια της Θεοτόκου και του Κυρίου. Έπειτα προσπάθησε να ζωγραφίσει τα πρόσωπα αλλά απέτυχε. Πονεμένος και θλιμμένος διέκοψε την αγιογραφία, κάλυψε την εικόνα με ένα ύφασμα, κλείδωσε το εργαστήριο και αποσύρθηκε στο δωμάτιό του για να προσευχηθεί εντονότερα.
     Την επόμενη μέρα θέλοντας να καταβάλει προσπάθεια για να ζωγραφίσει τα θεία πρόσωπα, μπήκε στο εργαστήριο και όταν απέσυρε το ύφασμα από την εικόνα, Ω ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΣΙΩΝ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ! Είδε κατάπληκτος ότι τα σεπτά και πανάγια πρόσωπα ήσαν θαυμασίως τελειοποιημένα και η εικόνα ολοκληρωμένη με την σημερινή της μορφή.Στην Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου υπάρχει ένα έγγραφο με ημερομηνία 29 Ιουνίου 1863 η οποία παρουσιάζει την μαρτυρία του αγιογράφου Ιορδάκη Νικολάου γραμμένη από τον ίδιο.
Οι διαστάσεις της εικόνας είναι 100εκ.χ70εκ.Είναι χαρακτηριστικό ότι η εικόνα έχει ελεγχθεί στο μικροσκόπιο και δεν φαίνονται ίχνη από πινέλο
     Οι πατέρες της Ρουμανικής Σκήτης παρέλαβαν και μετέφεραν την θαυμάσια εικόνα στο Άγιον Όρος. Κατά την διαδρομή επετέλεσε πλείστα θαύματα και συνεχίζει μέχρι σήμερα να θαυματουργεί προς δόξα του Αγίου Τριαδικού Θεού μας και σωτηρία των πιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: