ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελλάδα ζητά από Βουλγαρία βυζαντινά χειρόγραφα που έκλεψαν στην Κατοχή

..σε αντάλλαγμα των οστών του Βούλγαρου βασιλιά –τσάρου Σαμουήλ

Για να παραδώσει τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ, η Ελλάδα ζητά από τη Βουλγαρία την «αποκατάσταση βυζαντινών τοιχογραφιών και την επιστροφή εκκλησιαστικών χειρογράφων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα των Σκοπίων, Ούτρινσκι,  η οποία επικαλείται σχετική αναφορά της ΄Καθημερινής’, αναφέρει ότι διενεργούνται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας,  για την παράδοση των λειψάνων του Σαμουήλ της Βουλγαρίας και ότι αυτές βρίσκονται σε καλό δρόμο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

«Η Ελλάδα υπόσχεται στη Βουλγαρία ότι θα επιστρέψει τα οστά του Σαμουήλ κατά το χρόνο του εορτασμούς της επετείου των 1.000 χρόνων από το θάνατό του».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή εκατό βυζαντινών χειρογράφων, εικόνων και θρησκευτικών αντικειμένων που θεωρούνται ότι έχουν κατασχεθεί από το ελληνικό μοναστήρι του «Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» και της «Μητέρας Παναγίας» στη Δράμα, από τις βουλγαρικές αρχές κατά τη διάρκεια της Κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά τη συμφωνία του 1920, η Βουλγαρία και η Ελλάδα του 1920, η Βουλγαρία παρέδωσε στην Ελλάδα μέρος των κειμηλίων της μονής του «Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή», αλλά δεν επεστράφησαν  όλα από το σύνολο των 400 κειμηλίων καθώς και από κειμήλια από το μοναστήρι των Σερρών, τα οποία κρατούνται στο Μουσείο της Σόφιας.

Τα λείψανα του βασιλιά Σαμουήλ, βρέθηκαν στην Ελλάδα το 1969, όταν σε ανασκαφή ο αρχαιολόγος καθηγητής Νικόλαος Μουτσόπουλος κοντά στις Πρέσπες εντόπισε τέσσερις σαρκοφάγους και μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους, οι συμμετέχοντες Βούλγαροι ειδικοί, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τα οστά του τσάρου Σαμουήλ και της οικογένειάς του.

Ο Μουτσόπουλος επί δεκαετίες φύλαγε τα κειμήλια στο σπίτι, ενώ τώρα είναι αποθηκευμένα στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Ο Μουτσόπουλος, υπό τις εντολές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ήταν πρόσφατα στη Σόφια.
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είχαν προβεί σε μια ανεπιτυχή διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή των λειψάνων του Σαμουήλ και της βυζαντινής κληρονομιάς, αλλά οι τωρινές μυστικές διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, γράφει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: