ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Δύο νέες αγιακατατάξεις στο Πατριαρχείο Ρουμανίας

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Ρουμανίας προχώρησε στην αγιοκατάταξη των Οσίων Νεοφύτου και Μελετίου της Μονής Στανισοάρα.Η μνήμη θα τιμάται στις 3 Σεπτεμβρίου
ΟΣΙΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΝΙΣΟΑΡΑ

Ο Όσιος Νεόφυτος γεννήθηκε τον 16 ο αιώνα από ευλαβείς γονείς.Από νεαρή ηλικία έγινε μοναχός στην Μονή Κόζια ενώ μετά από πολλά χρόνια υπακοής και ταπεινής διαβίωσης, με την ευλογία του ηγουμένου,πήγε να ζήσει στην έρημο.Έτσι έσκαψε ένα κελί μέσα σ'έναν βράχο στην δυτική πλευρά του Όρους Σαλμπάτικουλ όπου ασκήτεψε με αδιάλειπτη προσευχή.Έπειτα έλαβε το μέγα σχήμα.
Όλη την εβδομάδα νήστευε και ασκήτευε στην σπηλιά ενώ κάποιες Κυριακές και μεγάλες γιορτές κατέβαινε στοο μοναστήρι για να κοινωνήσει το Άχραντο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Όντας εργάτης της αδιαλείπτου προσευχής,ο μακάριος αυτός και φιλόθεος ασκητής έλαβε από το Άγιο Πνεύμα το χάρισμα των δακρύων και της μεσιτείας για ολόκληρο τον κόσμο.
Μετά από 30 χρόνια ασκήσεως σε αφιλόξενα μέρη,μέσα στην παγωνιά και υπομένοντας τους πειρασμούς του διαβόλου,παρέδωκε την ψυχή του στα χέρια του Θεού μέσα σε εκείνη την σπηλιά.
 Το σώμα του το βρήκε ένας μοναχός από την Μονή Κόζια ο οποίος πού και πού του έφερνε φαγητό.Πήρε το σώμα στο μοναστήρι για να το θάψει.
 Το βράδυ όμως εμφανίστηκε στον ύπνο του ο Όσιος και τον επέπληξε διατάζοντάς τον να πάρει το σώμα του πίσω στην σπηλιά.Την ίδια νύχτα εμφανίστηκε και στον ύπνο του ηγούμενου,προτρέποντας να τοποθετήσει το σώμα του στον χώρο όπου ασκήτεψε.
 Την επόμενη μέρα ο μοναχός μαζί με έναν άλλον αδελφό,πήγαν το σώμα του Οσίου στο Όρος Σαλμπάτικουλ.Φτάνοντας εκεί ο ένας μοναχός θυμωμένος για τον κόπο στον οποίο είχε υποβληθεί,είπε:«Με τις αρκούδες έζησες,με τις αρκούδες να μείνεις»!
  Για την ανευλάβεια που έδιξε ο Άγιος τον τιμώρησε επιτόπου γυρίζοντας του το κεφάλι στην πλάτη.Θρηνόντας ο μοναχός κατέβηκε στο μοναστήρι,ομολογώντας την αμαρτία του.Οι μοναχοί με επικεφαλής τον ηγούμενο,παρακάλεσαν τον Όσιο Νεόφυτο να συγχωρήσει την πράξη του αδελφού.Αυτός έγινε αμέσως καλά.
Έτσι εδόξασε ο Θεός το εκλεκτό του τέκνο,βλέποντας όλοι την θαυματουργική του δύναμη.Από τότε πολλοί πιστοί από τις γύρω περιοχές άρχισαν να κατευθύνουν τα βήματά τους προς την σπηλιά του Οσίου,όπου θεραπεύονταν από ασθένειες και ελάμβαναν παρηγοριά.
 Τα λείψανα του οσίου Νεοφύτου βρίσκονται σήμερα στην Μονή Στανισοάρα.


Η Μονή Στανισοάρα

ΟΣΙΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΝΙΣΟΑΡΑ
Ο Όσιος Μελέτιος έζησε στο Ασκηταριό της Στανισοάρας στα τέλη του 16ου ,αρχές 17ου αιώνα.Μάλλον κατάγονταν από κάποιο χωριό γύρω από την Μονή Κόζια όπου έγινε μοναχός.Έδώ έζησε εν νηστεία και προσευχή μέχρι που ζήτησε την ευλογία του ηγουμένου για να ασκητέψει κάπου στις όχθες του ποταμού Ολτ.
 Ο Όσιος Μελέτιος έσκαψε μία σπηλιά στην νότια πλευρά του Όρους Σαλμπάτικουλ,βουνό όπου ασκήτεψε και ο Όσιος Νεόφυτος.Έλαβε το μεγάλο σχήμα και ασκήτεψε εκεί για 40 χρόνια δοξάζοντας ακατάπαυστα τον Θεό,νηστεύοντας σκληρά και αγωνιζόμενος ενάντια στα ακάθαρτα πνεύματα.
Έξι μέρες ασκήτευε στην σπηλιά του,ενώ την έβδομη ημέρα κατέβαινε στην Μονή Τούρνου όπου τον κοινωνούσε ο πνευματικός του ο Όσιος Δανιήλ.
 Για να ταλαιπωρήσει το σώμα του καθημερινά κουβαλούσε νερό από μεγάλες αποστάσεις.Όταν έφτασε σε μεγάλη ηλικία και δεν μπορούσε πια να κουβαλήσει νερό παρακάλεσε την Παναγία και ανάβλυσε στην σπηλιά του μία πηγή η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα και είναι γνωστή ως η ''πηγή του Μελέτιου''.
Ο Θεός του έδωσε το χάρισμα της θαυματουργίας και εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα.Σήμερα το σπήλαιο είναι τόπος προσκυνήματος

πηγή/π.Γεώργιος Κονισπολιάτης-proskynitis.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια: