ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Η εικόνα της Παναγίας ''Αχτίρσκαγια''


Αποτέλεσμα εικόνας για АХТЫРСКАЯ
Η εικόνα της Παναγίας ''Αχτίρσκαγια'' εμφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1739,στο χωριό Αχτίρ, στην περιοχή του Χάρκωβ,στα ανατολικά του Κιέβου.

 Στον ναό της ''Κοιμήσεως της Θεοτόκου,στο χωριό Αχτίρ,ήταν εφημέριος ο π.Βασίλειος Ντανίλωβ,ένας ταπεινός και πιστός ιερέας.Όταν αγόρασε καινούργιο δρεπάνι,βγήκε στο χωράφι που ήταν κοντά στην εκκλησία,για να κουρέψει το χορτάρει.Ξαφνικά είδε στο χορτάρι την εικόνα της Παναγίας η οποία περιβάλλονταν από ένα πολύ λαμπερό φως.Ο π.Βασίλειος πέταξε το δρεπάνι και έπεσε στα γόνατα αρχίζοντας να προσεύχεται.Όταν τελείωσε την προσευχή,πήρε την εικόνα και την πήγε σπίτι του.
 Η εικόνα έμεινε στο σπίτι του ιερέα για τρία χρόνια.Κανείς δεν μπορούσε να περάσει την νύχτα στο ίδιο δωμάτιο αφού μία ασυνήθιστη δύναμη τον έδιωχνε.
 Ένα βράδυ,η Παναγία έμφανίστηκε στον ύπνο του π.Βασιλείου και το επέπληξε λέγοντάς του:''Πέρασαν τρία χρόνια απ'όταν βρήκες την εικόνα και δεν την καθάρισες ποτέ..Αμέσως μόλις ξύπνησε ο ιερέας,έπλυνε την εικόνα με νερό και ξαναπήγε για ύπνο.Την ίδια νύχτα ονειρεύτηκε πως πήγαινε στο ποτάμι για να χύσει το νερό με το οποίο έπλυνε την εικόνα.Η Παναγία του ξαναεμφανίστηκε και του είπε να επιστρέψει σπίτι μαζί με το νερό,εξηγώντας του ότι με αυτό θα θεραπευτούν άνθρωποι από τον πυρετό και από τη μαλάρια
Όταν η κόρη του π.Βασιλείου αρρώστησε από μαλάρια,εκείνος της έδωσε να πιεί από αυτό το νερό και έγινε καλά.Και άλλοι ασθενείς έγιναν καλά με τον ίδιο τρόπο.Βλέποντάς τα αυτά ο ιερέας αποφάσισε να τοποθετήσει την εικόνα στον ναό.
Αποτέλεσμα εικόνας για АХТЫРСКАЯ
Εκάλεσε έναν αγιογράφο,ονόματι Ιωάννη, για να συντηρήσει την εικόνα.Όταν ο γιός του αρρώστησε από μαλάρια,ο Ιωάννης θυμήθηκε το νερό με το οποίο πλύθηκε η εικόνα.Έδωσε από αυτό στον γιό του,τον έπλυνε και έγινε καλά.
Τα θαύματα της Παναγίας ερευνήθηκαν από την Ιερά Σύνοδο της ρωσικής Ορθοδόξου εκκλησίας τρεις φορές.Το 1751,αφού επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα των θαυμάτων ανακηρύχθηκε ως θαυματουργός
Η αυτοκράτειρα της Ρωσίας Ελισάβετ,δώρησε δύο χιλιάδες ρούβλια για να χτιστεί ένας πέτρινος ναός στο Αχτίρ όπου θα τοποθετούνταν η εικόνα.
 Ο Άγιος Ιωάσαφ του Μπέλγκοροντ(+4 Σεπτεμβρίου,10 Δεκεμβρίου),ευλόγησε την θεμελίωση του ναού.Τα εγκαίνια έγιναν το 1768.
Αποτέλεσμα εικόνας
Ο Άγιος τσάρος Νικόλαος όρισε όπως η εικόνα της Παναγίας ''Αχτίρσκαγια''να λιτανευτεί  το Σάββατο προ της Πεντηκοστής.Έτσι η εικόνα λιτανεύτηκε από τον ναό του χωριού μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Αχτίρ.Εκεί έμεινε μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων.
 Σε πολλούς ναούς έμεινε η συνήθεια όπως στις 2 Ιουλίου να αγιάζεται το ύδωρ,εις ανάμνηση του θαύματος δια του νερού με το οποίο είχε πλυθεί η εικόνα.
Η εικόνα της Παναγίας ''Αχτίρσκαγια''είναι ασυνήθιστη.Η Παναγία είναι ζωγραφισμένη κατά τα δυτικά πρότυπα με το κεφάλι ακάλυπτο.Στα αριστερά της απεικονίζεται ο Χριστός σταυρωμένος,ενώ η Παναγία τον κοιτάει συντετριμμένη.
Στα νεότερα αντίγραφα η Παναγία απεικονίζεται με το κεφάλι καλυμμένο
Τιμάται στις 2 Ιουλίου


Επιμέλεια π.Γεώργιος Κονισπολιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: