ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ο Άγιος Drostan του Old Beer στο Αμπερντίν

Image may contain: one or more people
Ο Άγιος Drostan , η αλλιώς Drustan, ήταν ο ιδρυτής και ηγούμενος του μοναστηριού Old Deer στο Aberdeenshire. Τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στην εκκλησία στο New Aberdour και το αγιασμένο πηγάδι του βρίσκεται εκεί κοντά.

Ήταν ένας Σκοτσέζος ηγούμενος που άνθισε κατά το 600. Όλα όσα γνωρίζουμε για αυτόν τα βρίσκουμε στο "Breviarium Aberdonense" και στο "βιβλίο του Deer" ένα χειρόγραφο του 9ου αιώνα που τώρα βρίσκεται στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη του Cambridge, αλλά αυτές οι καταγραφές δεν συμφωνούν μεταξύ τους ολότελα. Φαίνεται ότι ανήκε στην βασιλική οικογένεια των Scoti, το όνομα του πατέρα του ήταν Cosgrach. Αφού έδειξε σημάδια αφοσίωσης στην πίστη, τον εμπιστεύτηκαν σε νεαρή ηλικία στον άγιο Columba, ο οποίος τον εκπαίδευσε και του έδωσε το μοναχικό σχήμα. Συνόδευσε αυτόν τον άγιο όταν επισκέφτηκε το Aberdour στο Buchan, γύρω στα 45 μίλια από το Aberdeen. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Saint Drostan of Old Deer and Aberdeen i
Ο Πίκτης(πίκτες=σκοτσέζικη φυλή) άρχοντας αυτής της χώρας τους έδωσε την περιοχή του Deir, το οποίο βρισκόταν 14 μίλια μακρύτερα στην ενδοχώρα, όπου ίδρυσαν ένα μοναστήρι, και όταν ο άγιος Columba επέστρεψε στην Αϊόνα άφησε τον άγιο Drostan εκεί σαν ηγούμενο της νέας εγκατάστασης. Μετά το θάνατο του ηγούμενου του Dalquhongale μερικά χρόνια μετά, ο άγιος Drostan επιλέχτηκε να τον αντικαταστήσει. 
Έπειτα, νιώθοντας μία κλήση για μεγαλύτερη απομόνωση, αποσύρθηκε από την ηγουμενία, πήγε ποιο βόρεια, και έγινε ερημίτης στο Glenesk. Εκεί, η αγιότητα του τράβηξε τους φτωχούς και τους αναγκεμένους και έκανε πολλά θαύματα, μεταξύ αυτών, επανέφερε την όραση σε έναν ιερέα ονόματι Symon. Μετά το θάνατο του τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στο Arberdour και τα διατήρησαν με τιμές. 
Old Deer Old Kirk on the Right, with Deer Parish Church Beyond It
Το μοναστήρι του Old Deer, το οποίο είχε πέσει σε παρακμή, ανακαινίστηκε για τους Σιστερσιανούς (ρωμαιοκαθολικοί) μοναχούς το 1213 και έτσι συνέχισε μέχρι την Μεταρρύθμιση.
Η μνήμη του τιμάται στις 11/24 Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: