ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων – Κλειδωνιά ΚονίτσηςΗ Ιερά Mονή των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται στη θέση Κλειδί της τοπικής κοινότητας Κλειδωνιάς του Δήμου Κόνιτσας .
Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που ενθουσιάζει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη.
Με αφετηρία τη γέφυρα του ποταμού Βοϊδομάτη και ακολουθώντας το διατηρημένο μονοπάτι στη δεξιά όχθη του ποταμού ο επισκέπτης φτάνει στο μοναστήρι μετά από πορεία μιας περίπου ώρας.

Ιστορικό
Η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Λιατονιάβιστας χτίστηκε το 1658 και ιστορήθηκε (αγιογραφήθηκε) το 1666.
Αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλυβίων και είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με το ΦΕΚ 621/ 22-8-72 τ.β΄.
Το Καθολικό της Μονής είναι μικρό, Σταυρεπίστεγο με σχεδόν τετράγωνο τρούλο.
Οι 4 μικρές πολεμίστρες του, ταξιδεύουν τον προσκυνητή σε άλλους καιρούς.
Νοτίως και Βορείως του Καθολικού υπάρχουν ερείπια από τα κελλιά που είχε άλλοτε η Μονή.Ανατολικά, πίσω από το μοναστήρι, βρίσκονται τα Ασκηταριά με τις εντυπωσιακές σπηλιές.


Σήμερα σώζεται το ξύλινο επιχρυσωμένο τέμπλο της Μονής και οι εικόνες του Κυρίου, της Παναγίας Οδηγήτριας, των Αγίων Αναργύρων καθώς και εικόνα του Αγίου Ιωάννου επί έτους 1666.
Η εικόνα της Παναγίας φέρει ημερομηνία 15 Ιουνίου 1815.
Σώζονται επίσης τα βημόθυρα (οι πόρτες της Ωραίας Πύλης) .


Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 1/8-9-2009 έγγραφο της κυριάρχου Μονής επικυρωμένο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα διορίσθηκε Συμβούλιο στη Μονή.

Την ημέρα της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κοσμά & Δαμιανού (1 Ιουλίου) γίνεται Θεία Λειτουργία και ακολουθεί γραφικό παραδοσιακό γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: