ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2018

Ο Αγωνιστής που δεν πέθανε ποτέ...


Της Μάρως Σιδέρη

Eίχε γίνει επαναστάτης από μικρό παιδί... από τότε που εκείνος ο Τούρκος τον είχε χαστουκίσει, όταν πιτσιρικάς έσερνε το κάρο με τα ξύλα στους δρόμους της Τριπολιτσάς. 


Από εκείνη τη στιγμή είχε ορκιστεί ότι άλλο τέτοιο εξευτελισμό δε θα δεχόταν... και ότι δε θα ξαναπατούσε εκεί, σαν σκλάβος. Έφυγε από τον τόπο του και πήρε τα βουνά. 15 χρονών ήταν, όταν έγινε αρματολός και δεν έπαψε ποτέ να νοιώθει αρματολός μέχρι τα γεράματά του. πέρασε όλη τη νιότη του ως επικηρυγμένος, ένας αντάρτης των βουνών κι ένας κουρσάρος.

 Οι politically correct προεστοί δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να τον συλλάβουν και να απολαύσουν τα οφέλη από το Σουλτάνο... δεν είχαν ενδοιασμό, μα συνάμα δεν είχαν δύναμη: δεν ήταν μόνο ότι τούτος ο αρματολός δεν ήταν εύκολο να δαμαστεί. ήταν και που ο λαός αγαπά τους αρματολούς και συχαίνεται τους προύχοντες: προστατεύει όποιον πολεμά και συχαίνεται όποιον προσκυνά... κι έτσι ο νεαρός Κολοκοτρώνης δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των προυχόντων, δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των κατακτητών. Κράτησε την υπόσχεσή που 'χε δώσει στον εαυτό του και έζησε ελεύθερος στα βουνά σαν παράνομος, μέχρι που αξιώθηκε να ζήσει ελεύθερος και στο σπίτι του ως πολίτης... και φρόντισε να ίδιος να ελευθερώσει την Τριπολιτσά, για να μη φάει άλλο παιδί χαστούκι από τον κατακτητή...

Για όλα αυτά η πατρίδα τον τίμησε με μια καταδίκη σε θάνατο! Η κατηγορία ήταν ότι ο άνθρωπος που είχε πολεμήσει τους Οθωμανούς κατακτητές, τώρα πολεμούσε τους Βαυαρούς... δεν κατάλαβε αυτή η πατρίδα ότι ο ελεύθερος άνθρωπος δεν έχει πρόβλημα με την εθνικότητα του κατακτητή... με την κατάκτηση έχει πρόβλημα κι σ' αυτήν αντιστέκεται... μόνο δύο άνθρωποι κατάλαβαν την ύβρη της καταδίκης και αρνήθηκαν να την υπογράψουν... 


4 Φεβρουαρίου ήταν όταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, γέρος και ταλαιπωρημένος, κάλεσε τα παιδιά του στο σπίτι όπου ζούσε με την Μαργαρίτα Βελισσάρη.

 Τους αποχαιρέτησε και τους έδωσε το κληροδότημα για το οποίο είχε παλέψει σ' όλη του τη ζωή: τη συμβουλή να παραμείνουν μονοιασμένοι και ελεύθεροι... μετά ως αληθινός επαναστάτης ξέφυγε από τα δεσμά της φθοράς... κι εκείνη η πατρίδα που τον είχε προδώσει, τίμησε στο τέλος τον αγώνα του με έναν συμβολισμό: ο Κολοκοτρώνης κηδεύτηκε έχοντας την τουρκική σημαία κάτω από τα τσαρούχια του... γιατί από τα 15 χρόνια από εκείνο το χαστούκι, ο Γέρος του Μοριά δεν είχε δεχτεί άλλο λάβαρο πάνω του εκτός από αυτό της καρδιάς του...

1 σχόλιο:

Mikis Zezas είπε...

Ὁ Νίκος Καζαντζάκης στόν «Ἰουλιανό» βάζει στό στόμα τοῦ φιλοσόφου αὐτοκράτορος τούς στίχους: Εἶσαι Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καί στούς θεούς ὀρθοί μιλοῦμε, λέγε.

Αυτό ήταν! Η χρυσή ευκαιρία των φασιστών να ξαναγράψουν την Ιστορία με το μόνο τρόπο που ξέρουν και που τους έμαθε ο θείος Γκέμπελς: Πλαστογραφίες, ανάμειξη πραγματικών και ψευδών γεγονότων, ανιστορησίες και πατριδοκάπηλες μεγαλοστομίες! Πήραν μια φράση του προοδευτικού Καζαντζάκη από το θεατρικό έργο "Ιουλιανός ο Παραβάτης", της έκαναν την κατάλληλη κοπτοραπτική (αφήρεσαν στην τελευταία λέξη "λέγε", από όπου θα φαίνονταν ότι κάτι άλλο σήμαινε) και την έβαλαν στο στόμα του... Κολοκοτρώνη! Από κει και πέρα, το υπόλοιπο ήταν εύκολο! Φτιάξαν και μια εικόνα όπου αράδιασαν "τα λόγια του Κολοκοτρώνη" με... βυζαντινή γραμματοσειρά (νομίζοντας ότι έτσι θα ξεπλύνουν τελείως τη δωδεκαθεϊστική προέλευση της φράσης- που όμως στα μάτια του υποψιασμένου δεν κρύβεται, γιατί οι Έλληνες του Κολοκοτρώνη δεν πίστευαν σε Θεούς, αλλά σε ένα Θεό, στο οποίον μιλούσαν πάντοτε προσκυνούντες), πάνω σε μια ελληνική σημαία και αρχίσαν τα copy-paste από ιστολόγιο σε ιστολόγιο και από προφίλ σε προφίλ facebook! Ο Απόλυτος Αχταρμάς, αντάξιος της αμορφωσιάς των φασιστών και της δολιότητας με την οποίαν προσπαθούν να την αντισταθμίσουν!Ό,τι και να κάνετε, φασίστες, η αλήθεια δεν αλλάζει! Ούτε οι Αρχαίοι Έλληνες σας ανήκουν, ούτε ο Ελληνικής Παιδείας Ρωμαίος αυτοκράτωρ και διανοητής Ιουλιανός, γιατί αυτοί πίστευαν σε πανανθρώπινες αξίες, ενώ εσείς στη μισσαλοδοξία. Πολλώ δε μάλλον, είναι ιεροσυλία ακόμα και να πιάνετε στο στόμα σας το όνομα του Κολοκοτρώνη, όταν είστε παιδιά των προσκυνημένων ταγματασφαλιτών και εγγόνια των νενέκων! Όπως στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σκοινί, έτσι και εσείς οι γερμανοπροσκυνημένοι δε μπορεί να μιλάτε για προσκύνημα! ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ!

Πηγή: http://apelatis.blogspot.com.cy/2013/01/blog-post.html