ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ο σταυρός του Αγ.Κοσμά του Αιτωλού στο Πολυδένδρι Ημαθίας

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος κοσμας αιτωλος
Γύρω στα 1775 ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατά την γ’ περιοδεία του, επισκέφτηκε τη Βέροια, η οποία αποτελούσε το κέντρο μιας διοικητικής περιφέρειας. Αφού επισκέφτηκε πολλά χωριά των Πιερίων μέσα από δύσβατα μονοπάτια κατευθυνόμενος προς τη Βέροια, πέρασε και από την Κόκοβα νυν Πολυδένδρι.

Στην Κόκοβα, στήριξε και εμψύχωσε τον κόσμο, όμως έκαμε και κάτι ακόμα. Το χωριό απειλούνταν από φονική λοιμώδη ασθένεια η οποία είχε πάρει διαστάσεις επιδημίας. Στα γύρω χωριά είχαν ξεκληριστεί οικογένειες, ακούγονταν διάφορα και ο κόσμος είχε τρομοκρατηθεί.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται
Έτσι ο Πατροκοσμάς περιφορά ιερών εικόνων σε λιτανεία και ιερά παράκληση επιζητώντας έτσι θεία βοήθεια. Κατά την τελετή αυτή έμπηξε τέσσερις σιδερένιους σταυρούς σε δέντρα περιμετρικά του χωριού κατά τέτοιο τρόπο, ώστε και να σχηματίζουν μεταξύ τους ένα νοητό σταυρό αλλά και οι κάτοικοι του χωριού να έχουν οπτική επαφή με τους σταυρούς, ώστε ατενίζοντάς τους να παίρνουν δύναμη πιστεύοντας πως είναι προφυλαγμένοι από κάθε κακό, από ''λοιμούς, λιμούς και καταποντισμοὐς''
Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
Το 2011 ένας από τους σταυρούς αυτούς βρέθηκε ενσωματωμένος μέσα σε ένα μεγάλο κλωνάρι μιας αιωνόβιας βελανιδιάς που δέσποζε στον περιβάλλοντα χώρο του ναού του Αγίου Αθανασίου. Ο σταυρός αυτός τον Ιανουάριο του 2012 παραδόθηκε στο Μητροπολίτη Βεροίας και σήμερα φυλάσσεται στο μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Στο σημείο ανεύρεσης, στον ''Δέντρο'', όπως είναι γνωστή η βελανιδιά, τοποθετήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 2018 ομοίωμα του σταυρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: