ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ, ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε* ΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!,

Του Ιωάννη Μπουγά
Από το απαράδεκτο μήνυμα ξεχωρίζω το επόμενο απόσπασμα, που βρίθει ψευδολογιών και αποκρύπτει τα πραγματικά γεγονότα:
«..Ο τόπος μας είναι ποτισμένος με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών που με το όπλο στο χέρι έδιωξαν τον ιταλικό και γερμανικό φασισμό. Το ΕΑΜ απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί, λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές. Το ΕΑΜ (1943) εμπόδισε και τελικά κατάφερε να μη φύγει ούτε ένας Έλληνας, για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί. Έσωσε το λαό από την πείνα με τα συσσίτια, οργάνωσε τη «μάχη της σοδειάς». Εμπόδισε, με μαζικά συλλαλητήρια που είχαν δεκάδες νεκρούς, να γίνει μέρος του βουλγαρικού φασιστικού κράτους η Βόρεια Ελλάδα....»
Η απάντησή μου.
1. «Το ΕΑΜ απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί»
Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ δεν ελευθέρωσε ΟΥΤΕ σπιθαμή Ελληνικού εδάφους από τους Ιταλούς ή τους Γερμανούς. Οι μεν Ιταλοί, όσο συμμετείχαν στον πόλεμο, στον τομέα τους βρίσκονταν και στο τελευταίο χωριό, οι δε Γερμανοί κατείχαν μόνο βάσεις σε μεγάλες πόλεις και στρατηγικά σημεία. Δεν παρέμεναν συνεχώς στα βουνά και τα μικρά χωριά που ήταν το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Όταν όμως οι Γερμανοί έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πήγαιναν όπου απεφάσιζαν, και οι αντάρτες του ΕΛΑΣ απομακρύνονταν εν τάχει και εγκαταλείποντας τους κατοίκους των χωριών που τους συντηρούσαν στην τύχη τους. Στην Πελοπόννησο, όπου το καλοκαίρι του 1944, μέσω διαφόρων μεθόδων, ο ΕΛΑΣ είχε χιλιάδες αντάρτες υπό τα όπλα μόνο δύο (2) φορές στάθηκε και αντιμετώπισε για κάποιο χρόνο τους Γερμανούς.
2. «Το ΕΑΜ λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές».
Αυτά τα περί «σχολίων, θεάτρων και πολιτισμού» είναι παραμύθια για παιδιά, τα οποία επαναλαμβανόμενα ισως τα έχουν πιστέψει και οι ίδιοι! Το μόνο που είναι γεγονός, είναι οι «Εύθυμες Βραδιές» που οργάνωνε η ΕΠΟΝ. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση για το τι ήταν. Αρκεί το όνομα, και το γεγονός ότι πολλοί γονείς πλήρωσαν ακριβά –μέχρι και με τη ζωή τους- την απαγόρευση στα κορίτσια τους να συμμετέχουν.
3. «Το ΕΑΜ ... κατάφερε να μη φύγει ούτε ένας Έλληνας, για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί».
Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ δεν εμπόδισε αλλά αντίθετα διευκόλυνε τους Γερμανούς να στέλνουν εργάτες στη Γερμανία. Μετά από κάθε ενέδρα του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, η πρώτη αντίδραση των Γερμανών ήταν να συλλαμβάνουν αθώους κατοίκους ως ομήρους. Μερικοί εξ αυτών δολοφονούνταν ως αντίποινα για ενέδρες του ΕΛΑΣ και άλλοι στέλνονταν στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία! Για παράδειγμα, για την ενέδρα του ΕΛΑΣ στην Κερπινή Καλαβρύτων –που κατέληξε στην Τραγωδία των Καλαβρύτων- τον Οκτώβριο του 1943, οι Γερμανοί συνέλαβαν 4.000 ομήρους, οι περισσότεροι των οποίων κατέληξαν στη Γερμανία.
4. «Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα με τα συσσίτια».
Αν είναι δυνατόν να λέγονται παρόμοιες ψευδολογίες χωρίς ντροπή. Οι κατασχέσεις από το ΕΑΜ ήταν συνεχείς στα τρόφιμα που έρχονταν από Σουηδία, Καναδά, Ελβετία και Τουρκία και τα μοίραζε ο Ερυθρός Σταυρός. Το ίδιο και το ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ της σοδειάς των κατοίκων των χωριών στις λεγόμενες «ελεύθερες περιοχές». Η «μάχη της σοδειάς» ήταν κι αυτή πλιάτσικο εις βάροςτων κατοίκων που υποστηριζόταν με τα όπλα των ανταρτών του ΕΛΑΣ.
(*)Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: