ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ο επικεφαλής των συμμοριτών απεφάνθη πως αφού δεν μιλά Ελληνικά δεν της χρειάζεται η γλώσσα!

ΟΔΥΣΣΕΙΑ TV: Ο επικεφαλής των συμμοριτών "απεφάνθη", πως αφού δεν ...
Φωτογραφία του 1947 που εμφανίζει την Χρυσούλα Μπάτσικα από την Κουτσούφλιανη Ιωαννίνων με την τότε εννιάχρονη κόρη της Ευγενία.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ...
 Το 1948 η Χρυσούλα Μπάτσικα κινούμενη με ένα γαϊδούρι από την περιοχή της Κόνιτσας όπου είχε μεταβεί με την εικονιζόμενη κόρη της για προμήθειες, προς την περιοχή της Κουτσούφλιανης όπου διέμεναν, έπεσαν σε ενέδρα συμμοριτών του ‘’ΔΣΕ’’ οι οποίοι αφού τις ακινητοποίησαν, τους κατέσχεσαν το γαϊδούρι με όλες τις προμήθειες, με την αιτιολογία πως ο ‘’ΔΣΕ’’ χρειάζονταν την ‘’βοήθειά’’ τους.
 Η Χρυσούλα Μπάτσικα κλαίγοντας τους εκλιπαρούσε μιλώντας στην βλάχικη διάλεκτο να τους τα επιστρέψουν καθώς οι προμήθειες αυτές που ήταν λάδι, πατάτες και αλεύρι, ήταν προμήθειες για πολλούς μήνες, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να τα ξανά αγοράσουν.
 Οι συμμορίτες αδιαφορώντας για τις ικεσίες της, την χαστούκισαν και την ρωτούσαν βρίζοντάς την γιατί δεν μιλά Ελληνικά, η ανήλικη κόρη της, τους εξήγησε με σπαστά Ελληνικά πως είναι Βλάχοι στην καταγωγή, και όλοι στην οικογένειά της, και ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ομιλούν μόνο την Βλάχικη διάλεκτο.
 Ο επικεφαλής των συμμοριτών απεφάνθη πως αφού δεν μιλά Ελληνικά δεν της χρειάζεται η γλώσσα, οπότε διέταξε δύο εκ των συμμοριτών να την ακινητοποιήσουν και ένας τρίτος να της κόψει την γλώσσα.

 Διαδραματίστηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας και φρίκης μεταξύ των θυμάτων μάνας και κόρης, και των θυτών, αφού η μεν κόρη έκλαιγε και εκλιπαρούσε να μην κακοποιήσουν την μάνα της δείχνοντας και μια εικόνα της Παναγίας κάνοντας τον σταυρό της για να αποδείξει ότι είναι Έλληνες Χριστιανοί, και η δε άτυχη μάνα έκλαιγε για την μοίρα της, αλλά και εκλιπαρούσε για να μην πειράξουν και την κόρη της.

Δυστυχώς οι συμμορίτες δεν κάμφθηκαν από τις εκκλήσεις μάνας και κόρης και έκοψαν την γλώσσα της μάνας.
Ένα γεγονός που σημάδεψε μάνα και κόρη για πάντα.

Το 1950 η οικογένεια Μπάτσικα μετανάστευσε στον Καναδά, όπου και εκεί το 1972 απεβίωσε η Χρυσούλα χωρίς να θελήσει ποτέ να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα, όπως και τα δύο της παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: