ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Πομφόλυξ


Σύσταση στους ναούς από την Εκκλησία της Ελλάδος για χρήση μάσκας ...
Χρόνια τώρα αντηχεί στα αυτιά μας η φράση αυτή! Πανηγυρικοί εσπερινοί και θείες λειτουργίες τιμώντας μάρτυρες, μεγαλομάρτυρες ,νεομάρτυρες και την θαυμαστή ζωή πολλών Αγίων !Πως τους τιμήσαμε άραγε τόσα χρόνια; Πώς θα τιμήσουμε τη ζωή ενός μεγαλομάρτυρα? Κάνουμε εσπερινούς και θείες λειτουργίες για να τιμήσουμε τη μνήμη τους. Είναι αρκετό αυτό για να τους μιμηθούμε;
27η Ιουλίου και η εκκλησία μας, γιόρτασε με εσπερινό, Θεία Λειτουργία,μεθεόρτιο εσπερινό, παράκληση και λιτανεία της εικόνας του Αγίου Παντελεήμων,την βιοτή του Αγίου Παντελεήμων.
«Θαυμαστός ὁ Θεός ἐν τοῑς ἁγῖοις Αὐτοῦ». Πράγματι!
Και ενώ οι παλαιοί, Άγιοι πατέρες, μας καλούν με τα λόγια τους και κυρίως με τις πράξεις και την βιοτή τούς, να μιμηθούμε τους Αγίους, οι νέοι, σύγχρονοι πατέρες μας, μας μπερδεύουν, μας στεναχωρούν και κάνουν τις καρδιές και τα στόματά μας, ὡς ἰχθύας ἀφώνους,να φεύγουμε από το ναό.
-Μάσκες !μάσκες! μάσκες!
- Μην συνωστίζεστε παρακαλώ
-Τηρήστε τις γνωστές αποστάσεις""
Τι ακούν τα αυτιά μας; Για κάτσε μία στιγμή παπούλη μου!Τι ακριβώς τιμήσαμε σήμερα;Γιατί μαζευτήκαμε όλοι στο ναό που διακονείς τον ιατρό και μεγαλομάρτυρα Άγιο Παντελεήμων;Μήπως μαζευτήκαμε για να αυτοθαυμάσουμε την ευσέβεια μας;Μήπως μαζευτήκαμε για να θαυμάσουμε τον ανθόστολισμένο διάκοσμο στις εικόνες;
Μήπως για να απολαύσουμε φρέσκους μυρωδάτους άρτους;Μήπως παπούλη μου για να σε θαυμάσουμε;
Ή για να μας θαυμάσει εμάς ο κόσμος ως ευσεβείς και καλούς χριστιανούς;
Όχι παππούλη μου, όχι!
Τιμούμε και σεβόμαστε το Μέγα δώρο της ιερωσύνης, που σου έδωσε ο Κύριος για να διακονήσεις το λαό Του.
Αλλά τιμώντας το μεγάλο δώρο που έκανε ο Κύριος στους λειτουργούς του, απογοητευόμαστε και θλιβόμαστε βαθύτατα για το ότι το κήρυγμα σας και οι προτροπές σας για προστασία από τον κορονοϊό μέσα στο ναό είναι κούφιο!
Πομφόλυξ που έλεγε και ο μακαριστός πατέρας Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος...
Πολλές πομφόλυγες στην εκκλησία μας, φουσκωτές, λαμπερές, γεμάτες με μεστό αέρα!
Τι επικρατεί στους ναούς των ορθοδόξων εκκλησιών;Σύγχυση απ' την απιστία μας..
Συναξάρι ινδίκτου 27ης Ιουλίου, σελίδα 302 : " Ό όσιος ιερέας Ερμόλαος διακρίνοντας στην όψη του Παντελέων το "ποιόν" της ψυχής του, τον προσκάλεσε μία ημέρα να εισέλθει στο σπίτι και άρχισε να του διδάσκει ότι η ιατρική επιστήμη δεν μπορεί να προσφέρει παρά αδύναμη ανακούφιση στην πάσχουσα φύση μας, την υποκείμενη στο θάνατο και ότι μόνο ο Χριστός, ο μόνος αληθινός ιατρός ήρθε να μας χαρίσει τη Σωτηρία δίχως φάρμακα και δωρεάν.....""
Παπούλη μου ,εσύ που λειτουργείς στον ναό του Αγίου Παντελεήμων και στον εκάστοτε ναό όποιου εορτάζοντος Αγίου, συμφωνείς με την κατήχηση του Αγίου Ερμολάου προς τον Άγιο Παντελεήμων; Συμφωνείς και εσύ;
Γιατί, μου φαίνεται, μας κάνεις να αμφιβάλλουμε για αυτό.
Αν δεν τα πιστεύουμε εμείς που τα κηρύττουμε πως θα τα πιστέψουμε εμείς που τα ακούμε;
Μην μας απογοητεύετε άλλο. Όταν η καρδιά αυτού που κηρύττει έχει βίωμα μπορεί να ακουμπήσει την καρδιά του ακούοντος και μόνο τότε. Και συ παπούλη μου τα ξέρεις πολύ καλύτερα από εμένα.
Αιωνία η μνήμη των Αγίων αρχιερέων και ιερέων που με την βιοτή τους και όχι με μόνο τα λόγια τους άφησαν παρακαταθήκη κ ελπίδα πίστεως και αναστάσεως στις νέες γενιές!
Αιώνια σας η μνήμη άξιοι λειτουργοί του Υψίστου!
Αιώνια σας η μνήμη άξιοι λειτουργοί του Υψίστου, γιατί μας έπεισε η ζωή σας πως ο Χριστός δοξάζει τους Αγίους Του!

Με πίκρα 
Αμαλία Παππά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: