Οι Γερμανοί νόμιζαν πως θα σπάσουν την ελληνική άμυνα σε λίγες ώρες όπως είχαν κάνει με την άλωση της «Γραμμής Μαζινό» ένα χρόνο νωρίτερα. Ομως τα πλάνα τους ανατράπηκαν από τη γενναία αντίσταση των Ελλήνων μαχητών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κάτι που καθόρισε εν πολλοίς την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ογδόντα χρόνια μετά, η περίφημη Μάχη των Οχυρών αποτυπώνεται σε μια επετειακή συλλεκτική έκδοση που συγκεντρώνει για πρώτη φορά περισσότερες από 150 ασπρόμαυρες φωτογραφίες-ντοκουμέντα εκείνων των ημερών.
Το λεύκωμα, που παρουσιάζεται σήμερα το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, παρουσιάζει πολεμικά «ενθύμια» από τη «Metaxas-Linie» (Γραμμή Μεταξά), όπως σημείωναν πίσω από τις φωτογραφίες οι Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες που έλαβαν μέρος στην επίθεση κατά των βόρειων συνόρων της χώρας τον Απρίλιο του ’41, και προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Θεσσαλονικιού συλλέκτη Βύρωνα Μήτου, που επί δεκαετίες συγκέντρωνε αυτό το σπάνιο υλικό.
Το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης δεν αποτυπώνει τα γεγονότα μόνο τη χρονική περίοδο των εχθροπραξιών (6-10/4/1941), αλλά και όσα προηγήθηκαν της επίθεσης και όσα ακολούθησαν μετά τη συνθηκολόγηση και την παράδοση όσων συγκροτημάτων δεν είχαν καταληφθεί από τους Γερμανούς. Τα κείμενα της έκδοσης, που υπογράφουν ο ιστορικός Γιώργος Πολύχρους και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σαββίδης, ζωντανεύουν μια ιστορική μάχη, αφού οι Ελληνες μαχητές ανάγκασαν τους Γερμανούς επιτελείς να τροποποιήσουν το αρχικό τους σχέδιο, προκειμένου να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη -την τρίτη μέρα της επίθεσης- και αφού μπήκαν στην Ελλάδα απ’ τη Γιουγκοσλαβία που είχε καταρρεύσει νωρίτερα.
Οπως σημειώνουν οι δημιουργοί της έκδοσης, «η ιστορία της θρυλικής “Γραμμής Μεταξά” δεν περιορίζεται μόνο στον επικό και άνισο αγώνα των Ελλήνων υπερασπιστών της κατά τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα το 1941. Είναι και τα όσα προηγήθηκαν, με την κατασκευή αυτού του τιτάνιου έργου, με τα 21 συγκροτήματα από τις Σέρρες έως την Κομοτηνή, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο έπακρο από ελληνικά μυαλά, χέρια και χρήμα». Για αυτό και οι φωτογραφίες που είχαν τραβήξει οι Γερμανοί κατά την επίθεση στη «ελληνική Γραμμή Μαζινό» είχαν περίοπτη θέση στα προσωπικά στρατιωτικά τους άλμπουμ, εξαιτίας της φήμης που είχαν αποκτήσει οι επιχειρήσεις κατά των οχυρών, λόγω της σκληρότητας του αγώνα, της γενναίας αντίστασης των Ελλήνων υπερασπιστών, αλλά και το θαυμασμό για την κατασκευή και την αντοχή τους.
Oπως άλλωστε απέδειξε η Iστορία και καταγράφουν οι ερευνητές, η «Μάχη των Οχυρών» και η «Μάχη της Κρήτης», που ακολούθησε το 1941, έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη τελική νίκη των Συμμάχων. Η σθεναρή αντίσταση στα δύο άκρα της Ελλάδας δεν αποδείχθηκε μόνο απροσδόκητη για τον Χίτλερ, αλλά διατάραξε άρδην το σχεδιασμό του για επίθεση κατά της Ρωσίας, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα για τη ναζιστική Γερμανία.
Ακριβώς 80 χρόνια μετά το δεύτερο εκείνο «Οχι» των Ελλήνων, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) Αγκιστρο Δράση στις Σέρρες προχώρησε στην έκδοση του συλλεκτικού λευκώματος, στο πλαίσιο δράσεων που στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Το λεύκωμα προλογίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και είναι αφιερωμένο στη μνήμη εκείνων που «έπεσαν» όρθιοι, τον Απρίλιο του 1941, στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Περισσότερα στο eleftherostypos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου