ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ο Άγιος μάρτυς Μαρκέλος εν Ταγγέρη και η συμβία αυτού Νονία ή Νόνα(+30 Οκτωβρίου)



 Ο άγιος Μαρκέλλος, μάρτυρας εν Ταγγέρη του Μαρόκου, γεννήθηκε στο Αrzas της Γαλικίας της Ισπανίας κατά το δεύτερο ήμισυ του Γ΄ αιώνος. Είχε σύζυγο την μετέπειτα αγία Νοnia ή Νοna και απέκτησαν σύμφωνα με την παράδοση 12 τέκνα τους επίσης μετέπειτα μάρτυρας Claudio, Lupercio, Victorico, Facundo, Primitivo, Emeterio, Celedonio, Servando, Germano, Fausto, Jenuario και Marcial.
 Ήταν στρατιωτικός της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με το βαθμό τουεκατόνταρχου  και υπηρετούσε στη λεγεώνα Legio VII Gemina Pía Félix. 


 Κατά η διάρκεια των εορτασμών επ΄ ευκαιρία των γενεθλίων του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, ο Μάρκελλος αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στους ειδωλολατρικούς θεούς και ομολόγησε την πίστη του προς τον ένα και αληθινόν Θεό, και έρριψε επί γης το σπαθί του, την στρατιωτική στολή του και τα διακριτικά τους αξιώματός του. Ο διοικητής του Fortunat, δεν επιθυμούσε την άμεση τιμωρία του και αποφάσισε να οδηγηθεί στο αυτοκρατορικό δικαστήριο ενώπιον του Μαξιμιανού, ο οποίος αναμενόταν να επισκεφτεί την Ισπανία και παραδόθηκε στον έπαρχο της Ταγγέρης Aurelio Agricolano. Στη δίκη που ακολούθησε το έτος 298 βρέθηκε ένοχος και καταδικάσθηκε σε θάνατο και αποκεφαλίσθηκε.Μαζί του βρήκαν τον θάνατο και η αγία Νόνια ή Νόνα και τα παιδιά τους
Τα πρακτικά της δίκης κατέγραφε ο πρακτικογράφος Κασσιανός/Cassian, ο οποίος ενώπιον του έπαρχου ομολόγησε την πίστη του στον Ιησού και καταδικάστηκε σε θάνατο, η μνήμη του οποίου τιμάται την 3ην Δεκεμβρίου.

Τα άγια λείψανα του αγίου Μαρκέλλου βρέθηκαν το έτος 1471 στη Ταγγέρη και σήμερα είναι στη κρύπτη ναού στη πόλη León της Ισπανίας, της οποίας είναι προστάτης.
Μνήμη τους τιμάται την 30ην Οκτωβρίου.
εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: