ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Κατηγορούμενοι για απόπειρα κλοπής απορριμμάτων!

Σκηνές από τους “Αθλίους” στη Γαλλία του 21ου αιώνα!


  Στη Γαλλία της εποχής του Βίκτωρος Ουγκώ, τον 19ο αιώνα, ένας άνθρωπος όπως ο μυθιστορηματικός του ήρωας Γιάννης Αγιάννης θα καταδικαζόταν σε πέντε χρόνια φυλακή, επειδή διέρρηξε ένα φούρνο για να κλέψει ένα ψωμί επειδή πεινούσε. 
 Στη Γαλλία της εποχής του Εμμανουέλ Μακρόν, τον 21ο αιώνα, δύο ρακοσυλλέκτες αντιμετώπισαν -στην πραγματικότητα και όχι σε μυθιστόρημα-μέχρι δέκα χρόνια φυλάκιση ο καθένας, κατηγορούμενοι στο ποινικό Δικαστήριο της πόλης Γκρενόμπλ για απόπειρα κλοπής απορριμμάτων από κοινού από κάδο σουπερμάρκετ, αναζητώντας τροφή.
  Το αδίκημα της απόπειρας κλοπής τιμωρείται αυστηρότερα στην προκειμένη περίπτωση, διότι έδρασαν από κοινού (σύσταση συμμορίας στα ελληνικά δεδομένα) και παραβίασαν αποθηκευτικό χώρο, στην προκειμένη περίπτωση τον ιδιωτικό χώρο στάθμευσης της επιχείρησης όπου βρίσκονταν οι κάδοι.
 Τα παραπάνω τόνισε η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της, εκθέτοντας το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης. Στη βάση αυτή ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι. Σταθμίζοντας όμως την βαρύτητα της πράξης, ζήτησε να επιβληθεί στον καθένα σχετικά μικρή ποινή, τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή.
  Το γεγονός ότι παρά την αντίρρησή τους, η αστυνομία έλαβε dna εν αγνοία τους και μάλιστα για τόσο ασήμαντη αφορμή, συνιστά περαιτέρω απόκλιση από το Κράτος Δικαίου.

  Οι δύο (ρακο)συλλέκτες τον Μάρτιο του 2020 είχαν πηδήξει μέσα στο χώρο στάθμευσης του σούπερ μάρκετ, αναζητώντας πεταμένη τροφή στους κάδους, που ήταν άδειοι. Κι έτσι, σε λίγα λεπτά αποχώρησαν χωρίς τίποτα στα χέρια, κι έμεινε το “αδίκημα” στην απόπειρα… Όμως, ο φύλακας που τους διέκρινε μέσα από τις βιντεοκάμερες, πρόλαβε και ειδοποίησε την αστυνομία που τους συνέλαβε.

  Έξω από το Δικαστήριο, καμμιά τριανταριά αλληλέγγυοι διαδήλωναν κατά της ποινικοποίησης της συλλογής απορριμμάτων…

 Τίθεται βέβαια το ερώτημα, τι είδους κλοπή είναι αυτή, όταν αφορά σε αντικείμενα που ο ιδιοκτήτης τους έχει πετάξει και άρα αποξενωθεί από αυτά. Και για την ακαμψία ενός ποινικού δικαίου, που εξισώνει διακεκριμένες κλοπές με κλοπές αντικειμένων μηδαμινής αξίας.
Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του στις 17 Νοεμβρίου.

www.marianne.net 8.10.2021/πηγή

ΦΩΤΟ: Διαφημιστικό γαλλικής ταινίας με τίτλο “Οι Άθλιοι” του 1925.

Δεν υπάρχουν σχόλια: