ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ Ή ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ


 Η εικόνα απεικονίζει τη Μητέρα του Θεού χωρίς να κρατάει τον μικρό Χριστό. Υπάρχει μια αιμορραγούσα πληγή στη δεξιά πλευρά του λαιμού της Θεοτόκου. Στο κάτω μέρος της εικόνας επικολλήθηκε μια θήκη, η οποία περιείχε ένα μαχαίρι από χάλυβα της Δαμασκού με μία οστέϊνη λαβή. Με το μαχαίρι αυτό ο Τούρκος που μισούσε την Παναγία μαχαίρωσε την εικόνα της και αμέσως εμφανίστηκε μια αιμορραγική πληγή. Η εικόνα θεωρείται ότι ανήκε στον αυτοκράτορα της Ανδρόνικο Γ΄ και σύμφωνα με την παράδοση, είναι μια από τις εικόνες του αποστόλου και ευαγγελιστού Λουκά.
Από το 1347 η εικόνα βρίσκεται στην Μονεμβασία της Πελοποννήσου. Κατά την επανάσταση του 1821 κάποιος ηγούμενος ονόματι Αγάπιος, προσπαθώντας να σώσει την θαυματουργή εικόνα, διέφυγε στην πόλη των Πατρών. Πριν από το θάνατό του, ο Αγάπιος κληροδότησε στον Ρώσο Γενικό Πρόξενο Ν.Ι. Βλασσόπουλο, ο γιος του οποίου, το 1839 έστειλε την εικόνα από στην Οδησσό με για τη διαβίβασή του στον αυτοκράτορα Νικόλαος Α΄ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.
Το 1877 η εικόνα τοποθετήθηκε στον ναό της μονής του Καζάν. Μετά την καταστροφή του μοναστηριού την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, η εικόνα μεταφέρθηκε στον Ναό των Θεοφανείων της πόλης.


Στο κάτω περιθώριο της εικόνας, σε ασημένιο πιάτο, υπήρχε χαραγμένη (;) Επιγραφή: «῾Η Κυρία τοῦ ̓Ανδρονίκου Αὐτοκράτορος Κ. Γ. Π. Σ." (Κυρία Ανδρόνικος ο αυτοκράτορας). Στο επιχρυσωμένο ασημένιο πλαίσιο της εικόνας τοποθετήθηκε η 2η επιγραφή: «Αὐτή ἡ παντίμιος ἁγία εἴκων ὑπάρχει δώρημα τοῦ εὐσεβοῦς βασιλέως ̓Ανδρονίκου Παγίαιλο. Η εικόνα ήταν διακοσμημένη με την εικόνα του οικόσημου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, κεντημένη σε χρυσό πάνω σε πράσινο βελούδο, και πάνω της ήταν συνδεδεμένο ένα μαχαίρι, στο οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα χτυπήθηκε. Αντίγραφο της φυλάσσεται από το 1885 στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Αγία Πετρούπολη.

Το 1984 η εικόνα κλάπηκε και αγνοείται.
Η σύναξη της τιμάται την 22α Οκτωβρίου.

Ο εορτασμός της εικόνας την 1η Μαΐου καθιερώθηκε το 1885 σε ανάμνηση της μεταφοράς της από την Αγία Πετρούπολη στο Vyshny Volochek.


Δεν υπάρχουν σχόλια: