ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Να ΄σαι Αρέθας, Αρέθα μου!(Μνήμη Αγίου Αρέθα+24 Οκτωβρίου)

Αποτέλεσμα εικόνας για АРЕФА НЕГРАНСКИЙ, ГРАДОПРАВИТЕЛЬ, МЧ.
24 Οκτωβρίου
Γιορτάζει ο μάρτυρας άγιος Αρέθας, ο κυβερνήτης της πόλης Ναγράν, στη Νότια Αραβία του 6ου αιώνα. Μαζί του γιορτάζουν οι μάρτυρες σύντροφοί του. Μαζί τους γιορτάζει ο σημερινός Αρέθας.
Αρέθας ο απροσκύνητος. Στο συμβούλιο της πόλης είχε προτείνει ένοπλη αντίσταση, μα δεν εισακούστηκε. Και τελικά, όλοι τερμάτισαν στην έσχατη ανυπακοή: στο μαρτύριο. "Ουλή από βέλος, ακόντιο ή ξίφος δεν υπάρχουν στην πλάτη μου. Μόνο στα στήθη μου", είπε στον διώκτη βασιλιά. Και του τα είπε γυμνωμένος. Αρχαία τέχνη των διωκτών το γύμνωμα του αντιπάλου, για να τσακιστεί η αξιοπρέπειά του. Αλλά ο Αρέθας δεν τσακίστηκε, δεν δέχτηκε ανταλλάγματα, δεν αρνήθηκε τον Χριστό.
Ηλικιωμένος ο Αρέθας, οδηγήθηκε στο μαρτύριο υποβασταζόμενος. Όχι συρόμενος, όχι έρποντας, όχι σκυμμένος. Αποκεφαλίστηκε και θάφτηκε κοντά στα τείχη της πόλης, ενώ τα σώματα πολλών Ναγρανιτών ρίχτηκαν σε λάκκο με φωτιά.
Αποτέλεσμα εικόνας για sfantul mare mucenic areta
 Αιώνες αργότερα, η μνήμη των απροσκύνητων παρέμενε ζωντανή στην Αραβία και σεβαστή από Χριστιανούς και μη. Μουσουλμάνοι λόγιοι του 8ου και 10ου αιώνα υποστήριξαν ότι για τον λάκο του μαρτυρίου τους μιλά επαινετικά η 85η σούρα (κεφάλαιο) του Κορανίου:
«Συμφορά θα πέσει
 σ΄ αυτούς που έφτιαξαν τη λακκούβα με τη φωτιά,
την εφοδιασμένη με άφθονο καύσιμο υλικό.
Να τους που κάθισαν δίπλα της
και παρακολουθούν αυτά που κάνουν στους πιστούς.
Τους εκδικήθηκαν [τους πιστούς] όχι για τίποτε άλλο,
παρά μόνο και μόνο γιατί πίστευαν στον Αλλάχ,
τον Παντοδύναμο, τον άξιο κάθε ύμνου!».
Σήμερα, στη θέση της αρχαίας Ναγράν υπάρχουν τα ερείπιά της. Η ονομασία τους είναι al-Ukhdoud, δηλαδή λάκκοι.
Αρέθας έκτοτε σημαίνει απροσκύνητος, αυτός που μπορεί να χάσει πολλά δίχως να χάσει τα πολύτιμα. Αυτός με μια καρδιά που δεν σταματά, ακόμα κι όταν σταματά. Καρδιά γεμάτη πίστη! Να ΄σαι Αρέθας, Αρέθα μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: