ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Σκανδαλίζομαι στην εκκλησία...

Της Αλεξάνδρας Παλαιολόγου

Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησιασμος
   Ένας λογισμός που ίσως έχει περάσει από το μυαλό των χριστιανών και που συχνά τον ακούμε από χριστιανικά στόματα είναι πως «δεν θέλω να πάω στην εκκλησία γιατί σκανδαλίζομαι, προσεύχομαι και στο σπίτι μου».
 Στην εποχή που ζούμε η νέα τάξη πραγμάτων έχει εισχωρήσει στον χώρο της εκκλησίας και έχουμε δει όντως πολλά με τα μάτια μας που μπορούν να μας σκανδαλίσουν και να μας αποτρέψουν από τον συχνό εκκλησιασμό.
  Ξεκινώντας από ψηλά θα διαπιστώσουμε ότι η εξουσία και το χρήμα έχει κυριαρχήσει και δυστυχώς το λάθος παράδειγμα παρασύρει το ποίμνιο σε λάθος δρόμο ή το απομακρύνει τελείως. Είναι η πιο συχνή δικαιολογία για να μην πηγαίνουμε στην εκκλησία και ακούμε τον λάθος λογισμό που μας τονίζει όσα πράττουν όσοι έχουν αυτή την εξουσία. Αρκεί μία άσχημη είδηση ή μία άσχημη συμπεριφορά του κλήρου για να μας αποτρέψει από τον αγώνα μας;

 Συχνά ακούμε παράπονα πως όσοι εκκλησιάζονται σκανδαλίζονται από τον κόσμο. Πως πηγαίνουν στην εκκλησία για κοινωνική κριτική, για να δείξουν πως είναι καλοί χριστιανοί, ακόμα και για δημόσιες σχέσεις ή για την εικόνα τους.

 Αξίζουν όμως αυτοί οι λογισμοί να μας αποτρέψουν από τον συχνό εκκλησιασμό μας;
Ακόμα και αν όλοι αυτοί οι προβληματισμοί είναι σωστοί, δεν αξίζει να τους αφήσουμε να μας στερήσουν το υπέροχο δώρο του εκκλησιασμού που μας χάρισε ο Θεός, σκεπάζοντάς μας με την Θεία Χάρη που νιώθουμε μέσα στον Ναό.

 Το πρώτο πράγμα που με είχε συμβουλέψει ο πνευματικός μου ήταν να εκκλησιάζομαι συχνά. Πόσο δίκιο είχε, το κατάλαβα αργότερα… 

Είναι ο οίκος του Θεού που μας περιμένει όσο αμαρτωλοί κι αν είμαστε να κλάψουμε και να γαληνέψουμε στην αγκαλιά Του.
 Είναι οι εικόνες των Αγίων που σου δείχνουν την ζωντανή παρουσία τους μέσα στον Ναό. 
Είναι η στιγμή που θα κοινωνήσουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού για να μας ελεήσει ο Θεός και να κατοικήσει μέσα μας. Είναι ζωντανό το Άγιο Πνεύμα για να μας φωτίσει.
 Είναι οι άγγελοι και οι αρχάγγελοι που βρίσκονται στην Αγία Τράπεζα. Είναι όσα δεν είμαστε άξιοι να δούμε με τα γήινα μάτια μας, αλλά τα νιώθει η ψυχή μας. Όσα λόγια και αν μας πει κάποιος, αν δεν βρεθούμε εκεί την ώρα της Θείας Λειτουργίας δεν θα νιώσουμε στην ψυχή μας την ανάπαυση.

«Είναι η στιγμή που θα πάρεις δύναμη για να κυλήσει ομαλά η εβδομάδα σου», μου είχε πει η γερόντισσα όταν παραμέλησα τον εκκλησιασμό.
Με πίστη, αγάπη, υπακοή και μετάνοια ας σταθούμε στην ουσία του εκκλησιασμού, αφήνοντας την κρίση όσων μας σκανδαλίζουν στον Θεό και ας ευχηθούμε να μας βοηθάει να διώχνουμε τους κακούς λογισμούς με καλούς λογισμούς με την Θεία Φώτισή Του.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με το σκανδαλισμό της μνημόνευσης Επισκόπου ο οποίος είναι Οικουμενιστής ή μνημονεύει Οικουμενιστές, τι γίνεται;

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Όλα μέσα.Ανάλογα με τι σκανδαλίζεται ο καθένας