ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Θαυμαστή διάσωση του ιερού Ευαγγελίου

Αποτέλεσμα εικόνας για ιερο ευαγγελιο
Ζούσε παλαιά στο χωριό Άνω Περίθεια Κερκύρας μία ευλαβής γυναίκα, παντρεμένη με παιδιά. Αυτή η ευλογημένη ψυχή έμαθε ανάγνωση και αγαπούσε πολύ να διαβάζη το Ευαγγέλιο. Όταν εύρισκε λίγο χρόνο από τις δουλειές της, μελετούσε την Άγια Γραφή.

Κάποια ημέρα πήρε το αγαπημένο της Ευαγγέλιο, βγήκε λίγο έξω από το χωριό και εκεί στην ησυχία το μελετούσε αμέριμνη.
Ξαφνικά παρουσιάστηκαν μπροστά της πειρατές και δεν μπόρεσε να κρυφθή και να τους ξεφύγη. Μόνο πρόλαβε και έκρυψε το Ευαγγέλιο στην ρίζα ενός θάμνου, για να μην το βεβηλώσουν οι άπιστοι. Την ίδια την έπιασαν και την πήραν μαζί τους με ότι άλλα πράγματα είχαν αρπάξει από το χωριό.

Έκανε πολλά χρόνια στην σκλαβιά. Ήταν νέα και όταν κατώρθωσε να ξεφύγη και να γυρίση στο χωριό της, είχε πια γεράσει. Κανείς δεν την αναγνώρισε. Τους είπε ποιά είναι, με ποιόν ήταν παντρεμένη και ποιά ήταν τα παιδιά της.
Τους διηγήθηκε πώς την συνέλαβαν. Ανέφερε για την Αγία Γραφή και ότι την έκρυψε στην ρίζα του θάμνου. Πήγαν μαζί της, ανακάλυψαν πραγματικά τον θάμνο που είχε μεγαλώσει πολύ και βρήκαν μετά από τόσα χρόνια το Ευαγγέλιο της.
Συγκινημένη το πήρε και είδε ότι διατηρείτο σε καλή κατάσταση, καίτοι στα μέρη εκείνα βρέχει πολύ, διότι το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Παντοκράτορος. Ήταν μόνο λίγο καψαλισμένο στην άκρη.

Τότε διηγήθηκαν οι βοσκοί ότι σ” εκείνο το μέρος έβαζαν φωτιές κάθε χρόνο για να καούν οι θάμνοι, να βγάζη χόρτο για τα πρόβατα τους, αλλά όταν η φωτιά έφθανε σ” εκείνον τον θάμνο, πάντα έσβήνε.
Το Ευαγγέλιο αυτό, κατά την μαρτυρία του ευλαβεστάτου ιερομονάχου Ευδοκίμου, που είχε διατελέσει Ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Υψηλού Παντοκράτορος, πριν από πολλά έτη το είχαν πάρει στην Μητρόπολη της Κερκύρας, και μέχρι προ τίνος διεσώζετο. Τώρα δεν γνωρίζει κανείς που βρίσκεται.

Σημείωση: Μαρτυρία του παππού Θρασυβούλου από το χωριό της Άνω Περίθειας Κερκύρας (Βόρειο συγκρότημα) στον γέροντα Ευφρόσυνο, τον αγιορείτη.
Από το βιβλίο: «Ασκητές μέσα στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: