ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Κύπρια δημοσιογράφος συγκινείται βλέποντας τις πινακίδες για την αιματοβαμμένη Κύπρο στην Καβάλα

 Μπορεί για τους κατοίκους της Καβάλας οι πινακίδες με την αιματοβαμμένη Κύπρο μέσα στην πόλη να είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο, δεν ισχύει όμως το ίδιο για κάποιον που κατάγεται από την Κύπρο και τις αντικρίζει για πρώτη φορά.

Την συγκινητική αυτή αντίδραση όταν η ίδια βρέθηκε στην Καβάλα καταγράφει η Κύπρια δημοσιογράφος Έλενα Τσιακούπη με ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της με τίτλο ”Ανατρίχιασα οταν το είδα! Και όμως τεράστιες πινακίδες «Δεν ξεχνώ» της Κύπρου στην Καβάλα της Ελλάδας”.
Είναι αλήθεια ότι τέτοιες πινακίδες για την Κύπρο δεν υπάρχουν σε καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα, και το άρθρο αυτό μας υπενθυμίζει πόσο μεγάλη σημασία έχει για κάποιον που κουβαλά τον πόνο της δικής του χώρας να βλέπει ένα μήνυμα συμπαράστασης σε μια άλλη περιοχή, να βλέπει ότι δεν τον ξέχασαν, ότι δεν είναι τελικά μόνος.

Κάπως έτσι αισθάνθηκε και η Κύπρια Έλενα Τσιακούπη όταν αντίκρισε τις πινακίδες με το ”Δεν ξεχνώ”, λέγοντας χαρακτηριστικά:
”Και όμως και εγώ δεν γνώριζα πως μας ενώνει κάτι πολύ δυνατό. Μεχρι την στιγμή που το αντίκρυσα και πρέπει να πω πως εκείνο το δευτερόλεπτο που το είδα μπροστά μου, ανατρίχιασα…τα μάτια μου γέμισαν και η συγκίνηση ήταν ολοφάνερη.
Τι ήταν αυτό; Μια τεράστια πινακίδα στη Εθνική Οδό της Καβάλας με την Κύπρο μας και την φράση που μας έχει στιγματίσει…το αιματοβαμμένο «Δεν ξεχνώ» για την Κύπρο! 

Πείτε μου σας παρακαλώ… εάν το βλέπατε εσείς αυτό σε μια άλλη χώρα πώς θα
αισθανόσασταν; Πώς θα αισθανόσασταν όταν μια άλλη πόλη υποστηρίζει την δική σας χώρα, και με την πράξη της αυτή δείχνει πως είναι δίπλα στους Κύπριους πολίτες, δίπλα στην Κύπρο; Μονο συγκίνηση…! Μια τόση απλή πράξη.. μα τόσα χιλιάδες νοήματα κρυμμένα.
Και δεν είναι στο μόνο σημείο που υπάρχει αυτή η πινακίδα στην Καβάλα…αλλά και ακριβώς στο κέντρο της πόλης, στο λιμάνι. Να φαίνεται.. να το βλέπουν όλοι και να μην ξεχνούν!”.

Η δημοσιογράφος συνεχίζει αναφέροντας μάλιστα και το Off the Record για τις πληροφορίες που έλαβε ψάχνοντας για το θέμα, ενώ τα γραφόμενά της δείχνουν πόση εντύπωση της έκανε που παρά τις όποιες απόπειρες καταστροφής των πινακίδων, αυτές πάντα αποκαθιστούνταν:
”Μπήκα στο διαδίκτυο και έψαξα να βρω στοιχεία για την κίνηση αυτή.. με έκπληξη διαπίστωσα πως παρα το γεγονος οτι πολλές φορές επιτήδειοι προσπάθησαν να βεβηλώσουν και να καταστρέψουν τις πινακίδες, ο Δήμος πάντα φρόντιζε να αποκαταστήσει τις ζημιές και να επανατοποθετεί τις πινακίδες στην θέση τους.

 Μάλιστα το site offtherecord εγραφε ότι δύο χρόνια πριν παρολίγο να δημιουργηθεί μίνι διπλωματικό επεισόδιο όταν ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακιντζί είχε πει στην δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ότι οι Τούρκοι επισκέπτες «νιώθουν στενάχωρα» αντικρίζοντας την πινακίδα κατά την είσοδό τους στην πόλη και ζήτησε να ξηλωθεί η πινακίδα. Και όμως η πινακίδα παρέμεινε εκει…αφου η Δήμαρχος απάντησε ότι η ταμπέλα αυτή αναφέρεται σε ένα θλιβερό ιστορικό γεγονός και ότι οι Κύπριοι είναι αδέλφια των Ελλήνων και υποστηρίζουν πάντα κάθε δίκαιο αίτημά τους. Επίσης, του τόνισε, ότι όλοι όσοι επισκέπτονται την Καβάλα πρέπει να γίνονται κοινωνοί αυτού του ιστορικού γεγονότος και ότι ένας λαός που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.!

Δείχνοντας έτσι πως ο Δήμος Καβάλας είναι διατεθειμένος να προστατέψει αυτήν την ιστορική πινακίδα η οποία αντιπροσωπεύει την ιστορική μνήμη στο έγκλημα της Κύπρου.

Να σημειωθεί οτι την πινακίδα «Δεν Ξεχνώ» έχει τοποθετήσει ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Καβάλας.”
Η Έλενα Τσιακούπη κλείνει το κείμενο της κάνοντας ένα ερασιτεχνικό ”μίνι stand up” όπως το περιγράφει μπροστά σε μια από τις πινακίδες για την Κύπρο, ευχαριστώντας τους Κυπρίους της Καβάλας που τις έφτιαξαν αλλά και τον Δήμο Καβάλας που τις αποκαθιστά όποτε καταστρέφονται (αν και θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάποιες φορές οι πινακίδες αποκαταστάθηκαν και από την Πατριωτική Κίνηση Καβάλας):
”Δε θα ήθελα να παρεξηγηθώ όμως.. το δημοσιογραφικό μου ενστικτό λειτούργησε αμέσως και ήθελα να μοιραστώ με όλους εσας αυτή την στιγμή, με ένα μίνι stand up (τηλεοπτικός όρος οταν ο ρεπόρτερ βρίσκεται στην σκηνή και περιγράφει το γεγονός). Ετσι το έκανα, αυθόρμητα και ενστικτωδώς, ευχαριστώντας με τον δικό μου τρόπο απο την μια τους Κύπριους της Καβάλας αλλα και τον Δήμο Καβαλας που παρ’ολες τις πράξεις βεβήλωσης των πινακίδων δεν λύγισε ποτέ και δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ την αφαίρεση τους! Διότι η ψυχή ειναι πάνω απο όλα… και η ψυχή εχει πατρίδα…την δική μας την πατρίδα… «Δεν Ξεχνώ»”.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταρχην η Ελλαδα ΔΕΝ ειναι "μια αλλη χωρα".
Και ναι υπαρχει αυτη η πινακισδα και αλλου. Στη Λαρισα που μενω υπαρχει σε δυο τρια σημεια τουλαχιστον...