ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

13 Ιουνίου 1960-Εύρεση λειψάνου Αγίου διακόνου Νικολάου και εικόνας της Παναγίας στην Θέρμη Λέσβου


  Î¦Ï‰Ï„ογραφία του χρήστη Άγιος Ραφαήλ, ο θαυματουργός.
Στις 13 Ιουνίου σαν σήμερα δηλαδή το 1960 βρέθηκαν το μολύβδινο εικόνισμα της Παναγίας και ο τάφος με τα λείψανα του διακόνου Νικολάου.  Επαληθεύθηκαν μέχρι κεραίας τα ενύπνια που είχε δει η Μαρία Τσολάκη για μεν το μνήμα του διακόνου Νικολάου είχε δει το εξής ενύπνιο στις 16 Νοεμβρίου του 1959:
 Ο άγιος Ραφαήλ αποκαλύπτει στη Μαρία Τσολάκη το όνομα του δεύτερου Κληρικού λέγοντας: "Εγώ δεν ήρθα μόνος μου εδώ. Ήρθα με τον Διάκονο Νικόλαο. Εδώ μαρτύρησε κι αυτός μαζί μου. Βρίσκεται θαμμένος στο προαύλιο της παλαιάς εκκλησίας τρία μέτρα αριστερά απ᾽ αυτήν". 
Στη συνέχεια την οδήγησε λίγα μέτρα πιο πέρα λέγοντάς της: "Εδώ δίπλα βρίσκεται μέσα στη γη ενταφιασμένος ο Διάκονος Νικόλαος" και σταύρωσε με τον σταυρό που βαστούσε στα χέρια του τη γη εμπρός τους. Με την τρίτη φορά άνοιξε το έδαφος και εμφανίστηκε ο σκελετός με κάθε λεπτομέρεια.

 Για το εικονισματάκι της Παναγίας μας είδε το εξής ενύπνιο τέλη Μαΐου του 1960: βλέπει στον ύπνο της ότι ανηφόριζε για τις Καρυές. Σε ένα σημείο κοντά στο εξωκλήσι βλέπει να κάθεται σε ένα υψωματάκι μια μαυροφόρα (την Παναγία μας). Ήταν συλλογισμένη και σκεπτική.
 Την ρωτά: "Γιαγιά, τι έχεις και κάθεσαι έτσι στεναχωρημένη; Έχασες το δρόμο; Θέλεις να σε βοηθήσω σε κάτι;".
 "Όχι κόρη μου, της απαντά. Κάθομαι εδώ, γιατί σ᾽ αυτό το σημείο βρίσκεται μέσα στη γη η εικόνα μου. Περπατάς, με πατάς και δε σκύβεις να με πάρεις".
 Και της δείχνει το ακριβές σημείο.

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε τους δύο εργάτες, ενώπιον του μνήματος του διακόνου Νικολάου, Δούκα Τσολάκη, σύζυγο της Μαρίας Τσολάκη, και Νικόλαο Ποδάρα που σκάψανε στα σημεία που τους υπέδειξε η Μαρία Τσολάκη και βρήκαν το μολυβδόβουλο και το μνήμα του διακόνου Νικολάου.
Οι δύο αυτές ευρέσεις ήταν που έπεισαν τον Μητροπολίτη της Μυτιλήνης Ιάκωβο Κλεόμβροτο για την θεόθεν προέλευση των ενυπνίων και των οραμάτων των απλών αυτών κατοίκων της Θερμής Λέσβου και ξεκίνησε πλέον την καταγραφή όλων των θαυμαστών περιστατικών που οδήγησαν τελικά στην επίσημη Αγιοκατάταξη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: