ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

"Τί σκώρος, τί σφαίρα μαντάμ; Η ουσία είναι ότι σήμερα είναι τρύπα..."


 Θυμάμαι την φοβερή σκηνή από την ταινία "Ένας ήρως με παντούφλες". Η στρατηγίνα πουλάει το στρατιωτικό χιτώνιο του άντρα της και ο παλιατζής δεν το παίρνει "γιατί το έφαγε ο σκώρος και του κανε τρύπα". Η στρατηγίνα του απαντά: "Δεν είναι σκώρος, είναι σφαίρα!". Και ο παλιατζής: "Τί σκώρος, τί σφαίρα μαντάμ; Η ουσία είναι ότι σήμερα είναι τρύπα...".
 Πιό τραγική σκηνή δεν υπάρχει στον ελληνικό κινηματογράφο. Αυτή η ταινία πρέπει να επαναλαμβάνεται σε κάθε εθνική επέτειο τρις της ημέρας, μπας και καταλάβουν κάποιοι την ...ουσία διαφόρων ορθολογιστών καλών ανθρώπων, επιστημονισμένων ανθρώπων και να μην αιφνιδιάζονται με τις σοφές δηλώσεις τους. Σε έναν κόσμο πού δεν ξεχωρίζει τον σκώρο από την σφαίρα, δεν έχεις να περιμένεις και κάτι διαφορετικό από μια τέτοια αδιάντροπη αφασία...
Και του χρόνου με υγεία συνέλληνες μου! Μη μου χολοσκάτε! Οι καλοί νικάνε στο τέλος.

Panteleimon Krouskos-Facebook
25/3/2019

1 σχόλιο:

Α.Τ.ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

Κάποιος που δεν έζησε πόλεμο, δεν γνώρισε τον οποιοδήποτε στρατιωτικό προσωπικά, δεν γνωρίζει την ιστορία της κάθε συγκεκριμένης χλαίνης, δικαιολογείται να θεωρεί ότι «Η ουσία σήμερα είναι η τρύπα»
Όταν βλέπω αυτήν την ταινία, πραγματικά πονάω με την τελευταία σκηνή. Για το άγαλμά του εκατοντάδες λάμπες. Για τον ίδιο ούτε καν μια έκπτωση στους λογαριασμούς. Που τον γνώριζαν, γνώριζαν ποιός είναι, τον είχαν δίπλα τους, αλλά «άξιζε» να του κάνουν άγαλμα και να δώσουν το όνομά του στην πλατεία. Πάλι καλά να λέμε που δεν τον είπαν και προδότη.