ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ- ΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΗΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Στην Μεσσαρά του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, περίπου 60 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου βρίσκεται η γυναικεία κοινοβιακή Μονή της Παναγίας της Καλυβιανής.

Από τα βυζαντινά χρόνια υπήρχε ανδρικό Μοναστήρι, απομεινάρι του οποίου είναι το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, του 14ου αιώνα, στο οποίο κατά την παράδοση βρέθηκε η Θαυματουργός εικόνα του Ευαγγελισμού, μικρή σε μέγεθος και λαϊκής τέχνης. Το Μοναστήρι αυτό καταστράφηκε από τους Τούρκους και οι μοναχοί έγιναν ομολογητές και μάρτυρες της πίστεως.

Ακολούθησε μια περίοδος που οι μοναχοί σκορπισμένοι από τον φόβο των Τούρκων ζούσαν σαν καλυβίτες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Όσιος Χαράλαμπος από τις Δαφνές Τεμένους.

Κατά τή διαμόρφωση τῆς αὐλῆς τῆς μονῆς Παναγίας Καλυβιανῆς, δίπλα στόν παλαιό Ναό της μονής, βρέθηκε ἕνας τάφος, ἀπό τόν ὁποῖο ξεχύθηκε εὐωδία καί βρέθηκαν καί ἱερά λείψανα.
Ὁ Ὅσιος ἀποκαλύφθηκε σέ πολλούς καί φανέρωσε ότι η καταγωγή του ήταν ἀπό τό χωριό Δαφνές και μετα ἦλθε καί ἀφιερώθηκε στήν Μονή τῆς Καλυβιανῆς. Ἔζησε κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας βίο ἀσκητικό καί ἔτυχε ὁ ἴδιος θαύματος ἀπό τήν Παναγία.
Μεταξύ τῶν θαυμάτων πού ἔκαμε ὁ Ὅσιος ἦταν καί στή γυναίκα τοῦ ἀγᾶ ἀπό τά Καλύβια, μέ ἀποτέλεσμα νά βαπτισθοῦν ὅλα τά μέλη τῆς οἰκογένειάς του χριστιανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: