ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

''Κατά παράβασιν ρητής εγκυκλίου διαταγής ημών ετελέσατε λιτανείαν κατά την πανήγυριν του ιερού υμών Ναού"


 Για την Ιστορία... Κλήση σε απολογία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, " Διότι κατά παράβασιν ρητής εγκυκλίου διαταγής ημών ετελέσατε λιτανείαν κατά την πανήγυριν του ιερού υμών Ναού" . 

Τότε βέβαια, 1947, δεν υπήρχε Κορωνιός αλλά εμφύλιος σπαραγμός.

 Πρόκειται για γενική απαγόρευση λιτανείας εικόνων, που άρχισε το 1940 και επεκτάθηκε στην ουσία μέχρι το 1952. Το έγγραφο υπογράφει ο επίσκοπος Ταλαντίου Βασίλειος, βοηθός του αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού (χειροτονία 1945, εκλογή σε μητροπολίτη Λήμνου 1949, παραίτηση 1951, κοίμηση 1983).

Το 1940 απαγορεύθηκαν όλες οι δραστηριότητες εκτός ναών και μονών (ακόμη και η τελετή της Ανάστασης), καθώς και η αφή των φώτων το βράδυ εξ αιτίας του πολέμου. Μετά την απελευθέρωση το 1944, η απαγόρευση επεκτάθηκε λόγω του εμφυλίου πολέμου. Τα Χριστούγεννα του 1944 δεν λειτούργησε καμία εκκλησία των Αθηνών, εξ αιτίας των συγκρούσεων, πλην της αγίας Ευφημίας Νέας Χαλκηδόνος, όπου παραβρέθηκε ο τοπικός γραμματέας του ΚΚΕ Χατζηχρήστος. Όταν οι σύντροφοί του, του ζήτησαν το λόγο, τους απάντησε: σήμερα προσκυνάμε, ο πόλεμος από αύριο. Η άρση των περιορισμών στη λατρεία εκτός ναών έγινε το Πάσχα του 1952 με εγκύκλιο, που υπέγραψε ο Αθηνών Σπυρίδων.

1 σχόλιο:

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Ευχαριστούμε για τις εντυπωσιακές πληροφορίες.