ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Η Παναγία της Τρύγης

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα

Στο χωριό Προπούλι της Λήμνου ευρίσκεται το Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους όπου υπάρχει η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας.
Η Παναγία της Τρύγης, όπως την ονόμασαν οι κάτοικοι του νησιού, απεικονίζεται με λευκό ένδυμα, είναι σπάνιο και ίσως το μοναδικό, αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος το 1709.

Το εκκλησάκι που υπάρχει σήμερα είναι ότι απέμεινε και μετά από ανακαίνιση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας η περιοχή καταγράφεται ως ιδιοκτησία της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας σε απογραφικό πρακτικό του 1304 και Μετόχι της Μονής έγινε πριν το 1364.

 Υπάρχει μία επιτοίχιος επιγραφή «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΠΑΡΑ ΑΓΑΠΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤ…..ΕΝ ΕΤΕΙ 1706’» και πιθανόν αναφέρεται σε ανακαίνιση του παλαιού Ναού. Στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από κτίσματα, χώρους διαμονής των Μοναχών και υπήρχε Ναός αφιερωμένος στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή.

 Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου πλήθος προσκυνητών από τη Λήμνο, προσκυνητές- επισκέπτες στο νησί και ομογενείς απόδημοι Λήμνιοι από Αυστραλία, Αμερική και Αφρική συγκεντρώνονται για να τιμήσουν την Θεοτόκο, να ασπασθούν την θαυματουργό εικόνα της και να καταθέσουν τα αιτήματά τους και τις ευχαριστίες τους.

Οι ακολουθίες τελούνται σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό και ύφος από τους πατέρες της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: