ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

26 Μαίου 1834.Καταδίκη σε θάνατο του Κολοκοτρώνη με δάκτυλο Γερμανών!



26 Μαίου 1834. Ημέρα Ντροπής για τον Ελληνισμό.
Καταδίκη σε θάνατο του Κολοκοτρώνη με δάκτυλο Γερμανών!
Ο Κολοκοτρώνης,όταν άκουσε κάποιον να του λέει, «άδικα σε σκοτώνουν, στρατηγέ», απάντησε: «Γι’ αυτό λυπάσαι; Καλύτερα που με σκοτώνουν άδικα, παρά δίκαια!».

Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της επαναστάσεως του 1821, την οποία επανειλλημένα βοήθησε να μην σβήσει, καταδικάστηκε σε θάνατο από την Γερμανική Ανιβασιλεία που κυβερνούσε την Ελλάδα μέχρι να ενηλικιωθεί ο βασιλιάς Όθωνας, με πλαστές κατηγορίες προδοσίας και υποκίνησης συνωμοσίας για ανατροπή του Όθωνα. Μαζί του, δικάστηκε και καταδικάστηκε ένας ακόμη αγνός αγωνιστής της επαναστάσεως, ο εξάδελφός του Δημήτριος Πλαπούτας. Με τις ίδιες κατηγορίες είχαν αρχικά συλληφθεί και ο Γεναίος Κολοκοτρώνης, ο Κίτσος Τζαβέλας και ο Νικηταράς, αλλά δεν δικάστηκαν.


  Η θανατική απόφαση του δικαστηρίου δεν υπεγράφη από 2 εκ των 5 δικαστών, τον Αναστ. Πολυζωίδη και τον Γεώρ.Τερτσέτη, παρά τις απειλές του υπουργού δικαιοσύνης Κων. Σχοινά, και την απειλή να δικαστούν οι ίδιοι(και πραγματικά δικάστηκαν οι Πολυζωίδης και Τερτσέτης, αλλά δεν καταδικάστηκαν).

   Η ποινή των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα μετετράπη σε οιρκτή 20 ετών, αλλά οι 2 φυλακισμένοι ελευθερώθηκαν τον επόμενο Μάϊο με την γενική αμνηστία που δόθηκε με την ευκαιρία της ενεηλικίωσης του βασιλιά Όθωνα, ο οποίος μάλιστα τίμησε στη συνέχεια και τους δύο αγωνστές, τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα.

Σημειώνω εδώ ότι ο Πολυζωίδης με την στάση του αυτή στη δίκη του Κολοκοτρώνη, πέτυχε να «εξαγνιστεί» εν μέρει για την λυσσαλέες και άδικες επιθέσεις του εναντίον του Καποδίστρια. Ο Γεώργιος Τερτσέτης έγραψε αργότερα απομνημονεύματα του Θεοδ. Κολοκοτρώνη με τίτλο «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836».
Στη φωτογραφία η φυλακή του Κολοκοτρώνη στο Παλαμήδι 

Δεν υπάρχουν σχόλια: