ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Η Άλωση και η αλλοτρίωση



Με αφορμή την σημερινή «αποφράδα» ημέρα ο βραβευμένος συγγραφέας, επιφυλλιδογράφος, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Η Άλωση και η αλλοτρίωση» («ΤΑ ΝΕΑ», 29-5-2021). Το άρθρο ξεκινά με την ιστορική διαπίστωση ότι παλαιότεροι αλλά και νεότεροι στο προσκήνιο της ιστορίας λαοί όταν κατέκτησαν τον ευρωπαϊκό χώρο «έφεραν στα προικιά τους τις παραδόσεις, τους θεούς τους, τους χορούς τους και τη μουσική τους» και ότι οι νεότεροι λαοί (Βρετανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Ελβετοί, Ολλανδοί, Ισπανοί κ.α.) «πάντρεψαν» ότι παλιότερο (ελληνικό, λατινικό) βρήκαν στον δρόμο τους (ελληνικό, λατινικό, κ.α. ) «με τις δικές τους παραδόσεις, τους χορούς και τα έθιμά τους». Όλοι οι ιστορικοί λαοί «έχουν κτίσει το οικοδόμημα που τους διαφοροποιεί από τους άλλους πάνω στα γλωσσικά τους μνημεία και στα έπη που αφηγούνται τις ριζιμιές αφετηρίες τους. Εκτός από τους Τούρκους…….». 
Και συνεχίζει: «Όταν ένας λαός δεν έχει ιστορία, δεν έχει και παράδοση μορφών, είτε γραπτών κειμένων, είτε εικαστικών έργων, είτε δημόσιων κτιρίων, είτε μουσικών κωδίκων. Όλος ο τουρκικός πολιτισμός, κατά τη μόνιμη εγκατάστασή του στα Βαλκάνια μετά την Άλωση της Πόλης, είναι δάνειος και, συχνά, αναφομοίωτος. Ένας λαός χωρίς ιστορία, νομαδικός, δεν έχει Έπος.» Για να καταλήξει μετά από μια ιστορική αναφορά στον τρόπο λειτουργίας της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μια φράση που ο ίδιος ο συγγραφέας ονομάζει «Ιστορικό δόγμα» : «Ένας λαός, όταν δεν έχει δικούς του θεσμούς και τέχνες, καταστρέφει όσους έχουν ή κλέβει και οικειοποιείται.»
Βέβαια δεν είναι μόνο ο κ. Γεωργουσόπουλος που γράφει τέτοιες πασίγνωστες αλήθειες για την Τουρκία. Η διαφορά είναι όμως πως για τους θιασώτες της «ελληνοτουρκικής φιλίας» και του «δόγματος» : «να τα βρούμε με τους Τούρκους» είναι πολύ δύσκολο να κατηγορήσουν ανθρώπους του πνεύματος σαν το Γεωργουσόπουλο με τις γνωστές πομφόλυγες για εθνικισμό, αντιτουρκισμό, ισλαμοφοβία κλπ. Η αυριανή επίσκεψη του Τούρκου Υπ. Εξ. Τσαβούσογλου στην Θράκη και μετά στην Αθήνα θα δείξει και αν η πολιτική τάξη της χώρας μπορεί να καταλάβει όσα γράφει σήμερα ο κ. Γεωργουσόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: