ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Οι Όσιοι Ιωάννης και Μαρία του Ουστιούγκ(+29 Μαϊου)


ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
  Ο Buga ή Bagu Baskak ο οποίος ήταν ένας Τάταρος ειδωλολάτρης κατά τον ΙΓ΄ αιώνα. Αυτός στάλθηκε ως εκπρόσωπος του Batu Khan, ηγέτη της χρυσής Ορδης στο Veliky Ustyug να συγκεντρώσει τους φόρους για το ταμείο του. Οι φοροεισπράκτορες καταπίεζαν τους ντόπιους με εκβιασμούς και τους τυραννούσαν σκληρά για να υπερεισπράττουν τους φόρους από τους κατοίκους των επαρχιών. Ο λαός του Veliky Ustyug, υπέμεινε υπομονετικά τις προηγούμενες ληστείες τους, αλλά τώρα δεν μπορούσαν να το αντέξουν στην σκληρή φορολογία των Μογγόλων.
  Ο Buga έκανε κάτι απαράδεκτο, το οποίο επιδείνωσε την ήδη τεταμένη κατάσταση, μόλις είδε την κόρη ενός σημαντικού πολίτη του Veliky Ustyug, την Μαρία, γοητεύτηκε από την ομορφιά της και τον πήρε βίαια ως παλλακίδα, παρά τα δάκρυα της, τα αιτήματα να την ελευθερώσει και τα δώρα των γονιών της. Οι κάτοικοι του Veliky Ustyug αναστατώθηκαν περισσότερο και άρχισαν να σκέπτονται να σκοτώσουν τον Buga, Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του θανάτου του Buga, μετά από συμβουλή της Μαρίας, ο Buga αποφάσισε να βαπτιστεί και να συνάψει χριστιανικό γάμο μαζί της, ώστε να ηρεμήσει η επικίνδυνη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Κατά το ιερό βάπτισμα, ο Buga ονομάστηκε Ιωάννης, προς τιμήν του αγίου Ιωάννου του στρατιώτου μάρτυρα κατά του χρόνους του Ιουλιανού του Παραβάτου (29/7)
  Η καλή του γυναίκα, η οποία μεγάλωσε με χριστιανική ευσέβεια, φρόνηση και με το παράδειγμα της για ηθική ζωή, σύντομα άγγιξε την καρδιά του και τον έκανε να αγαπήσει τη χριστιανική πίστη των Ρώσων. Με συγκίνηση ο Ιωάννης άκουγε τις διηγήσεις από το Ευαγγέλιο και τους βίων των αγίων από την γυναίκα του, ώστε να έχει εξοικειωθεί με τα δόγματα και τον τρόπο ζωής της Ορθοδοξίας, και να προσκολληθεί στην πίστη με όλη την καρδιά του. Σύντομα έγινε υποδειγματικός Χριστιανός, ώστε να κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό των κατοίκων της περιοχής.


  Μια μέρα ο Ιωάννης πήγε να κυνηγάει με το γεράκι του. Κουρασμένος από το κυνήγι, ξάπλωσε να ξεκουραστεί και αποκοιμήθηκε. Στο όνειρο που είδε, εμφανίστηκε ένας μεγαλοπρεπής άνδρας ο οποίος του είπε:
 "Σε αυτό το μέρος κτίσε μία εκκλησία στο όνομά μου". 
Ο Ιωάννης δεν ήξερε ποιος του μίλησε, αλλά δεν τολμούσε να ρωτήσει. Συνεχίζοντας όμως ο άγιος του ονείρου, του είπε:
 "Χτίστε την εκκλησία στο Γενέθλιο του Ιωάννου Βαπτιστού. Επιστρέφοντας βιαστικά στο σπίτι, ο Ιωάννης είπε στη γυναίκα του για το όνειρό του και ρώτησε: "Ποιος είναι αυτός ο Ιωάννης ο Βαπτιστής; ‘’ . 
Η Μαρία του εξήγησε, δείχνοντάς του την εικόνα του αγίου στην οποία αυτός αναγνώρισε τον άγιο. Σύντομα έκτισαν την εκκλησία στο όνομα της Γεννήσεως του αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή.
Εκείνη την εποχή ο μοναχός άγιος Κυπριανός Ustyug , ασκήτευε στο Veliky Ustyug Ο Ιωάννης έδειχνε στον μοναχό Κυπριανό αγάπη και σεβασμό, θαύμαζε τα έργα του και την υπομονή του. Ακόμη ο μοναχός άγιος Προκόπιος Ustyugsky ΕΔΩ, τους ενίσχυε στην ευσέβεια στη πίστη και ταπεινότητα.
Οι ευσεβείς σύζυγοι Ιωάννης και Μαρία, ζώντας πνευματική ζωή, κατόρθωσαν να κερδίσουν την αγάπη και σεβασμό όλων. .
Πέθαναν μεγάλη ηλικία, και θάφτηκαν στην εκκλησία της Αναλήψεως
Οι άγιοι Ιωάννης και Μαρία θεωρούνται προστάτες άγιοι της οικογένειας και του γάμου
Η μνήμη τους τιμάται την 29ην Μαϊου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: