ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Ο Άγιος Γεώργιος έφιππος σκοτώνει τον δράκο(13ος αιώνας)



  Στην εικόνα αυτή μπορούμε να δούμε τον Άγιο ως αξιωματικό του Βυζαντινού στρατού. Η αγιογραφία χρονολογείται τον 13ο μΧ αιώνα και είναι από την Κρήτη. Ωστόσο φαίνεται ότι ο αγιογράφος δεν επηρεάστηκε πολύ από τους Βενετούς που είχαν κατακτήσει το νησί. 

  Ο Άγιος Γεώργιος φαίνεται ότι έχει τον παραδοσιακό εξοπλισμό των Ρωμαίων 
(Βυζαντινών ).Πάνω από τον χιτώνα του ο οποίος έχει μπλε χρώμα φαίνεται ότι φορά αλυσιδωτο επιχρυσωμένο χιτώνιο ( chain mail ) που στις πηγές για κάποια περίοδο αναφέρεται και ως ζαβα ( Περσική λέξη που την χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί ) ενώ παλαιότερα ονομάζονταν και λωρικιο αλυσιδωτος.ο οποίος φτάνει έως τις μηρούς.

 Μέρος αυτού προστατεύει και τα χέρια έως τους αγκώνες. Πάνω από αυτόν φαίνεται να φορά μια πανοπλία που είναι δύσκολο να υπάρχει τον 13ο μΧ αιώνα. Θυμίζει φολιδωτό θώρακα ο οποίος ήταν σε χρήση αιώνες πριν. Προφανώς υπάρχει ένας αναχρονισμός εδώ ή πιθανών να υπήρχαν αυτοί οι θώρακες για εντυπωσιασμό ή για παρελάσεις κτλ.

Εντύπωση κάνει το είδος της σέλας.
Στον ώμο του φαίνεται η ασπίδα του , ενώ η αιχμή του κονταριού φαίνεται με μεγάλη λεπτομέρεια. Επίσης φαίνεται ο Άγιος Γεώργιος να χρησιμοποιεί τον Ρωμαϊκό τρόπο ιππικής μάχης.

Η αγιογραφία βρίσκεται στην Παναγία Κερά Κριτσάς κεντρικό κλίτος, 13ος αιώνας , Λογαρι, Κρήτη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: