ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΕΡΤ 3: Το ντοκιμαντέρ «Η Νέα Πατρίδα» σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση


  109 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις αρχές του 20ού αιώνα, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης, η ελληνική τηλεόραση φιλοξενεί το ντοκιμαντέρ Η Νέα Πατρίδα που κάνει μια ιστορική αναδρομή στις πρώτες κοινότητες Αρμενίων προσφύγων όπως αυτές διαμορφώθηκαν ανά την ελληνική επικράτεια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  «Η Νέα Πατρίδα» θα προβληθεί στις 24 Απριλίου, στις 23:00, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3.

  Ο τηλεθεατής θα ακούσει άγνωστες μαρτυρίες και αφηγήσεις απογόνων των πρώτων προσφύγων. Παράλληλα θα παρακολουθήσει τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Νέου Κόσμου τα οποία προσπαθούν να διατηρήσουν την αρμενική τους ταυτότητα στη σύγχρονη Αθήνα. Η ταινία καταφέρνει να αναδείξει άγνωστες ιστορικές πτυχές της σύγχρονης Ελλάδας οι οποίες έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των Αρμενίων της χώρας, παρουσιάζοντας σπάνιο αρχειακό υλικό και γυρίσματα σε Κοκκινιά, Νέο Κόσμο, Λαύριο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ηράκλειο, Σύρο και στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας.

  Η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου, το σενάριο των Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου και Μάικ Τσιλιγκιριάν. Τη διεύθυνση φωτογραφίας είχε ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος και το μοντάζ η Βάσια Ντούλια. Στον ήχο είναι ο Λευτέρης Ξάνθης και τη μουσική έγραψε ο Μιράν Τσαλικιάν.

Την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 94 λεπτών, έκαναν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αζαταμάρντ», και ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: