ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Συγκλονιστικές φωτογραφίες του Μ.Στεφάνοβιτς με τους Σέρβους πρόσφυγες και τις κατεστραμμένες όρθόδοξες εκκλησίες του Κοσόβου

30 φωτογραφίες του Σέρβου φωτογράφου Μιλίνκο Στεφάνοβιτς τραβηγμένες το 1999,τις πρώτες μέρες μετά την αποχώρηση του σέρβικού στρατού από το Κόσοβο όταν τον έλεγχο της περιοχής ανέλαβαν οι Αλβανοί και το Ν.Α.Τ.Ο..Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν το δράμα των προσφύγων,αλλά και τις καταστροφές που υπέστησαν οι ορθόδοξοι ναοί,πολλοί απ'αυτούς αρχιτεκτονικά μνημεία χτισμένα πριν από πολλούς αιώνες.

Μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 1999,πολλές εκκλησίες και μοναστήρια στο Κόσοβο και στα Μετόχια καταστράφηκαν και βεβηλώθηκαν σε περιοχές που προστατευόνταν από τις δυνάμεις KFOR.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.rastko.rs 76 εκκλησίες καταστράφηκαν σε ζώνες όπου υπήρχαν αμερικανικά και ιταλικά στρατεύματα,17 σε ζώνες ελεγχόμενες από γερμανούς στρατιώτες,10 σε ζώνες λεγχόμενες από βρετανούς στρατιώτες και 7 εκκλησίες σε ζώνες ελεγχόμενες από γάλλους στρατιώτες.Η ίδια πηγή αναφέρει ότι πολλόί από τους ναούς που μετατράπηκαν σε ερείπια ήταν μνημεία του 14ου αιώνα και άντεξαν τόσο στις επιθέσεις των Οθομανών,όσο και στη διάρκεια των 2 παγκοσμίων πολέμων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο είχε καταστραφεί ένα άγαλμα του Βούδα του 7ου αιώνα και κάθε 15 λεπτά το CNN έδινε πληροφορίες.Για την τεράστια πολιτιστική καταστροφή και όχι μόνο στο Κόσοβο κανείς δεν είπε κουβέντα!


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό.

GEORGES είπε...

Ο ΟΗΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ!!!ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΤΕ;ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΣΕΡΒΟΥΣ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Για το ζήτημα της μαζικής εμπορίας οργάνων Σέρβων του Κοσόβου από Αλβανούς: Εκπομπή "Το Κουτί της Πανδώρας":
http://www.koutipandoras.gr/?p=6430
Ο Θεός να τους συγχωρέσει... και να κατατάξει τα θύματα μεταξύ των αγίων Του.

Ανώνυμος είπε...

Νεομάρτυρες στο Κόσοβο:
http://o-nekros.blogspot.com/2012/03/new-martyr-fr-chariton-in-kosovo.html