ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Έφτιαξαν εικόνα του «Αγίου» Αυγουστίνου Καντιώτη!

Την αντίδραση ακόμη και ανθρώπων που έζησαν κοντά στον μακαριστό Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, έχει προκαλέσει η ύπαρξη εικόνας που τον εμφανίζει ως… Άγιο.

Αυτή η εικόνα που τιτλοφορείται «Ο Αγιος Αυγουστίνος, Φλωρίνης» και εμφανίζει τον γνωστό Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος Αυγουστίνο Καντιώτη ως έναν από τους Αγίους της Εκκλησίας, αν και δεν έχει κυκλοφορήσει ιδιαίτερα, στάθηκε ικανή να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.

 Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, που δημοσιεύει το dogma.gr η εικόνα είναι ξεκάθαρη και έχει όλα τα χαρακτηριστικά, της βυζαντινής αγιογραφίας. Ο μακαριστός Καντιώτης έχει φωτοστέφανο και τιτλοφορείται Άγιος. 
Το dogma.gr μίλησε με τον διάδοχο του Αυγουστίνου Καντιώτη, στη Μητρόπολη Φλωρίνης. Ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του επί σειρά ετών γνώριζε για την ενέργεια αυτή και δεν ήταν καθόλου σύμφωνος. «Αν ζούσε ο Αυγουστίνος δεν θα επέτρεπε τέτοια πράγματα» σημείωσε, στο ΔΟΓΜΑ συμπληρώνοντας πως ναι μεν ο Αυγουστίνος Καντιώτης ζούσε ως Άγιος, αλλά «από τη στιγμή που η Εκκλησία δεν τον έχει κατατάξει στους Αγίους δεν είναι σωστό να δημιουργούνται εικόνες»

Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η εικόνα του «Αγίου» Αυγουστίνου είναι άγνωστος.

Άλλοι την αποδίδουν σε υπέρμετρη αγάπη και βεβαιότητα για την αγιότητα του, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί για προσπάθεια εμπορευματοποιήσεως μιας μεγάλης εκκλησιαστικής προσωπικότητας που ακόμη και μετά θάνατον εξακολουθεί να έχει ακροατήριο.

Σε κάθε περίπτωση εκτός από ελάχιστους που δεν βρίσκουν κάτι το μεμπτό σε αυτό, οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που πράγματι θεωρούν «Άγιο» τον Αυγουστίνο Καντιώτη, θεωρούν πως μια τέτοια ενέργεια λίγα μόλις χρόνια μετά την κοίμηση του, μόνο κακό μπορεί να κάνει.
ΠΗΓΗ

6 σχόλια:

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ήταν επόμενο αυτό. Και στον Παύλο της Σερβίας και στον π. Δανιήλ Συσόεφ έχουν γίνει εικόνες, και η κοίμησή τους ήταν περίπου σύγχρονη με τον Αυγουστίνο.
Ο λαός δεν κρατιέται. "Πρέπει" να κρατιέται, εντάξει... Αλλά το ποτάμι δεν το κρατάς εύκολα.
Αν ο Αυγουστίνος είναι άγιος ή όχι, θα το δείξει ο Θεός εν καιρώ. Αλλά, αν δεν είναι, η εικόνα αυτή θα χαθεί στο χρόνο. Ας μην ανησυχούν λοιπόν οι θεατές της... Ο λαός σύσσωμος τιμά τους αγίους, όχι ένας αγιογράφος ή μια παρέα "οπαδών".

Ανώνυμος είπε...

μονο οσοι γνωρισαν το ευαγγελιο μπορουν να καταλαβουν οτι αυτη η ενεργεια ειναι σωστη.αυτοι που ηταν διπλα του εκτος απο ελαχιστες περιπτωσεις ουτε καταλαβαν ποιον ειχαν κοντα τους.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν ειναι αγιος ο πατηρ αυγουστινος τοτε γιατι ο προηγουμενος παπας ο παυλος ειχε πει οτι περειμενε να πεθανει για να κανει την ενωση? ο νοων νοητω

Ανώνυμος είπε...

kai ekklisia prepei na toun ftiaksoun oxi mono eikona.apla prepei na koimithei o vartholomaios i na metanoisei giati o Agios Augoustinos flwrinis egrapse to teleutaio tou vivlio pou titloforeite prodosia orthodoxou pistews kai exei eksofulo ton patriarxi me ton papa na proseuxete

Δημήτρης είπε...

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Ήχος α' Της ερήμου πολίτης
Της Φλωρίνης εδείχθης ποιμενάρχης θεόσοφος και της μετανοίας μεγάλος κήρυξ θείος διδάσκαλος πολέμιος αιρέσεων τρανός βιώσας δε ως Άγγελος σεπτός Αυγουστίνε εμού φίλε και οδηγέ σου δέομαι και κράζω τε Θραύσον εμού τα πάθη τα κρυφά Λάμπρυνον τη διάνοια και την σην βοηθεία την στερρά κατάπεμψον ταχύτατα!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πότε γιορτάζει;;;;;;