ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Νεομάρτυς Πολύκαρπος Μπιθικούκης ο Δαρδαίος, (+17-9-1821)

Κόντογλου Φώτης - Οἱ Νεομάρτυρες, ἡ δόξα τῆς Ἐκκλησίας μας

Κόντογλου Φώτης – Οἱ Νεομάρτυρες, ἡ δόξα τῆς Ἐκκλησίας μας

  Αρχιερέας Λαρίσης, από τον Νοέμβριο του 1820, ανέλαβε για δεύτερη φορά ο φιλικός Πολύκαρπος Μπιθικούκης, ο οποίος από την πρώτη ημέρα τής επανόδου του, επιδόθηκε ολόψυχα στην προετοιμασία τών επαρχιωτών του για να συμπράξουν στον επικείμενο αγώνα. Όταν κηρύχτηκε η επανάσταση, ο ίδιος ήρθε σε συνεννόηση με τους έλληνες οπλαρχηγούς τών Αγράφων, τής Πίνδου και τών Χασίων, ως και τού Πηλίου, για να εξεγερθούν, ενώ παράλληλα κινήθηκε και ο ίδιος για τον σκοπό αυτό.

  Τον Μάϊο όμως ἤ στις αρχές Ιουνίου τού 1821, συνελήφθη από τον Μαχμούτ Δράμαλη, ως ενεχόμενος στο κίνημα και κλείστηκε στις φυλακές Λαρίσης, όπου υποβλήθηκε σε φοβερά βασανιστήρια. Ταυτόχρονα ο Δράμαλης φαίνεται ότι αξίωσε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την αποβολή τού Πολυκάρπου από τον θρόνο του και την τοποθέτηση νέου ιεράρχου στην Μητρόπολη Λαρίσης.
 Πράγματι το Πατριαρχείο, κάμνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αναγκάστηκε να παύση και να αποβάλλη τον Πολύκαρπο: «καθ’ υψηλόν ορισμόν αποβληθείς εκ της επαρχίας αυτού» και να εκλέξη τον Ιούνιο του 1821 αρχιερέα τον ιερομόναχο Κύριλλο.

  Μετά την καθαίρεση του Πολυκάρπου, ο Δράμαλης μετέφερε τον σιδηροδέσμιο Πολύκαρπο κοντά στην γέφυρα τού Πηνειού ποταμού, όπου τον καρατόμησεπερί τα τέλη Ιουνίου ἤ στις 17 Σεπτεμβρίου 1821, βάζοντας έτσι τέρμα στα ατέρμονα βασανιστήρια τού ηρωϊκού τούτου αρχιερέως που με το αίμα του επισφράγισε την πίστη του στα ιδανικά της Πατρίδος και τής Θρησκείας.

 Θεσσαλοί Νεομάρτυρες, Πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου Απ. Γάτσια / πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: