ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Γεωργία: 200.000 μουσουλμάνοι επιστρέφουν στην Ορθοδοξία!

 ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΤΖΑΡΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ
Του κ. Ανδρέα Κυριακού
Η εκκλησία του Αγ.Νικολάου στο Μπατούμι

Στη μυθική Κολχίδα, την Ιβηρία, στις ακτές του Ευξείνου Πόντου συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια ένα ακόμη θαύμα. 

Πριν το εξιστορήσουμε ας κάνουμε μια σύντομη γεωγραφική ενημέρωση. Γύρω από την πόλη Μπατούμι (Βατούμ) υφίσταται η αυτόνομη Δημοκρατία της Ατζαρίας (Ατζαρα) που από το 2004 αποτελεί τμήμα της Γεωργίας. Στα νότια της βρίσκονται τα τουρκικα σύνορα (συνορεύει με τον Πόντο), ενώ στα ανατολικά και βόρεια η Γεωργία. Δυτικά βρίσκεται ο Εύξεινος Πόντος. Οι κάτοικοι είναι γύρω στις 400.000 και μιλούν μια διάλεκτο της Γεωργιανής γλώσσας.

Στά 1991, όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, οι κάτοικοι δήλωσαν κατά 75% μωαμεθανοί. Μάλιστα τους κυβέρνησε στην αυτοανακυρηχθείσα “ανεξάρτητη” δημοκρατία ο μωαμεθανός Ασλαν Αμπασίτζε, που αναδείχθηκε δικτάτορας μέχρι το 2004, οπόταν αποφάσισαν να ενταχθούν στο κράτος της Γεωργίας σαν αυτόνομη δημοκρατία.

Το θαυμαστό της υπόθεσης είναι ότι, ενώ στα 1991 οι περισσότεροι κάτοικοι δήλωναν μωαμεθανοί, το 2006 βρέθηκαν 63% να είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και σήμερα (2013) τα 75% δηλώνουν Ορθόδοξοι!
Πώς έγινε αυτο το θαύμα; 

Απλούστατα επέστρεψαν μαζικά (κι η επιστροφή όπως δείχνουν οι στατιστικές συνεχίζεται) στην πίστη των πατέρων τους. 
 
Κατά το Δεκέμβριο του 2012 ο μητροπολίτης του Μπατούμι Δημήτριος ανέφερε σε συνέντευξη του ότι όταν διορίστηκε εφημέριος στο Μπατούμι στα 1986 υπήρχε στήν πόλη μόνο μια ορθόδοξη εκκλησία. Στις 13 Μαίου 1991 επέστρεψαν μαζικά στήν Εκκλησία 5.000 μωαμεθανοί κι άθεοι. Το ίδιο έτος η Εκκλησία άνοιξε στο χωριό Χύλο εκκλησιαστικό λύκειο επ’ ονόματι του Αποστόλου Ανδρέου, το πρώτο εκκλησιαστικό λύκειο στην ΕΣΣΔ.

Ο μητροπολίτης ανέφερε ότι οι Ατζαροι προσηλυτίστηκαν στο μωαμεθανισμό με τη βία, την διά του ξίφους πειθώ! Ομως παρέμειναν κρυπτοχριστιανοί στην πραγματικότητα. Συνέχισαν να φορούν σταυρό, έβαφαν κόκκινα αυγά το Πάσχα και διατηρούσαν εικονίσματα στα σπίτια τους.  
Πολλοί ιερείς προέρχονται από Μωαμεθανικές οικογένειες. Ο διευθυντής του εκκλησιαστικού λυκείου είναι εγγονός μουλλά.

Πώς εξηγεί τη μαζική αυτή επάνοδο στην Εκκλησία; “Είναι θέλημα Θεού. Είναι θαύμα του Θεού”.

Ενώ εμείς ασχολούμαστε με τις μικρότητες μας [...] ο Θεός με δρόμους και τρόπους που μόνο αυτός ξέρει φέρνει ανθρώπους στην Εκκλησία.

Κατανοείτε ότι επέστρεψαν στην Εκκλησία 200.000 αδελφοί μας από την αυχμηρή έρημο του μωαμεθανισμού; “Αύτη η αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου”. 

“Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν”.  
Γιατί θυμήθηκα τη ρήση του Ιερού Χρυσοστόμου [εικ.]; Διότι στά μέρη εκείνα παρέδωσε το πνεύμα του, στα Κόμανα. 
Οι προσευχές τόσων Αγίων, των χιλιάδων μαρτύρων της Γεωργίας, δεν γίνονται εις μάτην. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: