ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

Όσιος Αμφιλόχιος του Πανγκαράτσι(+7 Σεπτεμβρίου)

Ο Όσιος πατήρ ημών Αμφιλόχιος του Πανγκαράτσι γεννήθηκε το 1487 στην Β.Μολδαβία στην Ρουμανία.Σε νεαρή ηλικία μπήκε στο μοναστήρι της Μολντοβίτσας,ενώ το 1508 τον βρίσκουμε στην Μονή Πανγκαράτσι.Αργότερα έγινε ηγούμενος της μονής,της οποίας έμεινε πνευματικός καθοδηγητής για 56 χρόνια.
Πληροφορίες γι αυτόν μας δίνει ο σύγχρονός του ιερομόναχος Αναστάσιος της Μολντοβίτσα.Μας λεει για αυτόν πως από παιδί αγκάλιασε την μοναχική ζωή,ότι ήταν πολύ ικανός συγγραφέας και σκάλιζε το ξύλο.Τον σεβόνταν όλοι και κυρίως όλοι οι ηγεμόνες που τον γνώρισαν.
 Προστάτης του ήταν ο άγιος της μονής του,ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης.Αυτός εμφανίστηκε σε όνειρο τα μεσάνυχτα της 22ας Οκτωβρίου στον ηγεμόνα Αλέξανδρο Λαπουσνεάνου.Ήταν ντυμένος στα λευκά και του είπε:«Σήκω βοϊεβόδα.Να πας στο Πανγκαράτσι όπου ασκητεύει ο Αμφιλόχιος εδώ και 50 χρόνια και να χτίσεις έναν ναό στο όνομά μου»(αντικαθιστώντας τον παλαιότερο όπου είχαν κάψει οι Τούρκοι).
 Η ΜΟΝΗ ΠΑΝΓΚΑΡΑΤΣΙ

Πράγματι, επιγράφη που υπάρχει σήμερα στην μονή αναφέρει πως τα εγκαίνια του ναού έγιναν από τον μητροπολίτη Σουτσεάβας Γρηγόριο το 1560.
Το 1566 ο όσιος Αμφιλόχιος κάλεσε τα πνευματικά του παιδιά και τους ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την μονή βάζοντας στην θέση του τον Θεοδώρητο.Ο ίδιος επέστρεψε στην μονή της μετανοίας του στην Μολντοβίσα,όπου επιδόθηκε σε ασκητικούς αγώνες και έλαβε το μέγα μοναχικό σχήμα παίρνοντας το όνομα Ενώχ.Εκοιμήθη το ξημέρωμα της 7ης Σεπτεμβρίου 1570

Δεν υπάρχουν σχόλια: