ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Αγιος Σέργιος και Βάκχος. 7ος αιώνας.

Αγιος Σέργιος και Βάκχος. 7ος αιώνας. Προέλευση: Μονή Αγ. Αικατερίνης Σινά. Κίεβο Ουκρανίας. Δημοτικό Μουσείο Ανατολικής και Δυτικής Τέχνης.



Σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ξύλο και επάνω σε προετοιμασία (gesso), όπως και οι άλλες εγκαυστικές Σιναϊτικές εικόνες, έχουν ζωγραφηθεί οι Αγιος Σέργιος αριστερά και Βάκχος δεξιά σε προτομή και αυστηρά μετωπική στάση. Χωριστό ξύλινο πλαίσιο είναι στερεωμένο στην εικόνα με χειροποίητα καρφιά όπως και σε άλλες Σιναϊτικές εικόνες της ίδιας κατηγορίας.

 Η εικόνα των Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου είναι μία από τις εγκαυστικές παλαιοχριστιανικές εικόνες και απόκεινται τώρα στο Δημοτικό Μουσείο του Κιέβου. 

Οι εικόνες αυτές, όπως και τα νεκρικά πορτραίτα, είναι ζωγραφισμένες με την εγκαυστική τεχνική, δηλαδή με χρώματα στα οποία ώς κολλητικό μέσο εχρησιμοποιείτο το κερί και τα οποία ετοποθετούντο επάνω στη ζωγραφική επιφάνεια με θερμό εργαλείο. Οι αρχαίοι συγγραφείς ονομάζουν τις εικόνες αυτές "Κηροχύτους γραφάς".
 Στις εικόνες αυτές είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά του πορτραίτου, δηλαδή η "ιστορική" παρουσία της μορφής που εικονίζεται, γεγονός που τις συνδέει με την τέχνη των νεκρικών προσωπογραφιών. Παράλληλα όμως αναφαίνονται και οι νέες θεωρητικές αρχές κατά τις οποίες κάθε παράσταση θείας μορφής πρέπει να περιέχει στοιχεία ομοιότητας και διαφοράς από την πραγματικότητα, σε τρόπο ώστε με τη θέα τους να οδηγούμεθα στον υπεραισθητό κόσμο τον οποίο αναπαριστούν.

Η μνήμη των αγίων Σεργίου και Βάκχου, μαρτύρων των αρχών του 4ου αι., τιμάταται την 7η Οκτωβρίου. Ναό προς τιμή τους ανήγειρε ο αυτοκράτορας Ιουστιανός αρχές του 6ου αι. Είναι η γνωστή σήμερα ως Μικρή Αγιασοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: