ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Το μέρος που φύτρωσε το δέντρο του Τιμίου Σταυρού

 Στό δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, έξω από τα τείχη καί μέσα σε δασώδη κοιλάδα, βρίσκεται η ονομαστή μονή του Τιμίου Σταυρού. Η ίδρυση της Μονής φθάνει μέχρι την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου καί βασίζεται στην παράδοση ότι εδώ εφύτευσεν ο Λώτ το τρισύνθετο ξύλο, από το όποιο κατασκευάσθηκε ο Τίμιος Σταυρός.
Αναφέρεται σχετικά ότι ο Λώτ, μετά την καταστροφή των Σοδόμων, κατέφυγε σε κάποιο σπήλαιο, όπου αφού «εμεθύσθη υπό των θυγατέρων του εκοιμήθη μετ' αυτών». (Γεν. ιθ' 34) Αρχαία συριακή παράδοση αναφέρει ότι μετά το αμάρτημά του ο Λώτ εξαγορεύθηκε στον θείον του Πατριάρχην Αβραάμ...
Το μέρος που φύτρωσε το δέντρο του Τιμίου Σταυρού http://leipsanothiki.blogspot.be/
Το μέρος που φύτρωσε το δέντρο του Τιμίου Σταυρού. Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα.

Παρ' όλο τούτο, καθημερινά δεν έπαυε να παρακαλεί τον Θεό να τον συγχωρέσει. Κάποια ημέρα φάνηκε μπροστά του ένας Άγγελος καί του έδωσε τρία ραβδιά το καθένα από ένα είδος δέντρου, κέδρος, πεύκη, κυπάρισσος, με την εντολή να τα φυτεύσει καί να φέρνει νερό από τον Ιορδάνη ποταμό να τα ποτίζει. 
Το μέρος που φύτρωσε το δέντρο του Τιμίου Σταυρού http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο ΑΒΡΑΑΜ ΔΙΔΩΝ ΤΩ ΛΩΤ ΤΟΥΣ ΔΑΥΛΟΥΣ.

Εάν βλαστήσουν, τότε σημαίνει ότι ο Θεός δέχθηκε την μετάνοιά του, διαφορετικά είναι κολασμένος. Γεμάτος χαρά ο Λώτ, έκαμε όπως του υπέδειξε ο άγγελος. Ενώ όμως επέστρεφε από τον Ιορδάνη με το νερό, συνάντησε τον μισόκαλο διάβολο, πού φθόνησε τη μετάνοιά του, μεταμφιεσμένο σε φτωχό άνθρωπο, ο οποίος του ζήτησε νερό να πιει. 
Το μέρος που φύτρωσε το δέντρο του Τιμίου Σταυρού http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΠΙΝΩΝ ΤΟ ΥΔΩΡ ΤΟΥ ΛΩΤ.


Λίγο πιο πέρα συνάντησε καί δεύτερο καί τρίτο, μέχρι πού εξαντλήθηκε το νερό. Αυτό έγινε αρκετές φορές καί ο Λώτ άρχισε ν' απελπίζεται, διότι θα εξηραίνοντο τα τρία ραβδιά. 
Το μέρος που φύτρωσε το δέντρο του Τιμίου Σταυρού http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο ΛΩΤ ΠΟΤΙΖΩΝ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟΝ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Τότε φάνηκε για δεύτερη φορά άγγελος Κυρίου καί τον πληροφόρησε ότι τα ραβδιά βλάστησαν καί μεγαλώνουν χωρίς νερό. Έτσι βεβαιώθηκε πώς ο Θεός δέχτηκε τη μετάνοιά του.
Το μέρος που φύτρωσε το δέντρο του Τιμίου Σταυρού http://leipsanothiki.blogspot.be/
ΚΟΠΤΩΝ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟΝ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Σήμερα στη μονή δεικνύεται ο τόπος κάτω από την αγία Τράπεζα, όπου ο Λώτ φύτευσε το τρισύνθετο ξύλο από κέδρο - πεύκη - κυπάρισσο.
Το μέρος που φύτρωσε το δέντρο του Τιμίου Σταυρού http://leipsanothiki.blogspot.be/
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Όταν ο Βασιλιάς Σολομών είδε το τρισύνθετο ξύλο, διέταξε να το κόψουν, για να το χρησιμοποιήσουν στην ανοικοδόμηση του ναού. Όμως σε καμιά χρήση δεν ταίριαζε γιατί άλλοτε μίκραινε κι άλλοτε μεγάλωνε. Έτσι το ονόμασαν ξύλο της κατάρας κι’ έμεινε αχρησιμοποίητο. Τούτο χρησιμοποιήθηκε με διαταγή του Καϊάφα για να γίνει ο Σταυρός του Χριστού, ώστε με την αυξομείωσή του, να κάνει πιο φρικτό το μαρτύριο του Κυρίου. Όμως το ξύλο της κατάρας έγινε από τότε ξύλο της ευλογίας.
Στό χώρο που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι στάθμευσε ο Ηράκλειος καθώς γύριζε από την Περσία φέρνοντας τον Τίμιο Σταυρό το 629 
Κατά την εποχή των σταυροφόρων ονομάζεται μονή των Ιβήρων. Το 1305  οι μωαμεθανοί μετέβαλαν τη μονή σε τζαμί, χάρις όμως στις μεσολαβητικές προσπάθειες των βυζαντινών αυτοκρατόρων και των Ιβήρων βασιλέων, η μονή επιστράφηκε στους Ίβηρες μοναχούς. Το 1550 οι Τούρκοι μπήκαν στην μονή και την μετέτρεψαν σε τζαμί. Μέχρι σήμερα μαρτυρείται κάτω απ’ το πάτωμα του κεντρικού κλίτους του ναού, το κοιμητήριο των πατέρων της μονής πού σφαγιάσθησαν από τους Βαρβάρους. Κηλίδες δε αίματος διακρίνονται στο ψηφιδωτό δάπεδο του ναού. Από το 1855 η μονή έγινε πνευματικό κέντρο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας με την ίδρυση σ' αυτή θεολογικής Σχολής, η οποία λειτούργησε μέχρι το 1909. Σ' αυτή φοίτησαν μεγάλες μορφές της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.
Το μέρος που φύτρωσε το δέντρο του Τιμίου Σταυρού http://leipsanothiki.blogspot.be/
Ο Ιερός ναός της μονής είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Σώζονται πολύ ωραίες τοιχογραφίες μεταξύ των οποίων και μορφές φιλοσόφων, όπως του Πλάτωνα. Στό βορειοανατολικό μέρος του ναού, υπάρχει παρεκκλήσι, κάτω απ’ την αγία τράπεζα του οποίου βρίσκεται ο τόπος, όπου ο Λώτ φύτεψε το τρισύνθετο ξύλο. Θαυμάσιες τοιχογραφίες ζωντανεύουν την όλη διήγηση. Μεταξύ των εικόνων διακρίνονται η φιλοξενία του Αβραάμ, η καταστροφή των Σοδόμων κλπ., μέχρι της κατασκευής του σταυρού του Κυρίου.
Στόν ίδιο χώρο, δηλ. στο Βόρειο κλίτος, υπάρχει προθήκη (μουσείο) ιερών σκευών και αμφίων εξαιρετικής τέχνης. Αξιόλογο είναι το δεσποτικό του ναού που είναι καλυμμένο με φύλλο χρυσού.
Σήμερα η μονή του Τιμίου Σταυρού ανήκει στο Ελληνορθόδοξο πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Εχω παει εκει, και εμεινα πολλες μερες.
Ηταν τοτε και η αδελφη Διοδωρα - νυν ηγουμενη- και η αδελφη Ελισαβετ (τοτε κοσμικη) νυν Μοναχη (γερμανιδες που γνωρισαν την Ορθοδοξια μας).
Ηταν πολυ ομορφα και ευωδιαζε ολο το μοναστηρι.
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ.
(πηγα 2 φορες στους Αγιους τοπους, μια με γκρουπ, για 12 μερες σε ολα τα προσκυνηματα της Ορθοδοξιας μας ........την 2η φορα πηγα εντελως μονη μου και καθισα 3-4 μηνες σε διαφορα μοναστηρια)