ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Το άγγιγμα του Αρχάγγελου

Το άγγιγμα του Αρχάγγελου

    Μόλις τελείωσα το βιβλίο -δώρο του αδελφού μου στη γιορτή μου- "Το άγγιγμα του Αρχάγγελου" του Πάνου Τσεπενέκα των Εκδόσεων ΑΡΜΟΣ.


    Ομολογώ πως με συνεπήρε. Ανάλαφρο, αλλά συγχρόνως άκρως βαθυστόχαστο και αποκαλυπτικό. Βρήκα εξαιρετική απολογητική απέναντι ιδίως στην αθεΐα του μαρξισμού, θεολογία, εισαγωγή στη νοερά προσευχή, όμορφο ξεδίπλωμα της ορθόδοξης παράδοσης, αριστοτεχνική περιγραφή της ελληνικής φύσης, πλοκή απλή αλλά και ενδιαφέρουσα.
    Παραθέτω δυο-τρία αποσπάσματα αφού το συστήσω ενθέρμως  προς κάθε προβληματιζόμενο και μη αναγνώστη, προς αρχάριους αλλά και προχωρημένους. Ο προβληματιζόμενος θα βρει πολύ ξεκάθαρες απαντήσεις. Ο μη προβληματιζόμενος θα προβληματισθεί και θα βρει και τις απαντήσεις. Ο αρχάριος θα μπει στο νόημα της πνευματικής ζωής με τρόπο απλό, κατανοητό, εύληπτο, αλλά και ο προχωρημένος θα βρει ξεκάθαρα διατυπωμένα στοιχεία που ίσως του διέφευγαν ή δεν τα είχε καλοκαταλάβει. Όλοι θα πορισθούν οφέλη.

    "Η κλίμακα του ανθρώπου για να φτάσουμε από τον άνθρωπο στον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Τα σκαλιά που θ' ανεβούμε είναι: ΥΠΝΟΣ- ΕΥΓΕΝΕΙΑ- ΣΥΜΠΟΝΙΑ-ΑΝΔΡΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΓΝΟΙΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ-ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ-ΑΔΕΛΦΟΓΝΩΣΙΑ- ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ-ΜΕΤΑΝΟΙΑ-ΕΥΣΕΒΕΙΑ-ΚΑΘΑΡΣΗ-ΑΓΑΠΗ"
(Όλα τα σκαλιά της κλίμακας αναλύονται συναρπαστικά. Στο πρώτο σκαλί ανήκουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Τη μια συμπεριφέρονται καλά, την άλλη άσχημα. Σ' αυτό το επίπεδο άνθρωπος και ζώο είναι ανακατεμένα. Είναι το επίπεδο της ασυνειδησίας ή του ύπνου. Δεν υπάρχει επίγνωση της άγνοιας...στο τελευταίο σκαλί της ΑΓΑΠΗΣ υπάρχει το Φως, υπάρχει ο Χριστός. Εδώ γίνεται κανείς ΑΝΘΡΩΠΟΣ).

"Τα βήματα της προσευχής
Ησύχασε και άδειασε από κάθε έγνοια το μυαλό σου...
Βρες ένα ήσυχο μέρος...
Πάρε στα χέρια σου το κομποσχοίνι...
Μείνε για λίγα λεπτά ακίνητος, σιωπηλός, κενός...
Στρέψε την προσοχή σου μέσα σου...
Βίωσε το συγκλονιστικό δώρο της ζωής...
Στοχάσου το ασύλληπτο μεγαλείο της Δημιουργίας και τον Θεό...
Η προσευχή θα σε συνδέσει με τον Δημιουργό και Σωτήρα σου...
Άρχισε να λες αργά και με πλήρη συναίσθηση τις έτοιμες προσευχές (Βασιλεύ Ουράνιε, Παναγία Τριάς, Πάτερ ημών...)...
Έφθασες έξω από την θύρα και την κρούεις...
Ο Κύριος δεν λείπει ποτέ από τη Βασιλεία Του...
Απευθύνσου με την ταπεινότητα, την μετάνοια, τη συντριβή που απαιτεί η στιγμή στο πρόσωπο του Κυρίου με το Όνομά Του "Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με"...
Αν βρεις την πόρτα της καρδιάς σου, θα ανακαλύψεις ότι αυτή είναι και η πόρτα της Βασιλείας του Θεού...
Κάνε την προσευχή ζωή σου και τη ζωή σου προσευχή!".

"Ο άνθρωπος έχει δύο γνωστικά κέντρα. Το ένα είναι το μυαλό ή διάνοια που εδράζεται στον εγκέφαλο και το δεύτερο είναι η καρδιά που εδράζεται στον χώρο της φυσικής καρδιάς...Το μυαλό περιορίζει την οπτική του ανθρώπου, ενώ η καρδιά την διευρύνει. Όσο ακολουθείς τον δρόμο της διανοίας δεν θα συναντήσεις ποτέ τον Θεό. Ο δρόμος της καρδιάς φτιάχνει Αγίους και ο δρόμος της διάνοιας αιρέσεις. Ο πολιτισμός μας επειδή έχει κέντρο τη διάνοια είναι άθεος πολιτισμός. Η λογική, η διάνοια, ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένα για να γνωρίζει ο άνθρωπος το περιβάλλον, γι' αυτό και όλα τα ερεθίσματα από τις αισθήσεις πάνε στον εγκέφαλο, δεν πάνε στην καρδιά...Ο Θεός όμως δεν πέφτει στην αντίληψη των αισθήσεων και δεν μπορεί να γνωριστεί μέσω των αισθήσεων. Αυτός που λέει ότι δεν υπάρχει Θεός, γιατί δεν τον αντιλαμβάνομαι με τις αισθήσεις και τη διάνοια, το λέει γιατί έχει χάσει το άλλο γνωστικό κέντρο, δηλαδή την καρδιά...".

   Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: