ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η Μονή της Παναγίας της Ασίνου

 Το μοναστήρι της Παναγίας Φορβιώτισσας (γιατί πιθανόν εκεί να εκτρέφονταν άλογα) ή Παναγία Ασίνου βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικητάρι της επαρχίας Λευκωσίας και ιδρύθηκε το 1099 από τον μαγίστρο Νικηφόρο Ισχύριο, που εν τέλει έγινε μοναχός με το όνομα Νικόλαος. Σήμερα σώζεται μόνο η εκκλησία, που είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη με δεύτερη ξύλινη στέγη που καλύπτεται από αγκιστρωτά κεραμίδια.

Το Μοναστήρι συνέχισε να λειτουργεί και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά ήταν φτωχό και με λίγους μοναχούς. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και έτσι τα κτίσματά του κατέπεσαν και χάθηκαν.
Οι τοιχογραφίες της Παναγίας της Ασίνου ανάγονται σε διάφορες εποχές, αλλά σημαντικότερες είναι οι πρώτες, οι οποίες, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, έγιναν το 1055-1106. Απηχούν τη ζωγραφική της Κωνσταντινούπολης απ΄όπου μάλλον καταγόταν και ο ζωγράφος τους. Στα τέλη του 13ου αιώνα ή τις αρχές του 14ου αιώνα κάποιες επισκευές που έγιναν στην εκκλησία κατέστρεψαν μέρος του αρχικού διάκοσμου, έτσι αυτός αντικαταστάθηκε από νέες τοιχογραφίες.
Πολλές από τις τοιχογραφίες συνοδεύονται από πορτρέτα δωρητών, ενώ ενυπάρχει έντονη και η δυτική εικονογραφική επίδραση.

Η εκκλησία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 10 εκκλησιών του Τροόδους που έχουν κηρυχθεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: