ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Σχετική εικόνα
 Στις 12 Οκτωβρίου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη σύναξη των Αθηναίων Αγίων Της. Από την άφιξη του Αποστόλου των εθνών Παύλου, που αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την εξάπλωση του Χριστιανισμού στον αρχαίο τότε γνωστό κόσμο (δείτε σχετική ενότητα εδώ), μέχρι τον σύγχρονο όσιο Πορφύριο, η Εκκλησία των Αθηνών δεν έπαψε να γεννά Αγίους. Φωτεινούς οδοδείκτες δηλαδή των Ορθοδόξων Χριστιανών, που είτε γεννήθηκαν, είτε έζησαν μεγάλο μέρος της επίγειας ζωής τους είτε ετελειώθησαν στην Αθήνα.

Όλοι τους, άνδρες, γυναίκες από κάθε ηλικία και τάξη, ο καθένας με τον δικό του προσωπικό τρόπο, απάντησε στην ιστορική πρόκληση της εποχής του ως του Χριστού φίλος και διάκονος.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, διά μέσου των αιώνων, η Εκκλησία της Αθήνας ανέδειξε Ιεράρχες, Μάρτυρες, Πατέρες, Αναχωρητές, Απολογητές, Διακόνους, κ.α. σε μια θαυμαστή ποικιλία έκφρασης της πιο μύχιας και ολοκληρωτικής αγάπης. Μέσα στην ένταση των ιστορικών δεδομένων κάθε εποχής κάποιες μόνο από τις πολλές παρουσίες και ονόματα κατέστη δυνατόν να διασωθούν, ώστε να καταγράψουμε και εμείς στον παρόντα κατάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: